Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Możesz podlinkować to mocowanie ?

Domyślnie

Możesz podlinkować to mocowanie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joker333 Zobacz posta
    sprzedaj szkła na m42 i kup choćby 35 1.8 albo sprzedaj Nikona i kup do tych szkieł Pentaksa
    IHMO najlepsze rozwiązanie, szczególnie ta 35 warta rozważenia.

Domyślnie

Nie każdy od razu ma grosza na takie zabawki. : P
    Nie będę linkować, by nie robić reklamy ale szukaj pod frazą: adapter nikon/t2, nikon/t-mount.
    Ostatnio edytowane przez Lerain ; 14-08-2011 o 15:31
    D3000 + N18-55 + T70-200 + Helios 58 | PSAM Mode ON

Domyślnie

Dziękuje bardzo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Servo Zobacz posta
    A czy ruski Jupiter 135/3.5 + przejściówka M42 bez soczewki będzie dobrze ostrzył ?

Link do przejściówki http://allegro.pl/adapter-nikon-na-m...720448269.html
    Zwroc uwage, ile kosztuje nikon ai/ais o podobnych parametrach i jest lepszy od ruska.

Domyślnie

Poczytałem trochę i zamówiłem do Jupitera mocowanie T2.

I mam jeszcze jedno pytanie. Czy ten adapter będzie też pasował do Heliosa 44m-4 ? Jeśli nie to proszę o pomoc w dobraniu jakiegoś adaptera do ww. Heliosa.

Pozdrawiam, Servo

Domyślnie

Teraz kupujesz przejściówkę m42/nikon. Koszt <30zł Wygląda ona tak, że wkręcasz heliosa w ten adapter i ma on jakby bagnet Nikona. Jednak to rozwiązanie nie jest idealne bo odległość robocza tylnej soczewki od matrycy aparatu się zwiększa przez co można ostrzyć tylko do około 2 metrów. Działa to tak jak pierścień pośredni więc szukaj jak najcieńszego (wersja slim 0,7mm). Akurat tego heliosa po małych przeróbkach da się przerobić na nieskończoność. Napisz na PW to Ci opiszę jak.

Możesz również kupić przejściówkę za 60 zł z soczewką, która pozwala większości szkieł na gwint ostrzyć na oo, lecz chodzą różnie opinie co do jakości obrazka po zastosowaniu takiego dodatkowego el. optycznego.
    Ostatnio edytowane przez Lerain ; 14-08-2011 o 22:26
    D3000 + N18-55 + T70-200 + Helios 58 | PSAM Mode ON

Domyślnie

Witam,
    mam podobne rozterki związane z adapterem m42. Również mam Nikona d3100. Ostatnio wpadł mi w ręce zestaw foto snajper zenita z obiektywem 300mm. Myślicie, że warto kupić ten adapter z soczewką? Coś fajnego może wyjść z takiego połączenia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leniwy Zobacz posta
    Witam,
    mam podobne rozterki związane z adapterem m42. Również mam Nikona d3100. Ostatnio wpadł mi w ręce zestaw foto snajper zenita z obiektywem 300mm. Myślicie, że warto kupić ten adapter z soczewką? Coś fajnego może wyjść z takiego połączenia?
    Jak kupisz adapter z porządną soczewką (o co trudno), to jakość powinna być wystarczająca.
    Jednak obiektyw z tego zestawu nie jest jakiś super, a dodatkowo w D3100 nie będzie pomiaru światła, więc musisz mieć czas na kilka próbnych zdjęć aby móc dobrać odpowiednie parametry ekspozycji.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów