Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 125

Wątek: D90 vs D5100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haradrimm Zobacz posta
    Jego wyższość polega na tym, że: nie ma problemów w słoneczny dzień, zużywa mniej prądu, dla mniej jest bardziej ergonomiczny. Co do obiektywów, to jest wiele starszych, świetnie optycznych szkieł, które nie mają AF-S.
    Ale z tego co widzę, to ta dyskusja nie ma większego sensu. Jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy D90 a D5100, a co więcej jak już tutaj padało D300 to nieważne co kupi będzie zadowolony. Dla mnie gorsze akumulatory, małe wymiary, brak drugiego wyświetlacza, brak śrubokręta, brak drugiego kółka, kiepska ergonomia, "plastikowość", malutki i ciemny wizjer po prostu dyskwalifikują ten aparat jako body do czegoś więcej niż typowo amatorskich zastosowań.
    Kazdemu wedlug potrzeb. Kolejni, ktorzy na fotografowanie patrza pod katem zarobkowo/wyczynowym, czyli potrzebujacy aparatu bez kompromisow.
    Bez sensu dyskusja. Znowu.

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

lobbyści D90 mówią weź ten aparat bo my taki mamy, większość z nich tylko z bajek i opowiadań zna D5100
    a ja powiem weź D5100 bo sam stałem przed podobnym dylematem jak Ty i jestem zadowolony z wyboru
    co się tyczy jakości zdjęć, niech mi ktoś z lobbystów wyłoży łopatologicznie którym zestawem uzyskamy ładniejsze obraz ? D90+dobre szkło czy D5100+identyczne, dobre szkło?
    jeśli ktoś kupuje aparat dla ergonomii ok jego sprawa, w sumie lepiej byłoby podpiąć D90 do netbooka i robić zdjęcia prosto z ekranu kompa - będzie bardziej ergonomicznie i wygląd bardzie pro.
    ja wolę mniejszy aparat, mniejszą wagę, lepsze zdjęcia dzięki lepszej matrycy i bardziej użytecznemu ISO, do zdjęć macro o których pisał autor wątku przydaje się bardzo uchylny ekran.
    co się tyczy obiektywów, wielu lobbystów starych klamotów marudzi, że do D5100 nie można podpiąć N85 bo nie będzie AF'a. w przypadku zastosowań o jakich pisał autor wątku ja pytam po co mu N85 skoro może kupić rewelacyjnego Tamrona 90 i ma super obiektyw z AF'em do portretów i macro ?!
    oczywiście zaraz zostanę oblany wiadrem pomyj przez lobbystów D90 ale wali mnie to ... ! wiem, że zestaw który mam jeszcze przez długi czas będzie powodować u mnie wielki LOL na ryju.
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Kazdemu wedlug potrzeb. Kolejni, ktorzy na fotografowanie patrza pod katem zarobkowo/wyczynowym, czyli potrzebujacy aparatu bez kompromisow.
    Bez sensu dyskusja. Znowu.
    Po prostu wyjaśniłem dlaczego według mnie ten aparat nie bardzo nadaje się dla kogoś kto będzie robić coś więcej niż pamiątkowe zdjęcia z wakacji, czy rodzinnych imprez. Wypisałem też wady D5100, a wielu z tych wad D90 jest pozbawiony. I oczywiście D5100 da się zrobić świetne zdjęcia, tylko po co utrudniać sobie życie?
    Oczywiście popieram, że "każdemu według potrzeb", poza tym wybór każdego aparatu to sztuka kompromisu. Ale osobiście uważam, że D90 jest o wiele lepszym i bardziej rozwojowym zakupem niż D5100.
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

A tak poza 85 to ktore topowe szkla nikona nie maja AF-S ?

Chcesz listę ?
    A samemu poszukać, nie łaska ?

No dobra przykłady:

Te obiektywy by mi pasowały (mam D700) - o DX nie wspomnę...

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

No to inaczej jutro jadę do sklepu "pomacać" aparaty. Dodam jeszcze kilka pytań

Solidność konstrukcji - D90 czy D5100

Jakość zdjęć - D90 czy D5100

Większy wybór obiektywów - D90 czy D5100

Który lepiej sprawdzi się w tym co będę fotografował najczęściej (ludzie krajobrazy makro od czasu do czasu) - D90 czy D5100

Wizjer - D90 czy D5100

Mpix - Znów poruszę ten drażniący tutaj wszystkich temat będzie zauważalna różnica pomiędzy 12 Mpix a 16 Mpix czy nie ?

Oddawanie kolorów: D90 czy D5100

Pojawił się taki post oto kawałek
    Dla mnie gorsze akumulatory, małe wymiary, brak drugiego wyświetlacza, brak śrubokręta, brak drugiego kółka, kiepska ergonomia, "plastikowość", malutki i ciemny wizjer po prostu dyskwalifikują ten aparat
    odczułem jakbyś mówił o D5100 .

Przytoczę fragment pewnego testu D90 oraz D5100:
    D90:
    - Konstrukcja: 68%
    - Funkcje: 65%
    - Łatwość obsługi: 66%
    - Osiągi: 67%
    - Jakoś zdjęć: 70%
    - Zestaw handlowy: 45%
    - Stosunek jakość do ceny: 62%

D5100
    - Konstrukcja: 74%
    - Funkcje: 76%
    - Łatwość obsługi: 77%
    - Osiągi: 73%
    - Jakoś zdjęć: 76%
    - Zestaw handlowy: 62%
    - Stosunek jakość do ceny: 71%

Jak widać tutaj góruje D5100 ale to tylko test na których ja nie za bardzo polega wole opinie zwykłych użytkowników danego modelu

Dalej Czy brak drugiego wyświetlacza na prawdę aż tak strasznie przeszkadza ?

Jedyną ogromną wadą jaką ja zaobserwowałem u D5100 jest tylko i wyłącznie brak wbudowanego napędu AF co dyskwalifikuje go z kilku obiektywów

I teraz prośba do zapalonych maniaków modelu D90 napiszcie mi szczerą z całego serca poradę czy ten D90 jest wart kupna czy będzie się dobrze spisywał w tym co będę fotografował.
    Tak jak pisałem będę robił zdjęcia ludziom więc z jakości zdjęć oni też muszą być zadowoleni nie tylko JA (tak wiem samo body nie robi zdjęć trzeba mieć dobry obiektyw)
    Czy ten cały model D90 jest warty dania tych około 3-3.5 tys zł wraz z obiektywem czy nie !

Sorki że was tak napastuje pytaniami ale nie chcę kupić kichy z której nie będę zadowolony i ja a z jakości zdjęć nie będą zadowoleni ludzie którym będę robił te zdjęcia

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Domyślnie

Proszę zerknąć w link.NIKON D 800 już jest ! To chyba jakaś ściema ale zobaczcie sami ...

http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html

Domyślnie

Napewno do fotografii ludzi musisz kupic staleczke, ten kit 18 - 105 jest zaciemny,
    ja popelnilem bład wzielem body D90 wlasnie z tym kitem,
    nie ma co kupowac obiektywu uniwersalnego, ktorym np jest tez 18 - 200 bo zgodnie z przyslowiem jak cos jest do wszytskiego to jest do niczego.

Powoli kompletuj szklarnie

Jak zakupisz juz body D90 badz 5100 na poczatku do fotografi ludzi zakup sobie stałeczke:

Nikon AF-S 50 f/1.8G

http://www.opineo.pl/opinie-1629011-...50-f-1-8g.html

koszt 740

pozniej pozbieraj troche funduszy i

do fotografii krajobrazow (szeroki kąt)

Nikon AF-S 10-24 f/3.5-4.5G DX ED, ale jest alternatywa
    Sigma 10-20 f/3.5 EX DC HSM Nikon

no i na koncu jak bedziesz chcial multi zooma:
    Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED

Domyślnie

co do nikona D 800 - gdzies czytalem ze 24 sierpnia ma byc oficjalna konferencja prasowa w Dani pomiedzy godzina 10 a 12 w jakies restauracji

Domyślnie

O i ty potrafisz pomóc a nie górujesz tylko D90 ale napisałeś o obiektywie Nikon AF-S 50 f/1.8G on jest AF-S czyli będzie pasował do D5100 A i czy ten obiektyw jest najlepszy do fotografii ludzi ?
    napisałeś również do fotografii krajobrazow (szeroki kąt) i wymieniłeś modele do krajobrazów kupie sobie za jakiś czas więc dzięki za pomoc pójdę do sklepu jutro i ten który będzie lepiej leżał tego wezmę

PS. z tego co wyczytałem to nie ma wielkich różnic pomiędzy 12 a 16 mpix trudno jest je dostrzec na zdjęciach

Domyślnie

chce pomoc bo jakis czas temu mialem podobny dylemat jak Ty - glowa od czytania puchla i nie wiedzialem co brac
    na poczatku mialem wziasc Pentaxa Kr, pozniej pojawila sie alternatywa D5100/D90
    ale mowie bedac juz w sklepie po macanku D5100 jakos nie pasowal mi w dloni

co do pytania o obiektyw NIKKOR AF-S 50 mm f/1,8G pisze to co wyczytalem na tym forum wpisz w szukaj ten model i wyskoczy kupe materialu do przestudiowania

warto wejsc tez na oficjalna strone Nikona Polska i tam jest charakterystyka kazdego produktu ktory Cie ineteresuje, czy to obiektywu czy body polecam
    tu masz np opis tej 50 (nowosc z kwietnia 2011)
    http://www.nikon.pl/pl_PL/product/ni...or-50mm-f-1-8g

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów