Witam Serdecznie...,
wiem, tematów podobnych było kilka, ale żaden nie rozwiał moich wątpliwości.
Może coś o Sobie, fotografuje hobbystycznie, ale od dłuższego czasu już tak bardziej na poważnie, coraz więcej od Siebie wymagam, każdą wolną chwile od kilku miesięcy spędzam z moim Body albo z komputerem podpiętym pod internet w poszukiwaniu informacji o Fotografii przez które uzupełniam swoja wiedzę. Przeczytałem naprawdę wiele poradników i książek. Z tego tytułu iż Fotografia pochłania całe moje życie i stała się moim Życiem postanowiłem zakupić porządny obiektyw.
Mam Nikona D7000, jestem z niego bardzo zadowolony, mam 35mm f1,8 które w połączeniu ze sobą dają świetne rezultaty, niestety stała ogniskowa to czasami wielkie utrudnienie. A kitowy obiektyw 18-105 jest ok, ale jest ciemny o czym miałem możliwość się przekonać nie raz, np zwiedzając i fotografując zamki, jest więc moim ograniczeniem gdyż nie mogę sfotografować tego co bym chciał, albo tego jakbym chciał.
A teraz do sedna, od dłuższego czasu na poważnie planuje zakup szkła Nikkor 17-55 f2,8, Niby Ikona Nikona w formacie DX ale, no właśnie, w dobie internetu zanim coś kupimy chcemy sie o tym dowiedzieć jak najwięcej, od czytania komentarzy na forach pęka mi głowa, jedni sobie chwalą i piszą że to najlepsze szkło do DX, a inni piszą że drugi raz by nie kupili tego obiektywu i zainwestowaliby np:.w Sigme 17-50 F2.8 EX DC OS HSM, która to kosztuje 2000PLN mniej a podobno dorównuje, czy według niektórych przewyższa Nikkora w plastyce i ostrości. Poza tym Simga ma stabilizacje, Nikkor jej nie ma - ale czy przy tak jasnym szkle i tak krótkiej ogniskowej ta stabilizacja jest potrzebna ?
Zatem pytam posiadaczy lub osób, które fizycznie miały doświadczenie z tym szkłem, jak to jest z tym Nikkorem ? warto inwestować 4600pln czy szkoda pieniedzy i lepiej zainwestować w Sigme za 2500pln ?
Pytam bo wydatek 4600pln to nie mało, a kupić coś co mnie zawiedzie to szkoda nerwów. Jest to dla Mnie bardzo ważne, aby wypowiadały sie osoby, które mają lub miały to szkło, bardzo mi zależy na obiektywnym podejściu do tematu, wady/zalety.
Jest jeszcze druga możliwość, bo gdy kupie 17-55 to już raczej nie przejde w przyszłości na FX, zatem mogę sprzedać swojego używanego D7000 z kitem i zamiast obiektywu kupie body D700, najgorsze że mógłbym tylko pod D700 podpiąć 35mm (bo więcej nie mam) i korzystać z formatu DX a z czasem dokupiłbym 50mm f1,4, a daleko daleko później 24-70
Tak czy tak, bardzo proszę opinie szkła Nikkor 17-55
Z góry bardzo dziękuje.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami