Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie D40 teleobiektyw

Witam Wszystkich forumowiczów serdecznie. Przepraszam, że pierwszy post na forum i od razu pytanie ale ja z fotografią nie mam nic wspólnego a potrzebuję pomocy kogoś obeznanego z tematem i dlatego zwracam się do Was. Otóż chciałem w prezencie dla kolegi kupić teleobiektyw do Nikona D40 w cenie do 3000 zł, on będzie go używał w pracy (jest prywatnym detektywem) nie mam pojęcia co i w jakich warunkach będzie fotografował i jaki sprzęt będzie potrzebował dlatego proszę o pomoc. Podana prze zemnie kwota nie musi zostać osiągnięta to jest górny pułap który zakładam na zakup ważne żeby to był solidny sprzęt który nie będzie mu przysparzał kłopotów. Dodam, że kolega nie jest profesjonalnym fotografem ale troszkę pojęcia o tym ma - tak przynajmniej mnie się wydaje. Z góry dziękuję za pomoc.
    PS. Przeszukałem podforum o nikonie d40 ale nie znalazłem nic napisanego zrozumiałym dla mnie językiem co było by pomocne.

Domyślnie

moge zostac Twoim kolega?

moze nikkor 70-300vr?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    moze nikkor 70-300vr?
    No Ty mnie nie pytaj, Ty mnie polecaj sprzęt jak pisałem zielonego pojęcia o tym nie mam. Kolegami możemy zostać ale na prezenty nie licz w najbliższym czasie :P

Domyślnie

a może się wpakować w nikkora 28-300, tamrona 18-270 będzie długo i uniwersalnie wg mnie dla detektywa bardziej przydatne chyba że to taki detektyw-reporter co z torbą obiektywów chodzi :P

edit: to ja też chce być kolegą jak nie obiektyw teraz to za jakiś czas taka inwestycja w przyszłość (żart..)

Domyślnie

70-300VR wydaje się być najlepszym rozwiązaniem...
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    chyba że to taki detektyw-reporter co z torbą obiektywów chodzi :P
    Nie nie jest to detektyw-reporter, chociaż tak naprawdę nie wiem czym dokładnie się zajmuje ale torby z obiektywami nie nosi i ma pistolet, więc chyba nie strzela fot dla kolorowych czasopism. To który brać??

I jaki one mają zasięg tz. z jakiej odległości można zrobić ostre zdjęcie.

Domyślnie

jeszcze raz :

- kolega już coś ma strzelam że kit jakiś w stylu 18-55 18-105 18-200
    - czy będzie chciał chodzić z drugim obiektywem i zmieniać w zależności od sytuacji
    - jeżeli chodzi z aparatem i nie wali z tajniaka to coś w stylu 18-200,28-300,18-270 jest najlepsze
    - jeżeli pracuje w nocy co z d40 jest raczej trudne to poszukał bym coś jasnego jak w wątku obok kolega radził też w sprawie tele 70-200 sigmy
    - jak nie przeszkadza mu noszenie dwóch obiektywów i pracuje w dzień głównie to 70-300 VR będzie dobry tutaj jest też tamron70-300 podobno lepszy na 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta

- czy będzie chciał chodzić z drugim obiektywem i zmieniać w zależności od sytuacji
    - jeżeli chodzi z aparatem i nie wali z tajniaka to coś w stylu 18-200,28-300,18-270 jest najlepsze
    Z tego co się orientuję to zdjęcia robi z samochodu i zależy mu na jak największych odległościach. Co do pory pracy to zdarza się praca w nocy jak i w dzień więc dobrze by było żeby w nocy też dało się zrobić zdjęcia.
    Aparatu używa do zdjęć na większych odległościach i raczej nie będzie nosił dwóch obiektywów.

Domyślnie

Ja bym polecił Sigma 120-400 mm, światło takie jak w Nikkorze a 100mm więcej. Tylko Nikkor na krótkim końcu ma 70mm a tu jest 120mm więc nie zrobi zdjęcia jak ktoś będzie blisko. No albo zrobi kilka klatek i panoramę zrobi... żart

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sokolniki Las

Domyślnie

- jak nie przeszkadza mu noszenie dwóch obiektywów i pracuje w dzień głównie to 70-300 VR będzie dobry tutaj jest też tamron70-300 podobno lepszy na 300

Są bardzo porównywalne, Tamron siada przy 300 niemal tak samo jak Nikkor. Dużo lepiej radzi sobie natomiast z abberacjami.

Chcesz dobre, rozwojowe, uniwersalne szkło ?

70-300VR.
    D3000 + Nikkor 18-55 VR + Nikkor 70-300 VR.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów