Mój chłopak jutro śmiga pierwszy raz do przedszkola więc rozumiem doskonaleNie pali się ale jak znajdziesz chwilę to byłoby super.
Szukaj
Mój chłopak jutro śmiga pierwszy raz do przedszkola więc rozumiem doskonaleNie pali się ale jak znajdziesz chwilę to byłoby super.
Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.
Popieram. Zgoda, że jedna działka przesłony to duży zysk na czasie, ale obiektywu nie kupuje się dla światła, lecz przede wszystkim dla zakresu, w jakim chcemy go użyć. Miałem 35/2, zamieniłem na 17-35/2,8 i nie żałuję. Nie mogłem zostawić sobie stałki, która miała jakąś tam plastykę, dlatego używam zooma do fotoreportażu (zamiana podczas fotoreportażu tych dwóch szkieł nie interesowała mnie- niwelacja ryzyka związanego z upadkiem szkła). Zoom jest szybki, trafia tam gdzie chcę. Sporadycznie, w ciężkich warunkach (ciemno, dynamiczne sceny) AF nie wyrabia, ale na prawdę rzadko (każdy obiektyw MZ nie ma 100% skuteczności), o wiele więcej nietrafionych miałem z 35/2, którego musiałem i tak domykać do min. f/2,5, a najczęściej 2,8. Nie wiem jak inni użytkownicy, ale czasem zoom na 24mm i szerzej nie trafia w bardzo jasnym oświetleniu, AF głupieje od nadmiaru światła i braku punktu zaczepienia, np. fotografując postać ubraną jasno na tle jasnej ściany. Z tego co wiem, to w stałce 24/2,8 może zaistnieć podobna sytuacja. Nie wiem jak to się ma do 14-24/2,8, niech się użytkownicy tego behemota wypowiedzą. Dodam jeszcze, że na 17 mm też lepiej szkło domknąć do f/4 bo na 17 mm szkiełko trochę słabsze jest niż na węższych zakresach, przynajmniej mój typ tak ma. Jestem zadowolonym użytkownikiem ze względu na zakres ogniskowej, jakość, niezawodność i inne atuty, o których pisali użytkownicy w wielu forumowych wątkach. Poszukam sampli na 35/2,8 i wyślę, choć wiadomo, sztuka sztuce nie równa.![]()
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Jeżeli masz dobrą sztukę 35/2 to nie sprzedawaj, ale skoro i tak przymykasz to posiadanie obu tych szkieł jest zbędne, chyba że zostawisz ją sobie ze względu na gabaryty.
1500/100/900
35/2 sobie zostaw, bo:
- to dobre szkło
- to jasne szkło
- to małe i lekkie szkło
a do tego dokup sobie Nikkora 20-35/2,8D.
W mojej osobistej ocenie to lepszy wybór niż 17-35, bo
- jest sporo lżejszy i mnieszy
- jest dużo tańszy
- jest solidniej zbudowany i bardziej niezawodny (brak silnika AF-S)
- ma znacznie lepiej skorygowaną dystorsję
- na 20mm nie ma takiego koszmarnego winietowania jak 17-35 na 17
Nikoniarz-majsterkowicz
(...)bardziej niezawodny (brak silnika AF-S)
chodziło Ci chyba o niezawodność w sensie mniejszego ryzyka uszkodzenia ? bo niezawodność AF chyba jednak u 17-35 na plus
Miałem na myśli prawdopodobieństwo awarii i ewentulane koszty naprawy. Celności obu obiektyów w trybie AF nie porównam...
Nikoniarz-majsterkowicz
Tak, mnie też męczy dylemat 17-35 vs 20-35... póki co mam 14-24. ALE 35/2 też mam i moim zdaniem nonsensem jest porównywanie stałki do zoomów. Stałka ma jedną oczywistą przewagę: jest malutka i leciutka, dlatego przy dylemacie zoom vs stałka prawie zawsze powiem, że najlepiej kupić oba i w zależności od potrzeby sięgać po jedno lub drugie.
Dla mnie o wiele większe znaczenie ma różnica w wadze i rozmiarach (i cenie przy okazji), niż różnice w obrazku, które są niuansowe. Wszystkie te szkła dają super obrazek w formacie 35mm.
Ostatnio edytowane przez karolt ; 07-09-2011 o 07:51
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Skontaktuj się z nami