Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Klimaty Slaska

Domyślnie

salomon ma trochę racji.Nikt Ci nie mówi co masz fotografować,kopalnie i spodek to nie wszystko,w Katowicach jest katedra,cmentarz żydowski,dużo tego wymieniać.Na Śląsku oprócz kopalń są stare huty,cementownie,hałdy,elektrociepłownie,kotłow nie,młyny itd.itd.Ale najważniejsze są familoki
    A co do zdjęc to są ciekawe,podobają mi się

Domyślnie

nie o to chodzi.
    nie wystarczy gdzies byc, w miare poprawnie skadrowac, popsuc wszystko w kompie i domagac sie pochwal. tak nie jest. zeby zrobic material o jakims miejscu trzeba to miejsce jak ja to mowie powachac. poczuc wiez z ludzmi, miejscem, nastrojem, zobaczyc charakterystyczne elementy, drobiazgi, gesty.

tu nie ma nic procz odrobionych kilku cwiczen z ksiazki scota kilby o photosopie.

malo i nie ma tu znaczenia ze jestem ze slaska. gdziekolwiek bys zrobil takie klaty napisalbym to samo. to mniej niz przecietne zdjecia ratowane photoshopem. a jak wiadomo z gowna bat ukrecic potrafil jedynie mc gyver i podobno czasami udawalo to sie norrisowi. dzis widac ze taka umiejetnosc schodzi pod strzechy - wystarczy miec cyfre, kompa, psuje i podrecznik.

bez obrazy - tak samo jak kolega ma prawo wystawic zdjecia i oczekiwac poklasku, inni maja prawo wybic mu to z glowy!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    tu nie ma nic procz odrobionych kilku cwiczen z ksiazki scota kilby o photosopie.
    Ojjj. Nie zgodzę się.

Jeszcze raz powtórze. Moim zdaniem. Świetnie oddany klimat osiedli mieszkalnych, budowanych na przełomie XIX i XX wieku. A to, że jako genialny przykład takiej zabudowy urbanistycznej, ale budowaniej dla proletariatu, autor wybrał właśnie Śląsk... to świadczy o jego dobrej intuicji.

Zastanawia mnie tylko, czy taki sprzeciw wobec tych zdjęć pojawiłby się gdyby w tytule wątku nie było wspomnienia o Śląsku...

Pozatym narzucanie jednej interpretacji Śląska jako regionu poprzemysłowego, z upadłymi zakładami, krajobrazem pokopalnianym... troche mija się z celem.

Autor odnalazł taki Śląsk jaki nam pokazał na zdjęciach. Mz. Piękny Śląsk.
    Pozdrawiam.
    MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
    |||blog ||| maciejsimm.com|||

Domyślnie

masz racje
    gdyby nazwa brzmiala ulica, kamienica, czy wariacje architektoniczne czy chocby architektura osiedli mieszkalnych jak piszesz pewnie nikt nie szukalby czegos glebszego charakteryzujacego region.
    nie chodzi wcale o oklepane schematy, ale raczej o sens, istote fotografii. kto mowi o narzucaniu schematycznego obrazu slaska? nie o to chodzi!!! te kamienice sa znikad i tyle. nic ich nie laczy ze slaskiem procz tego ze tu stoja podobno!

pytam jeszcze raz - gdzie charakter miejsca, jego smaczki? czy autor poza powierzchownym liznieciem tematu ( czytaj przejsciem przez ulice) nie wpadl na pomysl by go zglebic? w takim razie po co zrobil te zdjecia? dla samej zabawy w ps i zewnetrznego efekciarstwa?

co do efektu koncowego - dla ciebie jest to swietnie oddany charakter osiedla mieszkaniowego, a dla mnie kilka odrobionych lekcji z podrecznika ps. kazdy ma prawo do wlasnego zdania.
    pozdro
    olo

Domyślnie

All my life who am i? przeczytałem cały wątek bo swoimi zdjęciami nieźle zamieszałeś i wzbudziłeś ciekawą dyskusję. Tak na wstępie poprawię Cię tylko co do geograficznego położenia Dąbrowy Górniczej, którą zaliczyłeś do Śląska, a która nie ma z nim nic wspólnego. Leży i zawsze leżała w Zagłębiu Sląsko-dąbrowskim podobnie jak Sosnowiec i Będzin. Jej zabudowa diametralnie różni się od typowej dla Śląska. Ponieważ 30 lat spędziłem w Sosnowcu i nadal tam pracuję, a z racji pracy na codzień jeżdżę po Śląsku mam okazję obserwować jak na przestrzeni lat się zmienia. Dla mnie takie miejsca jak pokzałeś w swoich pracach pokazują Śląsk jaki był ze starymi brudnymi familokami, brukowanymi uliczkami i dużymi podwórkami wokół familoków na których bawią się "dzieci ulicy" Jest tego coraz mniej, ale ciągle można jeszcze spotkać. Twój styl który mnie osobiście bardzo się podoba uwypukla tylko i w pełni oddaje stary klimat Śląska. I nie zgodzę się z tymi forumowiczami, którzy twierdzą że takie miejsca są w każdym mieście. Bo brud smród i ubustwo można faktycznie wszędzie spotkać, ale obrazy Twoich prac z tą typową dla Ciebie obróbką to tylko na Śląsku. Duuuuuży plus za oddanie klimatu tych miejsc.
    prawie wszystko o microstockach

Domyślnie

Perhing - bardzo prosze abys pokazal gdzie na wspomnianych zdjeciach masz familoki i cala reszte ktora opisales? wiesz jak wyglada familok? nie ma nic wspolnego z tymi budynkmi na zdjeciach.
    jedynie ostatnia zaprezentowana fotografia ukazuje jako tako powiedzmy charakterystyczne podworko (i tylko podworko, a raczej plac przy domu) dla typowego architektonicznie slaska jaki byl dawno dawno temu gdy zakon bozogrobcow przeistoczyl ( jakies 750 lat temu) wies w dzielnice mieszkalno robotnicza zwana dzis chorzowem. ostatnie takie oryginalne miejsca sa w starym chorzowie, gdzie objete sa opieka panstwa jako zabytki ( tzw domki wycugowe sasiadujace z kamienicami jakie wybudowano). reszta to po prostu ulice i kamienice. jednak wciaz nie sa to familoki, bo taka architektura wtedy nie wystepowala i do dzis nie wystepuje w tym miejscu.

co do dabrowy gorniczej to oczywiscie zgoda merytoryczna jest, ale trzeba wybaczyc takie zaszeregowanie dabrowy na gornym slasku bo potocznie wielu robi takie pomylki nawet w srodkach masowego przekazu.

pozdrowienia
    olo

Domyślnie

rabijki co do typowego familoka to oczywiście się z Tobą zgodzę że na zdjęciach go nie ma. Poprostu oglądając zdjęcia widziałem go oczyma wyobraźni. Nic nie poradzę że te obrazy kojarzą mi się bezpośrednio ze Śląskiem, być może dlatego, że prawie na nim żyję i te klimaty zapadły mi głęboko w pamięci. Swoją drogą widzę że lekcję historii odrobiłeś i chylę czoła. Nie chcę z Tobą polemizować bo w końcu to Ty mieszkasz w sercu Śląska i w tym temacie (klimacie)pewnie masz większe doświadczenie.Ja poprostu tak te zdjęcia odbieram i nie ma to absolutnie nic wspólnego z jakimś lokalnym patryjotyzmem o jaki ktoś mógłby mnie posądzić. Jedno jest pewne i myślę że się ze mną zgodzisz, Śląsk ma niepowtarzalną urbanistykę której nie spotkasz w innych częściach kraju i przykro patrzeć jak to wszystko się zmienia i powstają Carrefoury, Auchany, Tesco, Biedronki itp. tak typowe dla całego naszego kraju.
    prawie wszystko o microstockach

Domyślnie

Pershing,
    jesli to tylko wyobraznia to ok
    klimat calego kraju sie zmienia az mnie szlag trafia, ale coz... kogo to obchodzi?
    pozdrowienia
    olo

Domyślnie

Nasze miasta sa takie jakie widać na fotografiach, a nie takie, jakie chcielibyśmyżeby były. bardzo mi się podobają zdjęcia all my life...
    Mieszkam w Wałbrzychu i lubie to miasto: odrapane, brudne kamienice, szare zaułki, odremontowane fasady przy głównych ulicach. Wiosna i latem tonące w zieleni, jesienią i zimą w szarośći i nudzie. Takie jest moje miasto ii tak jest postrzegane przez innych fotografów, kttórzy przyjechali tu na plener: fotogafowali szarość, kamienice z odpadającym tynkiem i to im się podobało.

Domyślnie

He, he, he - kiedyś była taka instytucja GUKPPiW - pamiętacie?
    Kolega Rabijki i inni którym fotki czy coś "obok nich" przeszkadza niech publikują te "prawdziwe".
    Tak swoją drogą te nożyce odezwały się tutaj, a nie np przy uroczych fotkach ruin warszawskich pokazywanych przez Niedźwiedzia.
    Mnie te fotki się podobają jak i całe portfolio all my life .
    Pozdrawiam
    Grzegorz
    NX11

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów