Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Targ lokalny - portret uczestniczki

Miałem dylemat czy poniższe zdjęcie wstawić do forografii reportażowej (było zrobione niejako ukradkiem przy przejściu ekipy telewizyjnej), czy do protretu.
    ISO 1600; f5; 1/8s - z ręki bez flasha.
    Proszę o opinie (podpowiedzi).
    Planowałem zmianę body na 550d ale jak to wziąłem w ręce... to jest D90 + N18-200 i Ciamciag 85 f1,4 z chipem
    "mam swoje zdanie, ale się z nim nie zgadzam!"

Domyślnie

1Ev ciemniej spokojnie mogłoby być... Obróbka też by się przydała, bo wygląda jak (słaby) jpg z puszki.

Domyślnie

za SAINTem, za jasno jak dla mnie o działkę. Może wynika to z różnicy w kalibracji monitorów.Wydaje mi się że ostrość zaparkowała na guzikach wdzianka a nie na oczach albo ja mam coś z oczami. A co do działu ja bym stawiał na reportaż. Wszak dobry reportaż może zawierać dobry portret. Pozdrawiam.

Domyślnie

Dzięki wielkie za uwagi!
    Mam RAW-a więc już puszczam ciemniejsze o działkę.
    Mam nadzieję, że jeszcze coś podpowiecie bo jak dla mnie i oświetlenie masakryczne i w ogóle nie mam pomysłu jak to podciągnąć by było lepiej.
    Planowałem zmianę body na 550d ale jak to wziąłem w ręce... to jest D90 + N18-200 i Ciamciag 85 f1,4 z chipem

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Tak na szybko, co powiesz o takiej malej korekcie? Lightroom: przyciete, dodane winieta, skorygowany (w miare mozliwosci balans bieli), przyciemnione, wyostrzone.

Domyślnie

dość dobrze to wyostrzyłeś , bo już myślałem , że to nieostrość wynikająca z poruszenia.
    Jak dla mnie wygląda najlepiej
    Takie tam..... szkiełko ....oko.....jeszcze jedno oko.....ale tylko jedno w użyciu......
    Prawe
    Moje pstryki z różnych, dziwnych miejsc : http://tom-gdynia.jalbum.net/

Domyślnie

Dzięki koledzy - dopiero teraz mogłem się zalogować.
    Photoartbox - po twojej korekcie fotka wygląda znacznie lepiej, chociaż zastrzeżenia mam duże do twarzy - postarzyłeś dziewczynę o dobrych kilka lat...

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghole Zobacz posta
    Dzięki koledzy - dopiero teraz mogłem się zalogować.
    Photoartbox - po twojej korekcie fotka wygląda znacznie lepiej, chociaż zastrzeżenia mam duże do twarzy - postarzyłeś dziewczynę o dobrych kilka lat...
    Przeciez napisalem, ze to na szybko. Chodzilo bardziej o caloksztalt. Twarz mozna zmiekczyc i bedzie OK, gorzej z balansem bieli, bo niestety byl od poczatku calkiem do bani

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Przeciez napisalem, ze to na szybko. Chodzilo bardziej o caloksztalt. Twarz mozna zmiekczyc i bedzie OK, gorzej z balansem bieli, bo niestety byl od poczatku calkiem do bani
    Do bani to było całe zdjęcie - i tak robiłem tak jakbym kradł - światło do bani,ale flasha nie mogłem użyć - klimat do robienia zdjęć - Turcja, gdzie niemile widzi się obcych pstrykających zdjęcia dziewczynom itp, itd.
    ALe dzięki - pokazałeś mi kierunek, to że takie fotki też da się uratować!

Domyślnie

Niestety zdjęcie średnie. Nie trafione BW i ostrość też gdzieś poleciała. Jak na portret to zdecydowanie za słabo.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów