Szukaj
OK, to teraz ja wtrącę swoje trzy grosze.
Jak kolega Seeker zauważył, grzybki są pokazanie nieciekawie i tendencyjnie. Przypominają raczej fotografie z albumu o grzybach. Znakomite w celu oceny gatunku. Niestety wartość artystyczną mają raczej małą. Forum Nikona zobowiązuje do jakiegoś poziomu, ale nie ganimy zaraz nowicjuszy. Zamieścić kiepskie zdjęcie nie jest złym objawem. Złym objawiem jest bronić swojego zdjęcia jak lew i rzucać się na każde słowa krytyki. Co do przepałów, to takowych nie zauważyłem. Owszem foty są naświetlone w słońcu i to niestety widać, ale szczególnych przepałów nie zauważyłem.
Niestety pospolite grzybki jadalne z typu borowikowego, nawet te rzadkie piaskowe czy ponure nie są wdzięcznymi modelami. Sam po nieudanych próbach zacząłem rozglądać się za jakimiś koloniami opieniek czy drobnych delikatnych grzybków blaszkowych. Grunt to próbować dalej i nie zniechęcać się. I zamieszczać fotki nieco większe.
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
Wtrącę swoje trzy grosze:
1. Wstawiłeś fotki o zbyt małym rozmiarze. Utrudnia to prawidłową ocenę.
2. Fotki są zbyt kontrastowe, stąd wrażenie przepałów i brak szczegółów w niektórych miejscach. Takie fotki lepiej robić w pochmurny dzień, wtedy i nasycenie kolorów większe, a kontrast mniejszy. Względnie mogłeś użyć dyfuzora.
3. Trochę zaśmiecone są okolice grzybów, trzeba było usunąć trawki wchodzące na grzyby.
Żeby nie było wszystko na nie - kompozycyjnie fotki są ok.
Skontaktuj się z nami