Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

No niestety nie pomyślałem o tym by zachować sample i wywaliłem. Szkoda mi było MB. Powiem tylko, że obiektyw i tak zjadał wszelkie konstrukcje typu Sigma cośtam 2.8 na śniadanie. Przy pełnej dziurze, sharpeningu w puszce=0 rysował delikatnie mówiąc bardzo dobrze. Dlatego chcę mieć toto ale bez gratisów

Domyślnie

A ja mam tylko jedno pytanie.....jak trzeba szkło użytkować żeby doprowadzić go do takiego stanu?
    Używane było wcześniej przez korespondenta wojennego czy co?
    nic...

Domyślnie

zadając pytanie - sam sobie odpowiedziałeś

Domyślnie

Żeby było jeszcze bardziej idiotycznie, ten obiektyw miał nakręcony filtr UV. Nie wiem czego mi bardziej byłoby szkoda, obiektywu czy tego filtru. Do tego redukcja i jakiś dekiel no-name.
    Nigdy nie nakręcałem na obiektywy żadnych filtrów UV (dla mnie to idiotyzm), co najwyżej przykładałem do obiektywu starą lupę lub kawałek plastiku posmarowany jakimś smarowidłem.
    A obiektywy wyglądają jak dziewice. Nie wiem co ktoś robił tą 180-tką. Wbijał gwoździe przednią soczewką?

Konkluzja: uwaga na używany manual 180. Pomacaj zanim kupisz.

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem obiektyw jest przede wszystkim mocno przykurzony wewnątrz. I głównie przez to będzie tracił kontrast. A ryski swoją drogą dodatkowo go obniżą.
    A tak wogóle to te wczesne wersje 180/2,8 są genialne optycznie. Prawie dorównują wersji ED.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów