Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Domyślnie DOBRE SZKŁO - Nikkor 17-55 f2,8 DX ?? warto ?

Witam Serdecznie...,
    wiem, tematów podobnych było kilka, ale żaden nie rozwiał moich wątpliwości.
    Może coś o Sobie, fotografuje hobbystycznie, ale od dłuższego czasu już tak bardziej na poważnie, coraz więcej od Siebie wymagam, każdą wolną chwile od kilku miesięcy spędzam z moim Body albo z komputerem podpiętym pod internet w poszukiwaniu informacji o Fotografii przez które uzupełniam swoja wiedzę. Przeczytałem naprawdę wiele poradników i książek. Z tego tytułu iż Fotografia pochłania całe moje życie i stała się moim Życiem postanowiłem zakupić porządny obiektyw.

Mam Nikona D7000, jestem z niego bardzo zadowolony, mam 35mm f1,8 które w połączeniu ze sobą dają świetne rezultaty, niestety stała ogniskowa to czasami wielkie utrudnienie. A kitowy obiektyw 18-105 jest ok, ale jest ciemny o czym miałem możliwość się przekonać nie raz, np zwiedzając i fotografując zamki, jest więc moim ograniczeniem gdyż nie mogę sfotografować tego co bym chciał, albo tego jakbym chciał.

A teraz do sedna, od dłuższego czasu na poważnie planuje zakup szkła Nikkor 17-55 f2,8, Niby Ikona Nikona w formacie DX ale, no właśnie, w dobie internetu zanim coś kupimy chcemy sie o tym dowiedzieć jak najwięcej, od czytania komentarzy na forach pęka mi głowa, jedni sobie chwalą i piszą że to najlepsze szkło do DX, a inni piszą że drugi raz by nie kupili tego obiektywu i zainwestowaliby np:.w Sigme 17-50 F2.8 EX DC OS HSM, która to kosztuje 2000PLN mniej a podobno dorównuje, czy według niektórych przewyższa Nikkora w plastyce i ostrości. Poza tym Simga ma stabilizacje, Nikkor jej nie ma - ale czy przy tak jasnym szkle i tak krótkiej ogniskowej ta stabilizacja jest potrzebna ?

Zatem pytam posiadaczy lub osób, które fizycznie miały doświadczenie z tym szkłem, jak to jest z tym Nikkorem ? warto inwestować 4600pln czy szkoda pieniedzy i lepiej zainwestować w Sigme za 2500pln ?
    Pytam bo wydatek 4600pln to nie mało, a kupić coś co mnie zawiedzie to szkoda nerwów. Jest to dla Mnie bardzo ważne, aby wypowiadały sie osoby, które mają lub miały to szkło, bardzo mi zależy na obiektywnym podejściu do tematu, wady/zalety.

Jest jeszcze druga możliwość, bo gdy kupie 17-55 to już raczej nie przejde w przyszłości na FX, zatem mogę sprzedać swojego używanego D7000 z kitem i zamiast obiektywu kupie body D700, najgorsze że mógłbym tylko pod D700 podpiąć 35mm (bo więcej nie mam) i korzystać z formatu DX a z czasem dokupiłbym 50mm f1,4, a daleko daleko później 24-70

Tak czy tak, bardzo proszę opinie szkła Nikkor 17-55
    Z góry bardzo dziękuje.
    Ostatnio edytowane przez Tom99 ; 01-09-2011 o 18:50

Domyślnie

Miałem ten obiektyw, fotografowałem nim z d80. Na tym korpusie kulał: miał problemy z ostrością powyżej 10m.

Ale do tego dystansu było świetnie: kontrast, ostrość, kolory, szybkość powalały. Myślę, że to dobry wybór dla osób z mikroregulacją AF. Najważniejsze, aby nie kupować w ciemno, przestrzelać obiektyw na różnych odległościach ostrzenia. Człowiek, który ode mnie kupił ten egzemplarz nie narzekał, więc więc nie mam pojęcia, czy coś nieteges było z obiektywem, moim korpusem, czy z obydwoma

Polecam, choć MZ kosztuje za dużo, zamyka droge naprzód (FX) i szybko traci na wartości. Ja zdecydowałem się go sprzedać, dołożyłem i kupiłem D700, nie żałuję decyzji

Domyślnie

Mam to szkiełko od ponad roku, najpierw z D90 teraz z D300. Nie wiem jakich opinii oczekujesz... Szkło w swojej klasie jest najlepsze. Tyle w temacie. ;p Osobiście uważam, że za 4600 nie warto, zdecydowanie postawiłbym na używkę (tym bardziej, że nie piszesz o zarobkowej fotografii), za 3000 zł można brać.

Domyślnie

Jakich opinii oczekuje ? przede wszystkim Szczerych. Są osoby które chwalą swoje w nieskończoność, mimo iż mają coś przeciętnego, mi zależy na tym aby użytkownik przedstawił to obiektywnie tj wyłożył kawę na ławę, i tutaj podoba mi sie Twoja wypowiedź kiedy piszesz że szkło jest super ale nie warte tych pieniędzy.

No własnie kupno używki za 3000 to też ryzyko, bo kupuje coś w ciemno i raczej bez gwarancji, chyba że od kogoś znajomego, niestety nikt z moich znajomych nie posiada takiego szkła.

Domyślnie

To tylko moje zdanie, niektórzy wychwalają ten obiektyw ponad wszystko. Mi również odpowiada, na rynku nie ma nic lepszego, ale nówki bym nie kupił. Używane nawet poniżej 3000 zł znajdziesz, może w pobliżu Twojego miasta, zawsze będziesz mógł sprawdzić.
    Nigdzie nie napisałeś o reporterce, czyli o głównym zastosowaniu tego szkła. Może warto zainteresować się innymi szkłami, które dadzą Ci nowe możliwości - szeroki kąt, jasna portretówka, coś ze skalą odwzorowania 1:1, rybie oko? Nie wiem co Cię interesuje, stąd różne propozycje.

Domyślnie

Interesuje Mnie Wszystko ale sentyment mam do Krajobrazów i Portretów. Potrzebuje dobre szkło tzw uniwersalny zoom, ważne aby było jasne, mogę oczywiście zakupić Tamrona 17-50 VC ale z doświadczenia wiem, że czasami nie warto oszczędzać, bo to tańsze wychodzi na to droższe, zatem planuje zakup czegoś co jest "najlepsze" na rynku w tej klasie czyli Nikkora 17-55, tylko pytanie czy jest on własnie najlepszy

Domyślnie

Używałem 2 lata z D80 i D90 - szczerze polecam, bez zbędnego wdawania się w szczegóły.

Domyślnie

Krajobraz i portret... Za kwotę używki 17-55 zakupisz choćby Sigmę 10-20 i Nikona 85mm f/1.8 i może jakiś Cokin czy blendy. Osobiście taką ścieżkę bym wybrał.

Domyślnie

A ja się wypowiem nie o szkle bo nie miałem ale o drugiej opcji.
    Ja będąc na Twoim miejscu, zostawiłbym 35, sprzedał d7000 + kit i kupił d700 i 85 jedną z wielu. To powinno spełnić Twoje wymagania bardziej niż to co masz + nowy nikkor. Ja bym tak zrobił

Szczególnie idąc za Twoim tokiem myślenia, że czasem nie warto oszczędzać i że czasem tańsze okazuje się droższe...
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mArcoki Zobacz posta
    A ja się wypowiem nie o szkle bo nie miałem ale o drugiej opcji.
    Ja będąc na Twoim miejscu, zostawiłbym 35, sprzedał d7000 + kit i kupił d700 i 85 jedną z wielu. To powinno spełnić Twoje wymagania bardziej niż to co masz + nowy nikkor. Ja bym tak zrobił

Szczególnie idąc za Twoim tokiem myślenia, że czasem nie warto oszczędzać i że czasem tańsze okazuje się droższe...
    Niewykluczone że tak właśnie będzie jak sie znajdzie kupiec to bardzo możliwe

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów