Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    k|muzyk
    Gość

Domyślnie

Dzięki za te rady ale troche mnie rozbawiliście Nie robie zdjęć od dziś, znam zasady ustawiania ostrości, zmiany pól AF itp. Widze jednak, że jak się pojawi nowa osoba na forum to uważacie że właśnie zaczął robić zdjęcia... Dzięki za rady ale śmiało mogę stwierdzić, że to nie w tym rzecz. Prosiłem kolegów (dużo bardziej doświadczonych fotografów) aby zrobili kilka zdjęć i zwrócili szczególnie uwagę na pojawiający się back focus przy użyciu skrajnych pól AF. Wszyscy stwierdzili, że problem faktycznie występuje. Napisałem na forum żeby się dowiedzieć co dalej z tym mam zrobić bo skończyła się gwarancja i pozostała jedynie rękojmia na body...

k|muzyk
    Gość

Domyślnie

Cybermar dzięki za wiare w ludzi.

Rozmowny Awatar km79
    Miasto
    Bilgoraj - Burton on Trent

Domyślnie

Bez obaw wysyłaj aparat do Serwis Nikon Polska Sp. z o.o. ul. Postępu 14
    D600 +N35 +N50 +N70-210
    D810 +S24
    fr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez km79 Zobacz posta
    Bez obaw wysyłaj aparat do Serwis Nikon Polska Sp. z o.o. ul. Postępu 14
    albo... imbusik i do dzieła
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

k|muzyk
    Gość

Domyślnie

... wolałbym jednak nie gmerać w aparacie będzie trzeba wysłać do Nikona

Domyślnie

Panowie, druga strona wątku a dopiero jedna osoba przeczytała opis problemu ze zrozumieniem a druga poradziła serwis Jeżeli kolega pisał, że aparat jest po gwarancji tzn że mimo wszystko miał czas na zaznajomienie się z jego obsługą - zwłaszcza, że pisze gdzie ustawiał ostrość i którymi polami. Pytanie tylko czy bodziak jest po gwarancji producenta czy po okresie rękojmi, bo jeżeli to pierwsze to zawsze można jeszcze skorzystać właśnie z rękojmi. A usterka wybitnie wygląda na niezgodność towaru. Osobiście polecałbym się skonsultować jeszcze ze sklepem w którym dokonano zakupu w sprawie rzeczonej niezgodności, a wtedy - serwis i ewentualne roszczenia rozwiązania problemu. Życzę powodzenia! Napisz jak rozwiązano problem bo jestem ciekaw
    Pozdrawiam
    D800 + D300 + N 14-24 f/2.8 + N 70-200 f/2.8VR + N 50 f/1.4 G + N 10,5 f/2.8 + SB 900

k|muzyk
    Gość

Domyślnie

Skubi dzięki za radę aparat jest po okresie gwarancji ale rękojmia jeszcze jest...

k|muzyk
    Gość

Domyślnie

Elanek jeśli chodzi Ci o automatyczny wybór pól ostrości AF to po raz kolejny powiem Ci, że nie od wczoraj używam aparatu!
    Zazwyczaj używam: tryb pojedynczego wyzwalania migawki; AF-S tryb pojedynczego AF; trybu M lub A.
    Praktycznie odkąd kupiłem D90 (ponad rok temu) zrobiłem wiele zdjęć i mam na koncie kilka sesji więc uwierz, że zdążyłem się zorientować jak się go obsługuje...

P.S.
    Swoją drogą nawet jeśli używałbym trybu AF-A to nie powinno robić takich problemów bo przy statecznych, nieruchomych obiektach (a za takich możemy uznać pozujących modeli) automatyka AF zachowuje się jakby pracowała w trybie pojedynczego AF-S, natomiast dopiero gdy zauważa ruchome obiekty automatyka AF powinna zadziałać jak dla ciągłego AF-C.
    Mam nadzieję że opisałem już wystarczająco problem ...
    Elanek może jednak wiesz co moge dalej zrobić (przy założeniu, że dobrze obsługuję aparat)?
    Ostatnio edytowane przez k|muzyk ; 24-08-2011 o 11:28

Domyślnie

przepraszam zatem za sugestie
    pokombinuję w domu

Domyślnie

Moim zdaniem prosta sprawa.
    Mail do serwisu z załączonymi kilkoma nefami z różnych obiektywów z ww problemem i czekamy na zaproszenie po puchę do kalibracji.
    No chyba, że jesteś hardcorowcem i załatwisz sprawę imbusem
    Ja bym słał do serwisu.
    nic...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów