Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie 70-200VR II+tc-17II - problem z AF

Ostatnimi czasy zacząłem używać 70-200 VRII z konwerterem tc-17II[D700]. Miałem okazję wcześniej używać takiego zestawu w celu sprawdzenia, czy warto nabyć w/w TC i wszystko wyglądało bardzo przyzwoicie. Nawet po cropie ostrość była bardzo dobra. Tymczasem mój zestaw nie do końca radzi sobie z ostrością. Dodam, że zarówno mój test jak i obecne użytkowanie mojego zestawu przeprowadzałem podczas meczu piłkarskiego i przede wszystkim do tego tematu będę wykorzystywał taki zestaw.
    Nie wiem, czy chodzi o odpowiednie ustawienie body lub obiektywu - doradźcie o co może chodzić. Używam AF-ON, wyłączony VR w obiektywie, 11-polowyAF i tryb AF ciągły.

Domyślnie

Z moich obserwacji wynika, że TC w miarę dobrze pracuje na bliskich odleglościach. Niestety, im dalej jest fotografowany przedmiot, tym obraz jest gorszej jakości. Pisze to po obserwacji z VRI, ale większej róznicy nie powinno być w stosunku do VRII. Z tego tez powodu TC zmienił wlaściciela i zastanawiam sie czy kupić TC2,0III czy V1
    jako konwenter ze swoją matrycą i bez straty światła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anteekk Zobacz posta
    Ostatnimi czasy zacząłem używać 70-200 VRII z konwerterem tc-17II[D700]
    Używam i nie narzekam. O jakich problemach mówisz?
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Podbij ostrość w LR do 50 i staraj się trzymać obiekt fotoografowany w środku kadru.
    Używam co prawda x2 Tc v2 ale się sprawdza

Domyślnie

podobno na bocznych punktach w D700 są czasami pomyłki. sprawdź czy czasami nie
    masz środka zabrudzonego lub styków. pozdr.

Uprawnienia umieszczania postów