Szukaj
Mnie bardziej niż przepał wkurza wystajacy kawałek ucietej dłoniZ tym przepałem raczej nic nie zrobisz imo.
D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3
co do "przepaleń" nie rób zdjęć w tak ostrym świetle, szukaj cienia w słoneczne dni (fot 4 widzisz bez przepaleń), spraw sobie jakąś blendę żeby ładnie doświetlać twarz modelki, 4 najlepiej wyszła mz z całej sesji.
Pomimo tego clippingu i kadrowania to jednak dwójka robi na mnie dobre wrażenie, czwórka też pozytywnie. Pierwsze najsłabsze -coś nie tak z ustawieniem głowy modelki - jakoś tak sztucznie wyszło...Każde zdjęcie ma inny sposób "obróbki" a to nie bardzo mi się podoba. Zestaw zdjęć powinien tworzyć jakąś całość...
Domyślałem się, że ktoś się doczepi różnej obróbki. Otóż to nie set, ani zestaw, po prostu zdjęcia. Nie przywiązujcie uwagi do tego, że przedstawiają tą samą osobę. Pozdrawiam.
Nikon D3100 + N18-55 VR + N55-200 VR + N35mm f/1.8G + Helios M44-4 f/2.0
HDR i konwersja na BW
O, jeszcze znalazlem takie zdjecie:
Niestety dopiero w domu zauważyłem łokieć przycięty
Widać początki i tak większość zaczynała. Uważaj na ekspozycję, na przepalenia, na cienie. Obróbkę kiedyś lepszą zawsze można dołożyć, ale ekspozycji często nie odratujesz. Podobnie z kadrem. Dopóki nie czujesz się pewnie - kadruj z zapasem. Szkoda potencjalnie dobrych ujęć moim zdaniem. Kadrując na kompie ucz się, jak dobrze kadrować od razu. I na razie tyle z przemyśleń innego fotoamatora.
Skontaktuj się z nami