Close

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 121

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldek Zobacz posta
    Fuji NX100 ma matrycę CMOS APS-C
    Pozostałe ( EX-1, XZ-1 czy LX3/5 ) mają malutkie matryce.

Powinna być różnica na korzyść NX100 a nie słychać zachwytów.

Według mnie nie warto sobie zawracać głowy matrycami mniejszymi od APS-C.
    Przy obecnym stanie rozwoju aparatów cyfrowych już trudno o jakiekolwiek zachwyty. Generalnie nie potrzeba ani więcej megapikseli, ani też dużo lepszego ISO. Gdyby Fuji X100 był sprzedawany z 5 lat temu to pewnie zachwytom nie byłoby końca, dziś jest to po prostu aparat spełniający swoje funkcje, dający jakość lustrzanki APS-C z dobrym obiektywem 23/2 (odpowiednik na pełnej klatce 35mm) w małym opakowaniu.

edit - poza tym zachwyty, zwłaszcza np. u nas mogą się pojawić gdy cena wyraźniej spadnie. Ja nabyłem ten aparat za ponad 4 tys. zł ze świadomością że na pewno przepłacam, dużo dużo chętniej kupiłbym np. za 2 tys. zł.. Więcej opinii, sampli, zachwytów i narzekań można znaleźć np. tu: http://forums.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1020
    Ostatnio edytowane przez raider ; 07-09-2011 o 12:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldek Zobacz posta
    Fuji NX100 ma matrycę CMOS APS-C
    Pozostałe ( EX-1, XZ-1 czy LX3/5 ) mają malutkie matryce.

Powinna być różnica na korzyść NX100 a nie słychać zachwytów.

Według mnie nie warto sobie zawracać głowy matrycami mniejszymi od APS-C.
    Coś Ci się totalnie pogmerało.

1. NX100 to nie Fuji tylko Samsung
    2. Wątek jest o Fuji X10, a nie o Fuji X100 (jeśli NX100 miało oznaczać X100)
    3. Fuji X10 ma matrycę 2/3", czyli do aps-c jej daaaaleko, a do 1/1.6" dużo bliżej (około 6%) a takie właśnie matryce mają EX-1, LX5, XZ-1
    4. Fakt Fuji X10 ma matrycę CMOS, ale to dobrze czy źle, że nie CCD?
    5. Od czasu premiery zoom naleśnika 14-42 od Panasonika, faktycznie nie ma sensu rozważać mniejszych matryc, bo taki zoom i małe body m4/3 są mniejsze gabarytowo niż Fuji X10.

Domyślnie

Rozmiar sensora, zakres obiektywu, światłosiła podobne jak w Leica digilux 2 która debiutowała w 2003 roku.
    Tu zdjęcia z rzeczonej Leici: http://www.photosig.com/go/photos/br...rt=id-d&page=1
    http://www.pixel-peeper.com/digicams/?camera=260
    W X10 powinno być znacznie lepiej w każdym aspekcie.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Coś Ci się totalnie pogmerało.
    Fakt - pomyliłem się o jedną literę ale żeby od razu tak agresywnie.
    Ale mniejsza z tym.
    Poczekamy na nowe Fuji i zobaczymy co to będzie.

Domyślnie

Na dpreview afera bo użytkownicy X100 dopiero teraz zobaczyli, ze X100 ma pewne ograniczenia czas-przesłona.
    Wygląda na to, że X10 będzie miał to samo.
    Jak dla mnie to dyskwalifikuje to całkowicie taki aparat, zwłaszcza że cena nie jest wcale niska.

X100 spec.

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Na dpreview afera bo użytkownicy X100 dopiero teraz zobaczyli, ze X100 ma pewne ograniczenia czas-przesłona.
    Wygląda na to, że X10 będzie miał to samo.
    Jak dla mnie to dyskwalifikuje to całkowicie taki aparat, zwłaszcza że cena nie jest wcale niska.

X100 spec.

Hmm, przecież o tym wiadomo od początku.. Zresztą do czego chciałbyś używać czasów krótszych niż 1/1000 w aparacie z ogniskową 35mm?
    W X10 byłoby to faktycznie jakimś lekkim ograniczeniem bo na długim końcu ogniskowa wynosi ponad 100mm.

Domyślnie

W X100 problem ten rozwiązywał wbudowany filtr ND. w X10 go nie będzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    W X100 problem ten rozwiązywał wbudowany filtr ND. w X10 go nie będzie.
    A tak z ciekawości na jakiej zasadzie działa taki wbudowany filtr ND? Bo brak krótkich czasów na dużej przesłonie to troszkę porażka.

Pozdrawiam,
    AMI
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMI Zobacz posta
    A tak z ciekawości na jakiej zasadzie działa taki wbudowany filtr ND? Bo brak krótkich czasów na dużej przesłonie to troszkę porażka.
    Wydaje mi się że jest to realizowane sprzętowo.

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów