Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Mały dylemat

Domyślnie Mały dylemat

W końcu i mi udało się odłożyć trochę grosza. Jak są pieniądze to trzeba ja rozsądnie wydać.
    Pomijając pozostałe podzespoły, które już mniej więcej mam skompletowane chciałbym się poradzić odnośnie grafiki i procesora. Czy przy używaniu PS itp. odczuję jakąś różnicę pomiędzy zestawem: i5 3.1GHz + grafika 6970M z 1GB vs i5 2.7GHz + 6770M z 512 MB? Nawet gdybym miał dysk SSD, którego nie planuję na razie, to byłaby odczuwalna różnica pomiędzy tymi procesorami i kartami?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photofun Zobacz posta
    W końcu i mi udało się odłożyć trochę grosza. Jak są pieniądze to trzeba ja rozsądnie wydać.
    Pomijając pozostałe podzespoły, które już mniej więcej mam skompletowane chciałbym się poradzić odnośnie grafiki i procesora. Czy przy używaniu PS itp. odczuję jakąś różnicę pomiędzy zestawem: i5 3.1GHz + grafika 6970M z 1GB vs i5 2.7GHz + 6770M z 512 MB? Nawet gdybym miał dysk SSD, którego nie planuję na razie, to byłaby odczuwalna różnica pomiędzy tymi procesorami i kartami?
    6970M jest ponad 60% szybsze od 6770M. Czy zauważysz różnicę w PS to zależy od konkretnego zastosowania.
    Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

W PS? Nie zauważysz żadnej różnicy.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi
    Czyli jakikolwiek procek i5 w zupełności wystarczy do PS i LR?

Domyślnie

Podepnę się trochę pod wątek, bo...

Pracuję na Dellu E6410:
    - procesor i5 M460 @ 2,53 GHz
    - RAM 4 GB
    - Grafika NVidia Quadro NVS 3100M 512 MB,
    - Dysk 320 GB 7200 rpm
    i jednak przy pracy w LR czasem "muli" się komputer.

Kupując go miałem nadzieję na bardziej płynną pracę takiej konfiguracji.
    Zna się ktoś na tyle, żeby podpowiedzieć co ewentualnie odpowiada za wolną pracę właśnie LR ?
    Jestem prawie przez kupnem kolejnego laptopa i zastanawiam się co kupić...

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do przyspieszenia programów, które muszą panować nad potężnymi bibliotekami zapodanych przez użytkownika plików graficznych, czyli pracy stricte dyskowej, na pewno przyda się szybki dysk SSD, albo RAID na takich dyskach.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Można też kombinować z RAMDiskiem jeśli ma się trochę zbędnego ramu i aplikację, która bazuje na zapisie i odczycie cache z dysku. Wtedy jest dużo szybciej.
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

Dobrze rozumiem, że i7, 1 czy 2GB na karcie graficznej, czy 8 GB RAM-u na nie wiele się zdadzą ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzesiu26 Zobacz posta
    Dobrze rozumiem, że i7, 1 czy 2GB na karcie graficznej, czy 8 GB RAM-u na nie wiele się zdadzą ?
    Każdy RAM i procesor można zapchać więc ciężko określić co będzie dobre. To tak jak z renderingiem wideo - na Pentium 4 trwało to 4 godziny, teraz godzinę ale dalej to trwa. Nie wiem co Ci dokładnie zamula LR ale czasu nie zlikwidujesz - można go skrócić.

Pamięć na karcie graficznej przydaje się tylko do gier uruchamianych w dużych rozdzielczościach. Nie wiem czy zapełnisz 1GB ramu na karcie uruchamiając Crysis2 w FullHD.

Ja mam i7 740QM, 6GB RAM i w CS5 pracuje mi się naprawdę komfortowo w 1920x1080. Ostatnio tworzyłem baner 7800x3100 100dpi, 30 warstw, krzywe i rastry, blendingi i różne renderowane efekty i pracowało mi się bardzo komfortowo.
    Ostatnio edytowane przez Jacol ; 23-08-2011 o 17:08
    Vivitar 135 2.8 F mount

Uprawnienia umieszczania postów