Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Nikon D90 obok D5000?

Więc tak, chcę wkroczyć do świata pół-profesjonalnych lustrzanek, a dokładnie atakuje D90. I mam kilka wątpliwości.

Mam osobiście D5000 z kitowym 18-55 obiektywem, będę stawiał ten aparat na bok i dokupywał D90 z obiektywem pod portret (50mm 1.. I teraz pytanie, czy warto?

Co mnie odrzuca to brak AF'a w D5000 co było by bardzo bolesne na tak małym wizjerze, czy warto zakupić tak starą lustrzankę jak D90 ?

Nie sprzedaje D5000 z dwóch powodów - Dlatego że nie wyciągnął bym dużo nawet w tak perfekcyjnym stanie jak teraz, stracił bym więcej niż pół ceny... A zawsze jest ktoś chętny w domu żeby użyć tej lustrzanki.

Czy myślicie że dobrze postępuje?

Domyślnie

D90 bardzo dobry wybor, szklo 50 mm jak najbardziej pod portrety teraz pytanie czy masz lampe??? bo jak nie to warto wziasc 50/1.4

Domyślnie

jest przeciez nowa 50mm f1.8 z af-s wiec po co zmieniac body? kosztuje ~740zl.
    .

Domyślnie

zamienił stryjek siekierkę na kijek

Domyślnie

stary, wez szklo i zapodaj sb. Dla jednego szkla puszke zmieniac sie nie oplaca. Jak zapniesz te 50mm do staruszka zobaczysz jakie cuda sie beda dzialy po kicie.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorrro Zobacz posta
    D90 bardzo dobry wybor, szklo 50 mm jak najbardziej pod portrety teraz pytanie czy masz lampe??? bo jak nie to warto wziasc 50/1.4
    Jeszcze kilka tygodni zadawałeś pytania w stylu

"aparat mam tydzien
    prosze o propozycje najlepszych ustawien sprawdzonych w praktyce

np iso mam na auto ale nie wiem jaka wartosc odnoszaca mu nastawic 200 1600 czy 3200
    wb na auto ale co dalej?
    pzdr"

Zwyczajnie trolujesz, nawet cieszyłbym się gdybyś się obraził i przestał "doradzać" bo jeszcze ktoś może Twoje rady odebrać jako rady człowieka który opiera je na tym co robi.

@borysek
    jeśli to byłby jedyny powód zmiany to podzielam opinie pozostałych, bez sensu. D90 nie jest żadnym semi-pro (nawet nie wiem czy D300 ma tą nomenklaturę czy dopiero D700). Zapiąć 35tkę lub 50tkę 1.8G i zobaczyć jak to wyglada na otwartej przesłonie z ta puszką co masz.

Domyślnie

35 czy 50mm to dość specyficzny portret.... owszem można ale się namęczy. Już lepiej 85mm albo zoom używany w zakresie 100 - 135mm

Domyślnie

Nie bedzie wiele lepeij na d90! Ta samm matryca. Co to autofokusa to przeciez obie 50tki 1.4 i 1.8 maja ultradzwiekowy silnik autofokusa, ktory i tak dziala lepeij niz srubokret w d90.

Ja mialem zestaw d5k i 50/1.4 powiem ze tak sobie. Zobaczylem roznice dopiero jak przesiadlem se na d7k. Z nowa matryca i ta 50 wyciagasz cuda z portretow, sam bylem zaskoczony. Inny odcien skory, jakos bardziej naturalnie. Ta 50 duzo lepeij lata w moim nowym d7k.

Podsumowujac nie polecam przesiadki na d90 z d5k, roznicy nie zauwazysz. Brak autofokusa jw nie szkodzi. Jak robisz glownie portrety to ergonomia d90tki ci nie jest potrzebna.

Nie wchodz w 85mm. Nikkor 50mm 1.4 jest troche bardziej uniwersalne, super szklo, mozna wziac tez na miasto nie meczac sie. Nauczysz sie fotografowac z tym szklem. Co wiecej to jest szklo na FXa wiec na cropie przy Dx bedzie dzialaalo jak 75 mm do portretow moim zdaniem idealna. Ludzie tu klepia ze 80 mm jest lepsza , owszem to jest opinia profesionalistow z pelna klatka, wiec nie powtarzajcie tego jak lemingi.

Jesli chodzi o swiatlo to zalezy. Ja doplacilem do 1.4. To lepsze masywne szklo. Warto miec w szklarni. Jak bedziesz robil portrety malym dziecia wtedy nie wolno uzywac lampy i 1.4 w pomieszczeniach cie uratuje. W przeciwnym razie kup 1.8 a kase doloz na d7k!!
    Ostatnio edytowane przez Lachsize ; 24-08-2011 o 11:10

Domyślnie

D90 to świetny sprzęt, ale przesiadka z D5000 na niego to dosyć droga i chyba nieuzasadniona zabawa. Oczywiście, potwierdzam że mityczna "ergonomia" jest znacznie lepsza (ja się przesiadłem z D40X, jednego z odległych poprzedników D5000), ale moim zdaniem zbyt mało zyskujesz jak na koszty związane z tą zamianą, zwłaszcza że nie wróci Ci część kasy za D5000. Za tą kasę dokup 50 z AFS i lampę. Nie będziesz żałował. Aha, nie wiem, czy z niego korzystasz, ale przy przesiadce stracisz odchylany ekran.
    Oczywiście, jeśli kasa jednak nie jest problemem - rób co chcesz, chociaż D7000 byłoby bardziej uzasadnionym wyborem.
    EDIT: I zdublowałem się opinią z Lachsize

Domyślnie

Gdzieś w innym temacie było ładne porównanie 35, 50 i 85 (wszystkie 1. w portrecie, te same ujęcia robione wszystkimi szkłami i pokazane różnice. Każdym można robić ładne portrety, im dłuższa ogniskowa (do rozsądnych granic) tym niby zniekształcenia twarzy mniejsze ale też szkło staje się coraz mniej uniwersalne. 35tka sprawdzi się też w pomieszczeniach przy zdjęciach "do kotleta", 50 już mniej.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów