Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: AF-S a ceny?

Domyślnie AF-S a ceny?

Witam ponownie, nikoniarze.pl

Tym razem wracam z następnym pytaniem. Wcześniej w tym temacie poniżej pisałem o przesiadce z D5K na D90 - co prawda, byłbym nie mądry robiąc taką przesiadkę - racja. Już jakiekolwiek przesiadki odpadają - ale ceny dalej mnie martwią.

Kod html:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188817
    Dokładnie chodzi o to - że czytam sobię spokojnie tematy w tym dziale - i widzę same złe opinię na temat D5K - co sprawia że sam zaczynam mieć wstręt do tego aparatu - a przecież sprzedaż była by głupia gdyż nie dostanę więcej niż połowy oryginalnej ceny (mimo że mam perfekcyjny stan aparatu).

Porażka! W przyszłości na pewno będę rozważał coś szerokiego oraz lampę , a wersje z AF-S są strasznie drogię. I teraz pytanie - czy rzeczywiście tak jest? Czy da radę znaleść dobre obiektywy z AF'em bez kosmicznej ceny?

I jak to jest z D5K i lampami?

Oszczędny w słowach Awatar reggy
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

Dobra pucha, nie baręcz Sam miałem go ponad rok i też doszedłem do wniosku, że przesiadka na D90 ma mały sens. Jak już jest parcie na pójście "wyżej" to tylko D7000, D300 i tak dalej.
    Brak śrubokręta nie jest już tragedią.
    Z szerokich szkieł masz do wyboru właściwie Nikkory 10-24, Sigmy 10-20 i Tokinę 11-16. I tylko Tokina ma śrubokręt. A Sigma 10-20/4-5.6 wydaje się najrozsądniejszym wyborem do D5000 - moja Sigma z moim byłym D5000 współpracowała pięknie. I jest tania (jak na ultraszerokie zoomy).
    Nigdy nie słyszałem, żeby D5000 miał problemy przy współpracy z lampami zewnętrznymi - poza oczywiście brakiem CLSa (którego osobiście poza testami nie używałem - a z lektury forum wynika, że nie jestem w tym odosobniony).
    Zoomy średniego zakresu (17-50) nawet trzecich producentów mają już silniki. Z dłuższych szkieł masz świetną Sigmę 50-150/2.8. Są świetne stałki 35 i 50 o f/1.8 z silnikiem. Brakuje co prawda taniej stałki 85 z silnikiem. Długie zoomy amatorskie 55-300 i 70-300 są tanie, z AF-Sem, stabilizowane i ostre (i ciemne ).
    Także tracenie ~1000 zł na wymianie puszki tylko dla śrubokręta, odrobiny ergonomii i paru funkcji więcej (i mniej - D90 bodajże nie ma interwałometru), mija się z celem. Lepiej za to dołożyć do szkła z AF-Sem
    Pozdrawiam, Piotr Reddig!
    Moja galeria: www.picasaweb.google.com/piotrreddig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borysek01 Zobacz posta

Porażka! W przyszłości na pewno będę rozważał coś szerokiego oraz lampę , a wersje z AF-S są strasznie drogię. I teraz pytanie - czy rzeczywiście tak jest? Czy da radę znaleść dobre obiektywy z AF'em bez kosmicznej ceny?
    Co dla Ciebie znaczy strasznie drogie? Bo to, że w miarę tani, dobry obiektyw kosztuje do 1500zł to normalne i nie ma co tu płakać.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Pewnie znowu ktos napisze, ze 70-300g jest 1000zl tanszy niz 70-300VR...
    A moze ktos cos nowego napisze?
    Caly temat to lekka zenada, bo pisze sie o tanich dobrych szklach AF-D, ktore wcale duzo tansze nie sa, jesli sa naprawde dobre. Nawet stare manuale trzymaja cene.
    Ten i podobne watki sa produkowane przez ludzi, ktorzy sie 'naczytali' i sa swiecie przekonani, ze slowo pisane jest prawdziwe. A pofatygowal sie ktos, zeby naprawde przejrzec oferte pod katem realnych cen i mozliwosci?

Domyślnie

Jedynym rodzajem obiektywu, który jest znacząco droższy są klasyczne portretówki. Nikkor 85/1.8D kosztuje 1400zł a najtańsza Sigma z silnikiem 3500zł (nie wspominając o Nikkorze). Co prawda zyskujemy troszkę na świetle, ale kasę trzeba wybulić. Tanio z silnikiem do portretu pozostają Nikkory 50/1.8G i 50/1.4G lub Tamron 90/2.8.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Też mam D5k i o ile 3-4 lata temu rzeczywiście było trochę biednie z obiektywami, tak teraz nie ma już takiego problemu. Sigma 10-20 ma też chyba nową wersję z silnikiem i światłem 3.5.

Domyślnie

często obiektywy z silnikiem są też poprostu lepsze od odpowiedników bez silnika. Masz tanią 35, tanią 50 w zasadzie nawet dwie. Nikon dawno już nie wypuścił szkła bez silnika więc myślę że to raczej pójdzie w stronę kastracji coraz to nowych body z napędu AF niż odwrotnie
    Sam powiem tak na chwilę obecną mam 2 body z napędem AF i wszystkie szkła AF-S

Domyślnie

Kiedyś miałem D5000 i miałem żal że nie ma silnika, bo bym sobie kupił jakieś szkiełko i by było fajnie (miałem 18-105).
    Teraz mam D300 i używam szkła ....z silnikiem :P (Sigma 18-50 f/2,. Fakt, że podpinałem pożyczoną 50 f1,8, ale co z tego jak musiałem ją domknąć do f/2,8 żeby ostrością dorównała Sigmie. W ten sposób mam cały czas 1 szkło, jak będzie fundusz, to dokupię Sigmę 70-200 też z silnikiem i 35 f,8 (oczywiście znów z silnikiem), więc śrubokręt ma sens jeśli chce się używać starych szkieł, nie ma się na 85 f1,4, używa się Fisha lub chce się używać szkła 135mm. Większość szkieł ma juz silnik i pewnie w ciągu roku zostaną o niego uzupełnione niedobitki.
    W D300 za to cenię w porównaniu do D5000 ergonomię i czas 1/8000 plus obsługa HSS w lampie
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

z fishem to przesada tam w zasadzie wszystko w kadrze jest ostre więc śmiało można kupić MF

Domyślnie

Też prawda, ale jak ktoś by chciał AF, no to niestety tylko śrubokręt
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów