Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie Wizjer: d40 vs d80

Witam wszystkich,

na wstępie dodam, że nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie (a przeszukałem masę tematów).

Zastanawia mnie jeden fakt. Czy wizjer w d80 jest tak samo jasny jak w d40? Bo oglądałem dziś nie włączony d40 i d80. Wiem, że był nie włączony i to dlatego, ale w d40 wydawał mi się dużo jaśniejszy niż w d80 (a nie wiem czy ma na to wpływ, że d40 miał 18-55 a d80 18-70 lub 18-135).

Jak to wygląda rzeczywiście? Proszę o odpowiedzi osoby, które pracują na jednym z nich, lub widziały oba w akacji.

OT: d40 trzyma się tragicznie (dziś miałem okazję pierwszy raz mieć go w łapce).

Czekam na odpowiedź. Bardzo mnie to ciekawi Z góry dzięki.

Pozdrówka

Domyślnie

D40 ma wizjer lustrzany, D80 - pryzmatyczny. Te ostatnie są zdecydowanie jaśniejsze. Nie włączone Nikony mają zwykle (pominąwszy np. serię D2) potwornie zaciemniony wizjer.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Dziękuję Czornyj za fachową odpowiedź. O to mi właśnie chodziło Problem wyjaśniony... Dzięki serdeczne.

Domyślnie

W D80 wizjer jest wspaniały, to trzeba zobaczyć (wrażenia jak kiedyś z Canona D1, którym miałem okazję się pobawić)
    dziś się nim trochę pobawiłem w MM (włączonym oczywiście) nawet pozwolili mi podłączyć Tamronka i popstrykac
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

odie83 "W D80 wizjer jest wspaniały, to trzeba zobaczyć "
    Oj odi to lepiej nie dotykaj "dobrych" manuali... W pentax-e me super to porównanie do D200 w wielkości i jasności wizjera, jest takie jak starego 14 calowego telewizorka do najnowszego ustawionego na max brightness lcd-ka 32...
    Ale i tak najlepszy wizjer jaki w życiu widziałem ma F100 na standardowej matówce... Nie najjaśniejszy, nie największy..., ale dzięki chropowatości matówki KAPITALNIE widać rozkład go itd...
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

co do wielkosci wizjera .... F70 mnie ciagle powala gdy w niego spojrze .... (zamiast jak zwykle w D50)

Domyślnie

Zaglądnij do FMa albo przynajmniej F601 czy F801, będziesz musial sie rozglądać na boki
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kekacz Zobacz posta
    Zaglądnij do FMa albo przynajmniej F601 czy F801, będziesz musial sie rozglądać na boki
    robiac w atelier fotki d70 i 601... zmieniasz swoje miejsce z nieba na ziemie... 601 zdecydowanie niebo strasznie wielgachne to...

szkoda, ze cyfraki juz tej sredniej klasy tak nie maja :/
    Fuji S5 pro, NIKON F601, NIKON EM... I KILKA ZABYTKOW...

Domyślnie

wizjer F3HP bije moim zdaniem na głowe reszte świata.... uzywałem kilka lat cuuudo nad cudami ......sory za OT ale nie mogłem sie powstrymac..
    Jak się nie ma co się lubi to i wtedy się nie lubi tego co się ma....

Uprawnienia umieszczania postów