Witam czy body które wymieniłem nadają sie do reporterki ślubnej?
Szukaj
Witam czy body które wymieniłem nadają sie do reporterki ślubnej?
Pewnie z ISO nie poszalejesz![]()
W zeszłym tysiącleciufotoreporterzy pracowali na Nikonach dajmy na to F3, F4, F5 i wkładali tam filmy o ISO 400 forsownie wywoływane wyżej, na ISO 800 czy nawet 1600, otrzymując wtedy kosmiczne ziarno. Pojawiały się materiały o ISO 800 czy 1600, ale - tylko do reporterki.
Z tego wniosek, że D2 da sie robić reporterkę na tyle łatwo/trudno (niepotrzebne skreślić - wg upodobań) jak robiło się ją kiedyś.
Jesli jednak chcesz iść w pierwszym szereguto musisz sięgnąc po body z nowymi matrycami CMOS. Top to D3s, ale jesli brak kasy to może być D700, który w ciemnościach daje radę. Ewentualnie coś z body DX - najtaniej to teraz chyba D90.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
JK dopiero gładki materiał zobaczyłem jak dostałem kawałek kliszy z dużego formatu oraz zdjęcie 100xileśtam, nie pamiętam dokładnie...
Zbierałem szczękę przez tydzień...
I było zrobione na ISO3200?
Chyba coś polewasz. No, ale współczesna młodzież zna to głównie z opowiadań.![]()
Jacek
Jak sie wolalo forsownie w "zupce pomidorowej" , bez stripow kontrolnych , czyszczenia maszyny, chemii itd . to sie mialo sie duze ziarnoPodstawa byl zaufany lab i laborant oraz dobrze naswietlony material . Termin wolania mialem zawsze w poniedzialek ( jesli cos bardzo waznego ) , poniewaz wtedy chemia byla freszsz
Pozdro
To ty chyba myślisz o kolorze, bo BW reporterzy wołali sami (termin). I o latach zdecydowanie późniejszych. Wcześniej nie było barwnych materiałów o ISO więcej niż 400, a tak czułe filmy BW to też były wyjątki.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Panowie, ale offtopa tworzycie..
D2h ma trochę mało pikseli. Trzeba bardzo dokładnie kadrować już w momencie fotografowania, bo potem nie z czego przycinać![]()
Skontaktuj się z nami