Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Unhappy Chcę sie poużalać na SB-900

Ano... chce. Bo niby topowa lampa, a tu taki zonk.
    1. To ze mnie wkurza ten RYCZĄCY silnik od zoomu to pół biedy, ale jak już ksiądz srogą miną spoglądał na mnie jak kręciłem w kościele to już delikatne przegięcie. Całe szczęście ze mam jeszcze 600-setkę.
    2. Jeszcze bardziej wkurzający jest przegrzewający się palnik. Miałem ostatnio sytuację ze była totalna ciemnica, odbijałem o sufit (białe panele plastikowe), po około 20 zdjęciach "zajęczała" i nie ma błyskania. Młodzi czekają a ja głupa rżnę ze niby wszystko spoko. Znów 600-setka mnie uratowała.

Refleksje: Cholera niech ten silnik nasmarują, a do palnika założą wiatrak skoro to urządzenie MA służyć do profesjonalnej roboty!

...no i już mi lepiej

aha... po za tym kocham tą lampę bo jest mega super
    N

Domyślnie

Powiem Ci, że nie zauważyłem żeby komuś w kościele przeszkadzał dźwięk silniczka w 900-tce. Ale mam dla Ciebie radę. Albo ustaw sobie zoom manualnie albo korzystaj ze stałek.
    Co do przegrzewania to jeszcze mi się nie zdarzyło.

Pozdrawiam
    FX + DX|Sam14 2.8|N35 1.8G|N24-70 2.8|S70-200 2.8|SB900x2

http://www.facebook.com/emil.kowalczyk.fotografia

Domyślnie

1. ZOOM ustaw na manuala
    2. Wyłącz termometr.

Domyślnie

jak robisz na domknietych mocno przysłonach i niskim iso to każda lampa sie będzie gotowac... tylko SB-900 ma zabezpieczenie , a SB-600 Nie ma ... Zabezpieczenie można wyłaczyc , a dzwiek zoomowania lampy to chyba najmniejszy problem , bo migawka w aparacie jest głosniejsza ( np w D3 z 5 razy głosniej)
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

ciekawe jakie miałeś ustawienia.....wrzuć jakiś jpg z exifem

Domyślnie

Kolega e-mil11 ma nissina 622 (przynajmniej tak wynika ze stopki), więc doświadczył tego co to jest głośny zoom i pisk przy ładowaniu lampy. Do tych dźwięków można się przyzwyczaić, a najlepiej skupić się na robieniu zdjęć i nie przejmować się srogimi minami innych. Ważniejsze jest zadowolenie z tego co się robi i tych komu to się robi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukdz Zobacz posta
    1. ZOOM ustaw na manuala
    to na co mi lampa za 1500 zł?
    Jak ktoś spotkał mądrego "inaczej" księdza to mnie rozumie.

Cytat Zamieszczone przez simil Zobacz posta
    jak robisz na domknietych mocno przysłonach i niskim iso to każda lampa sie będzie gotowac...
    taaaa... przy iso 1000 i na 3,5 i 1/40 ? Rzadko kiedy wale na wprost i mi się często lampa grzeje. A i SB-600 robiłem 4 lata kiedy palnik padł. Wymieniłem i śmiga jak nowa.

Cytat Zamieszczone przez jacool Zobacz posta
    Ważniejsze jest zadowolenie z tego co się robi i tych komu to się robi
    Może i tak ale ja chce wrócić jeszcze do tego kościoła. Raz juz mnie wyproszono tylko dlatego ze "błyskałem" i rozpraszałem księdza, tym bardziej ze to nie było w jego kierunku. Co zrobisz jak Ciebie wywali ksiądz? a jak nie wyjdziesz to nie bedzie prowadził dalej ceremonii?
    Ostatnio edytowane przez p4oj ; 25-07-2011 o 22:28
    N

Domyślnie

jakiś czas temu byłem na weselu kumpla...Swoją sb900 pożyczyłem jego bratu....w kościele używał lampy on...a potem na zmianę raz on na swoim d90 a raz ja, w sumie jak się komu chciało, robiliśmy podczas zabawy....ja zrobiłem z 200 zdjeć, on z 400 z samej imprezy...
    nie dość, że wystarczyły dwa komplety baterii na cale fotografowanie począwszy od przygotowań a skończywszy na samym wesele.........to o żadnym przegrzaniu nawet nie było mowy

....hmmmm ciekawe jak to możliwe wobec tego...że u jednych sie da, a u drugich nie.....

A co do wyproszenia z kościoła dlatego że się błyska przez księdza. Coś takiego nie powinno mieć miejsca...wg mnie trafiłeś na bubka jakiegoś, co to myśli kim on nie jest....ja bym zgłosił do odpowiedniej archidiecezji do której należy parafie w której ten ksiądz odprawia msze. Na kursie na którym byłem, ksiądz prowadzący, powiedział, że są momenty podczas mszy w której "nie wypada" robić zdjęć, a co do pytania o możliwość używania lampy...powiedział,że jeżeli nie wiąże się to z rozstawianiem oświetlenia jakiegoś po kosciele, to księża nie mają raczej podstaw, żeby zabraniać.A jeżeli by się jakiś trafił ksiądz wiedzący lepiej, to śmiało można to zgłaszać do odpowiedniej osoby i będą się takimi przypadkami zajmować...

Ale takie rzeczy się przed mszą ustala. . . żeby później nie było niedomówień....
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 25-07-2011 o 22:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    robiliśmy podczas zabawy....ja zrobiłem z 200 zdjęć, on z 400 z samej imprezy...
    Ja na imprezie robię około 1000 zdjęć na półtora komplecie eneloop-ów. Jak jest ciemno na TTL-u jak jaśniej na TTL BL.
    Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    Na kursie na którym byłem, ksiądz prowadzący, powiedział...
    Tak tez to wiem, ale to jak kopanie się z koniem, nie potrzebuje problemów.
    N

Domyślnie

Raz przegrzałem swoją 900. Kiedy ustawiłem moc na 1/1 i waliłem serią (z przerywnikami na załadowanie). Dyfuzor był założony. Przegrzałem po... bodajże 120 zdjęciach. Jakieś 2 minuty później "rtęć" w termometrze była na samym dole. Temperatura pokojowa. Dźwięk zooma... No cóż. Mnie też nie cieszy, ale nie odczuwam jakiegoś większego problemu z tym związanego. Mi za to bardzo przeszkadzają kolorowe filtry. Podobnie jak schowany w ustawieniach wzorzec oświetlania. Poza tym też kocham tę lampę

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów