Miałem dylemat czy poniższe zdjęcie wstawić do forografii reportażowej (było zrobione niejako ukradkiem przy przejściu ekipy telewizyjnej), czy do protretu.
ISO 1600; f5; 1/8s - z ręki bez flasha.
Proszę o opinie (podpowiedzi).
Szukaj
Miałem dylemat czy poniższe zdjęcie wstawić do forografii reportażowej (było zrobione niejako ukradkiem przy przejściu ekipy telewizyjnej), czy do protretu.
ISO 1600; f5; 1/8s - z ręki bez flasha.
Proszę o opinie (podpowiedzi).
Planowałem zmianę body na 550d ale jak to wziąłem w ręce... to jest D90 + N18-200 i Ciamciag 85 f1,4 z chipem
"mam swoje zdanie, ale się z nim nie zgadzam!"
1Ev ciemniej spokojnie mogłoby być... Obróbka też by się przydała, bo wygląda jak (słaby) jpg z puszki.
za SAINTem, za jasno jak dla mnie o działkę. Może wynika to z różnicy w kalibracji monitorów.Wydaje mi się że ostrość zaparkowała na guzikach wdzianka a nie na oczach albo ja mam coś z oczami. A co do działu ja bym stawiał na reportaż. Wszak dobry reportaż może zawierać dobry portret. Pozdrawiam.
Dzięki wielkie za uwagi!
Mam RAW-a więc już puszczam ciemniejsze o działkę.
Mam nadzieję, że jeszcze coś podpowiecie bo jak dla mnie i oświetlenie masakryczne i w ogóle nie mam pomysłu jak to podciągnąć by było lepiej.
Planowałem zmianę body na 550d ale jak to wziąłem w ręce... to jest D90 + N18-200 i Ciamciag 85 f1,4 z chipem
Tak na szybko, co powiesz o takiej malej korekcie? Lightroom: przyciete, dodane winieta, skorygowany (w miare mozliwosci balans bieli), przyciemnione, wyostrzone.
![]()
dość dobrze to wyostrzyłeś , bo już myślałem , że to nieostrość wynikająca z poruszenia.
Jak dla mnie wygląda najlepiej
Takie tam..... szkiełko ....oko.....jeszcze jedno oko.....ale tylko jedno w użyciu......
Prawe
Moje pstryki z różnych, dziwnych miejsc : http://tom-gdynia.jalbum.net/
Dzięki koledzy - dopiero teraz mogłem się zalogować.
Photoartbox - po twojej korekcie fotka wygląda znacznie lepiej, chociaż zastrzeżenia mam duże do twarzy - postarzyłeś dziewczynę o dobrych kilka lat...
Do bani to było całe zdjęcie - i tak robiłem tak jakbym kradł - światło do bani,ale flasha nie mogłem użyć - klimat do robienia zdjęć - Turcja, gdzie niemile widzi się obcych pstrykających zdjęcia dziewczynom itp, itd.
ALe dzięki - pokazałeś mi kierunek, to że takie fotki też da się uratować!
Niestety zdjęcie średnie. Nie trafione BW i ostrość też gdzieś poleciała. Jak na portret to zdecydowanie za słabo.
Skontaktuj się z nami