Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: d3000 vs d3100

Domyślnie d3000 vs d3100

Witam.
    Zastanawiam się nad zakupem swojej pierwszej lustrzanki.
    Rozważam dwa modele nikona d3100 i d3000.
    Który wydawałby się lepszy dla amatora chcącego poszerzać swoją wiedzę na temat fotografii
    Lepiej dopłacić i kupić d3100 czy wystarczyłby na początek d3000.
    Różnica w cenie jest dosyć znacząca.
    Bardzo proszę o pomoc

Domyślnie

D3100 ma matrycę CMOS.
    W praktyce możesz robić fotki przy ok. 2x gorszym świetle.
    Bodajże ma też filmy, ale głowy nie dam bo mnie to nie interesowało.
    W D3000 można za to używać tanich pilotów po ok. 20zł do robienia zdjęć zdalnie.

Domyślnie

Moja rada-kup D3100 zdecydowanie. Ma lepszą matrycę niż D3000, co się przekłada na lepsza pracę na wysokim iso. Ma też filmy. No a dla początkujacego fotoamatora fajny podpowiadacz.

Domyślnie

Warto dołożyć i kupić D3100.
    Różnica w cenie nie jest taka wielka !( obecnie d3100 body można kupić za 1500-1600 zł).
    Na plus D3100
    - nowa matryca która naprawdę super radzi sobie na wysokich czułościach oraz daje bardzo ładny obrazek
    -live view
    -filmy full HD ( choc nie najlepszej jakości ...efekt "rolling schuter" mnie bardzo denerwował)
    -więcej przycisków na obudowie ( np. wajcha koło kółka trybów to fajne rozwiązanie)
    -nowy procesor Exped 2 ( nie wiem jak szybko pracuje D3000 ale w D3100 nie zauważyłem żadnych opóźnień np. przy
    przeglądaniu czy powiększaniu zdjęć)
    Podręcznik "Guide" to akurat żaden plus, według mnie ta funkcja jett zupełnie nieprzydatna , nie wiem po co umieszczona została w ogule na kółku trybów.(znacznie więcej się dowiesz czytając pierwszy lepszy poradnik foto w necie)
    Z minusów to jak tomek67 zauważył brak czujnika podczerwieni, więc nie współpracuje z pilotami do wyzwalania migawki (pozostaje kabelek który niekoniecznie jest gorszym rozwiązaniem), oraz trochę wyższa cena

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez krzysiek.81 ; 22-08-2011 o 19:56

Domyślnie

amatora który się uczy powiadasz zob mój podpis a konkretnie strona www ja robiłem te zdjęcia d80 a matryca podobna do d 3000 , jeśli ci się spodobają tzn efekty jakie możesz uzyskać to znasz odp , podczas nauki dość dużo się klepie klatek po jakimś czasie masz jakieś opanowanie więc już b przemyślane zdjęcia szukaj d3000 w niskiej cenie z niskim przebiegiem i od razu kompletuj raczej dobre szkła kup zwykłego 18-55 źebyś coś miał a tani sprawdzisz te ogniskowe jak CI będzie czegoś brakować uzupełniaj o dobre już szkłą jeśli nie zbieraj na szkło o tej ogniskowej ze światłem f2,8 bądz idz w stałki , prędzej czy później i tak skończysz na czymś pokroju d7000 d 300 lub fullfrajm ale już będziesz miał swoje szkła nie rób tak że kupujesz drogie body i badziewne szkła kup dobre szkła a gorsze body potem te szkła zostaną na następce
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

D3000 to mało udana konstrukcja i dzisiaj już "stara". Jak chcesz kupować to wyłącznie D3100. Za masz powyżej.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Ja mam D40, ale gdybym miał wybierać z tych dwóch, faktycznie wybrałbym D3100. Niższe szumy przy wyższym ISO to super sprawa, zwłaszcza jeśli na początek nie dysponujesz jasnym obiektywem.

Ew. Jeśli cena z nowym body będzie nie do przejścia, to poszukać używki w Twojej okolicy.
    Uwaga jedna:
    Nikona z przebiegiem do 5000 tys. warto brać i najlepiej jak jeszcze będzie gwarancja conajmniej 3 miesiące. (Ja się czaję na takiego D90...w końcu go znajdę.) :>
    Ostatnio edytowane przez dzolero ; 23-08-2011 o 00:16

Domyślnie

dziękuję bardzo za wszystkie pomocne odpowiedzi
    Chyba zdecyduję się właśnie na mój pierwszy typ czyli d3100.
    Jestem już pewna, że się nie zawiodę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzolero Zobacz posta
    Nikona z przebiegiem do 5000 tys. warto brać i najlepiej jak jeszcze będzie gwarancja conajmniej 3 miesiące.
    Tak, Nikona (i każdy inny aparat) z przebiegiem 5 milionów klapnięć zdecydowanie warto brać. Jeśli wytrzymał tyle, to znaczy, że ten właśnie egzemplarz jest nie do zdarcia. Na te kilka miesięcy gwarancji nie warto już zwracać uwagi.
    Jeśli nie dostrzegasz sensu stosowania polskich liter, to w takim razie proszę Cię: Zrob mi laske.

Domyślnie

A ja podpowiem Ci inaczej.
    Dziś używam D3100, wcześniej D40. Naczytałem się dużo o możliwościach (zaletach) D3100 i dlatego wybór padł na ten aparat.
    Dziś mogę śmiało powiedzieć, że nie widzę jakiejś wyraźnej poprawy w jakości zdjęć z D3100 w stosunku do D40. Przy czym z D40 udawało mi się zrobić naprawdę bardzo ładne zdjęcia. Odrzucając zatem bajery w postaci lifeview, czy filmowania z pewnymi ograniczeniami, nie jestem pewien czy powtórnie zdecydowałbym się na D3100. Powiem więcej. Na początku, zanim go w miarę opanowałem, miałem więcej problemów z ostrością zdjęć niż w D40! Przez moment nawet myślałem, że jest coś nie tak z body...

Zatem jeśliby przyjąć założenie, że chcesz mieć nowy sprzęt, a D3000 nie jest gorsze od D40, to czy warto dopłacać do czegoś droższego?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów