Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Obróbka NEF w PS CS ?

Zabrałem się dzisia po raz pierwszy za obróbkę NEF-a .Fajne sprawa tylko trzeba trochę wprawy.A skąd można pobrać coś takiego jak domyślne ustawienia aparatu- plik.xmp jaką ustawić robocza przestrzeń i głębie kolorów itp.
    Mam imprezę rodzinną w piątek i zastanawiam się czy cykac NEF-y czy pozostać chwilowo przy JPG .Kiepsko by było zemną gdybym coś sp.....ł.Z gory dziękuję za wszelką pomoc.

Domyślnie

O przestrzeni kolorow juz kilka razy bylo- uzyj search , jest tez troche info w instrukcji .
    Kazda ma swoje typowe przeznaczenie.
    Co do wyboru- NEF- jpg , to sam zdecyduj . NEF znacznie lepiej nadaje sie do dalszej obrobki. Duzo latwiej tez w jego wypadku poprawic to co skopales. masz wieksze pole do popisu jesli chodzi o poprawki w PS-ie. No i zapewniaja lepsza jakosc .
    Ich minusem jest to, ze nad kazda fotka musisz chwile posiedziec.
    Generalnie przy zdjeciach waznych lepiej zrobic w NEF-ach .

Domyślnie

Generalnie przy zdjeciach waznych lepiej zrobic w NEF-ach .
    Święta racja

Tomx
    deczysta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paradox
    Ich minusem jest to, ze nad kazda fotka musisz chwile posiedziec.
    Mozesz przekonwertowac wszystkie do np jpgow automatycznie, a posiedziec tylko nad tymi na ktorych mocno Ci zalezy.
    Pozdrawiam Giuppo

Domyślnie Re: Obróbka NEF w PS CS ?

Cytat Zamieszczone przez sjm
    Mam imprezę rodzinną w piątek i zastanawiam się czy cykac NEF-y czy pozostać chwilowo przy JPG .Kiepsko by było zemną gdybym coś sp.....ł.Z gory dziękuję za wszelką pomoc.
    Możesz przecież wybrać opcję NEF+JPG. Ma to dwie zalety: "na szybko" pokażesz znajomym JPG-i, a nad NEF-ami posiedzisz sobie jak będziesz miał czas. Drugą zaletą jest to, że jak już sobie pogrzebiesz i zrobisz z NEFa nowy JPG, to zobaczysz jak wielka jest różnica między nowym a oryginalnym

Uprawnienia umieszczania postów