Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20
    Anonymous
    Gość

Domyślnie

Żadna lampa nie odda atmosfery łąki w rosie.
    Wolne żarty
    Wszystko, jak sama napisalas, zalezy od techniki i stopnia jej opanowania!

Juz po raz kolejny polecam czlowieka pracującego 180diTamrona i jakos widac wilgoc wrecz na stopach i innych elementach

http://photos.photosig.com/photos/45...718b846b8a.jpg

Galeria:
    http://www.photosig.com/go/users/vie...olio?id=101803

[ Dodano: Wto Maj 31, 2005 10:27 am ]
    Do autora - druga seria zdjec.

Prowsze abys nie przesadzal z ilosci fotek bo oczekujesz na komentarze, ale daj troche "powietrza". Jak bedziesz tak walil fotami, to wkrotce totalnie mnie znudzisz...

A co do drugiej serii to podkresliles swoje tendencje do złej kompozycji.
    Fotki są rzeczywiscie czystsze jesli idzie o tlo, ale ujmowaie muchy od tylu i innych owadow bez łba to troche sztubackie błędy i na twim poziomie nie przystoją.. Coś sie tak uparł, aby focić je od tyłu!? Łatwiej podejść...?

Mozesz mi napisac jakiego zestawu używasz...?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Iczek, żartujesz? Podałeś przykład na zwyczajne zdjęcia studyjne - zwyczajne w sensie że studyjne. Tyle że siedzi tam rzekotka zamiast róży... Terrarium to nadal (niezupełnie? ) naturalna przyroda?

Nie życzę Ci być w skórze tej dręczonej rzekotki....

Pająk Zrób w studio?

Celem tej dyskusji nie jest wykazanie wyższości Świąt Wielkiejnocy... tylko to, że Natura daje nam tyle pięknych pomysłów na kadr, że nigdy nie nadążylibyśmy samodzielnie z wymyślaniem - i stąd jej przewaga.

Niezapominajka

Pozdrawiam
    Astrid

Domyślnie

Chyba szkoda czasu i klawiatury. Iczek uwaza, że blyskanie lampa na łączce to oznaka profesjonalizmu i wyzszy stopien makro-wtajemniczenia.
    Dla mnie to bezduszne, technokratyczne pojście na łatwizne, sprowadzenie makrofotografii plenerowej do skompletowania potężnej maszynerii... cos dla sprzetowych fanatykow, zwanych onanistami.
    Dziekuje, postoję
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

Anonymous
    Gość

Domyślnie

JaW - obys z takim podejsciem nie stał w miejscu.... w rozwoju fotograficznym

Nie rozumiem, jak mozna uwazac, ze wspomaganie sie sprzete ogranicza...!?
    Przeciez to jest robione po to aby pomóc.... tylko trzeba umiec korzystac.

Co do onanistów - to w tym temacie nie mam bogatych doświadczeń i chyba nie ta kategoria. Moze w Akt

[ Dodano: Wto Maj 31, 2005 11:54 am ]
    Iczek, żartujesz? Podałeś przykład na zwyczajne zdjęcia studyjne - zwyczajne w sensie że studyjne. Tyle że siedzi tam rzekotka zamiast róży... Terrarium to nadal (niezupełnie? ) naturalna przyroda?
    No i dokladnie o to mialo chodzic!
    I nie żartuje. Nie rozumiem czym rozni sie niby fotka w polu z dwoma blendami i dwoma lampami od fotki w studiu na naturalmnych lisciach, czy w terarium...?
    Zwlaszcza w dziedzinie makro!
    Niczym!
    Efkty mozna uzyskac identyczne. Identyczne. Tylko trzeba chciec i umiec.

Marko to nie fotografia ptaków Makro to i tak swiat dla nas sztuczny wiec nie przesadzajmy z tym losem żab.
    Sam łapałem kiedys koniki polne i fociłem w domy w akwarium. jakoś nic im sie nie stalo, a zawsze bardziej panowalem nad kompozycją.

Ot - koncze...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Nie rozumiem czym rozni sie niby fotka w polu z dwoma blendami i dwoma lampami od fotki w studiu na naturalmnych lisciach, czy w terarium...?
    Zwlaszcza w dziedzinie makro!
    Niczym!
    Niczym... ale nie o tym mówimy.

Chodzi o umiejetnośc wykorzystania naturalnego oświetlenia.. oraz.. o kolor światła , cienie i inne elementy składające się na piękny obraz.

Sam łapałem kiedys koniki polne i fociłem w domy w akwarium. jakoś nic im sie nie stalo
    Tylko nie przeżyły?
    A ptaków nie łapiesz tylko dlatego że nie umiesz?

JaW - obys z takim podejsciem nie stał w miejscu.... w rozwoju fotograficznym
    Hehehe... to wielu znakomitych fotografów się zatrzymało bo nie uzywa lampy......... super!!!!!!!!!!

Astrid

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Hehehe... to wielu znakomitych fotografów się zatrzymało bo nie uzywa lampy......... super!!!!!!!!!!
    Gdybym cie nie znal pare lat to bym sie obrazil

Nadinterpretujesz i jestesmy w miejscu, w ktorym nalezy skończyć debate.

pzdr

Domyślnie

Iczku, narobiles zamieszania i raptem chcesz sie wycofac...
    Wyraziles pogląd, ze najwyzszym stopniem rozwoju w makrofotografii jest praca z kilkoma lampami i blendami. Moim zdaniem (i chyba Astrid mysli podobnie) jest to totalna bzdura... wiec podaj swoje argumenty na poparcie swojego stwierdzenia, bo chyba na czyms sie opierasz, prawda?
    Zawiadomie tez moderatora, aby przeniosl naszą dyskusje do osobnego wątku, aby nie mieszac pod fotami Mikie'go.
    OK?
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Wyraziles pogląd, ze najwyzszym stopniem rozwoju w makrofotografii jest praca z kilkoma lampami i blendami.

Prosze o cytat mojej takiej wypowiedzi.
    Dokladnie....

definitywnie kończe...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

zgodnie z życzeniem jacka przeniosłem tą dyskusję do nowego wątku...IMHO ciekawie to wygląda...sam jestem zainteresowany wynikiem :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Polecam 2 książki, według mnie najlepsze, jeżeli chodzi o makro. Może są dostępne w Polsce.

The Complete Guide to Close Up & Macro Photography by Paul Harcourt Davies
    John Shaw's Closeups in Nature by John Shaw

Jest tam sporo informacji o lampach błyskowych w makro-fotografii np. o pojedynczych lampach błyskowych, Twin-Flash, Batterfly bracket, Ring-flash itd.

P.S.
    Więcej o John Shaw na stronie http://www.johnshawphoto.com/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów