Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Domyślnie

Nie wiem czy jest sens dyskutować "1.4 czy 1.8 do portretu dla początkującego", zobaczyć kto daje takie rady, autor poniższe dyskusji, przeczytać jego dwa pierwsze wpisy w tej dyskusji.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186825

Może i lepiej byłoby to zlać ale takie głupawe rady mogą zrobić krzywdę komuś kto szuka tutaj sensownych porad. Bez wiedzy cięzko odsiać idiotyzmy od faktycznych rad a jak się ma już wiedzę to nie zadaje się pytań o radę niestety.

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za pomoc. Cieszę się że takiej dostałem.

Chciałbym spytać - jak 50mm 1.8 daje sobie radę uniwersalnie? Czy jest szansa na inny użytek niż "obiekt z ostro rozymytym tłem?" - Czy jednak całościowa ostrość jest do uzyskania, by spisał się na tylę dobrze żebym go używał w innych dziedzinach?

No to co do lampy - nie byłby to zły pomysł, lecz najpierw chciałbym się skupić na tej 50'tce. Manulane ostrzenie odpada - szczególnie na tak małym wizjerze jakiego mam na D5K. Jak się nazywa wersja z auto-focusem? AF-S?

Domyślnie

Przyznaję że nie miałem 50tki, za radą innych poszedłem w 35/1.8G i portrecik z rozmytym tłem to nie problem a i jako uniwersalne szkło można go potraktować, niestety bardziej brakuje szerszego kąta niż węższego, z 50 będzie jeszcze gorzej.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186835

tu masz porównanie całej trójcy "portretowej", zdjęcia chyba robione na f4, f1.8 pozwoli na sporo większę rozmycia tła.

Domyślnie

spokojnie zwiekszajac wartosc do np f8, otrzymasz ostre i fajne zdjecie az po horyzont.
    Ps
    Ja np nigdy nawet nie myslalem ze moge zyc bez 50mm. Kupuj smialo. Bez obaw. Chyba po za tym wiesz czy to szeroko jest na 50mm, chocby z kita. Jak pasi to lykaj f1,8 i do focenia zanim sie wakacje skoncza.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Ja używam 50 1.4 i w zasadzie w ogóle jej nie zdejmuje. Po przymknięciu będziesz miał ostro aż po horyzont.

Domyślnie

35/1.8 jest bardziej uniwersalnym szkłem od 50/1.8 i dla DX stanowi standard, 2 lata temu kupiłem 50/1.8 i byłem bardzo zadowolony, w niektórych jednak sytuacjach szczególnie w pomieszczeniach brakowało mi miejsca na kadrowanie i tu zdecydowanie polecam 35/1.8,
    D90, N 18-105 VR, N 35/1.8, N 50/1.8 , Metz 50-AF1

Oszczędny w słowach Awatar tkopec
    Miasto
    Łuków/Radzyń Podlaski

Domyślnie

zostań przy d5000.sam mam i nie narzekam,zdarza mi sie czasem popstrykać d90 i roznicy kolosalnej nie widze.z przyzwyczajenia do d5000 nawet ergonomia d90 mi nie bardzo podchodzi,troche czasu mija zanim sie przestawie

Domyślnie

To jest jedna rzecz - jaką wersje tej 50'tki brać.

Nikon Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G - to się nadaje? AF-S więc autofocus będę miał. U mnie w UK w cenie 180 funtów.

Czym się różni G od D?

http://www.ebay.co.uk/itm/Nikon-Nikk...ht_2795wt_1139

O tym mówie.

Domyślnie

G ma własny silnik, D jest na śrubokręt więc Tobie potrzeba G. Ale nim kupisz moja rada, popstrykaj na kicie na 35mm i na 50 w różnych sytuacjach, wtedy będziesz wiedział która ogniskowa ciekawsza. Zyskasz tylko na świetle (tu zauważalnie) i nieco na jakości.

Domyślnie

Może się mylę ale jest jeszcze przynajmniej jedna różnica D-posiada pierscien przyslon G-nie. Kwestia tylko do czego to się może przydać.. Stare manualne aparaty lub ewentualnie filmowanie w nowych.. wtedy chyba podczas "krecenia" bez jego przerywania mozna zmieniac przyslone.
    FX+DX S10-20mm4-5.6 + N24-70mm2.8D + N50,85mm 1.8D + N80-200mm2.8D + SB900

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów