Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Lokata?

Domyślnie Lokata?

Heja,

czy orientujecie się najchętniej z własnego doświadczenia w którym banku jest fajne oprocentowanie np na lokacie gdzie mógłbym wrzucić troszkę gotówki i ją tam trzymać np do grudnia/stycznia nie wybierając a dorzucając? Chodzi mi o rozsądne warunki banku i dobry procent?
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

Miałem podobne potrzeby. Na szczęście w Krakowie jest ulica, przy której jest chyba 11, a może i więcej banków. Poświęciłem jeden dzień, poszedłem na tą ulicę, wszedłem do każdego banku jak leci i zadałem to samo pytanie: przyniosę wam tyle i tyle gotówki, co mi zaproponujecie?

Następnie nie przejmując się kazałem to sobie wszystko zapisać, wydrukować, podkreślić ważne momenty, i tak dalej. Co prawda już po piątym miałem mętlik w głowie, ale po to mi były wydruki, podkreślenia i uwagi. Nie powiem Ci teraz co wybrałem, bo to było wieki temu (3 kwartały, czyli wieki ), ale sposób na poznanie podstaw był niezły.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ja wrzuciłem do Getin Banku na lokatę (wtedy) lipca - kapitalizacja dzienna, 5.7% bez podatku Belki (odpowiednik normalnych 7%), 4 miesiące. Maksymalna kwota 14500zł. Nie wiem, czy to było najlepsze rozwiązanie, ale nie miałem cierpliwości do takiego łażenia jak 2pompony i z lektury ofert na stronach wyszło mi powyższe.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Idź do nich. Dostaniesz nieco więcej niż zaoferuje Ci bezpośrednio bank.

http://www.open.pl/
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

W meritum bank jest lokata 3-miesięczna powitalna jak zakładasz konto. Można założyć tylko 1 taka lokatę i do 10 000. Oprocentowanie to 6,8% z dzienna kapitalizacja. Chwalą się, że wychodzi im 7,5% jak na normalnej. Procent niezły. Na normalnych lokatach nie wiem ile mają, ale coś ponad 5, bo na koncie oszczędnościowym mają 4,3%. Zwracają też tam jakiś procent za paliwo jak płacisz ich kartą debetową.

Domyślnie

ranking lokat
    Ostatnio edytowane przez rafulec ; 07-08-2011 o 23:22

Domyślnie

Co myslicie o tych wszystkich meritumbankach i innych ideabankach, ktore pojawiaja sie na rynku?
    Ja jakos niespecjalnie mam do nich zaufanie... dlaczego? nie wiem, jakos tak poprostu

Domyślnie

Jeśli bank jest uczestnikiem BFG to nie ma się co martwić jeśli nie masz więcej oszczędności niż kwoty deklarowane.
    Np. http://www.meritumbank.pl/bfg
    Nie wiem czemu tu ufać czy nie ufać. Jeśli masz więcej oszczędności niż tego typu kwoty, to wtedy idziesz do "normalnego" banku i negocjujesz.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    Co myslicie o tych wszystkich meritumbankach i innych ideabankach, ktore pojawiaja sie na rynku?
    Ja jakoś niespecjalnie mam do nich zaufanie... dlaczego? nie wiem, jakoś tak po prostu
    Często są to marki znanych i mocnych banków. Trzeba by sprawdzać kto jest matką danej marki przy większych lokatach. Gorsze jest to, że banki zaczynają sprzedawać się pod franczyzę jak np GetinBank gdzie już afera była bo jakiś kolo prowadzący placówkę niby bankowa brał kasę na lokaty i wkładał tylko w sobie znane miejsce Getin bank rączki od sprawy umył, a ludzie potracili po kilkadziesiąt , kilka osób po kilkaset tysięcy. Był o tym reportaż u Elżbiety Jaworowicz w TV. Sprawdzajmy czy niby bank nie jest jakąś placówką franczyzową. Niech 0,5 procenta nas nie zwodzi, bo możemy wcale nie zarobić. Z drugiej strony jaki tu zarobek jak te odsetki realnej inflacji nie doganiają. W ziemię trza inwestować, teraz w papiery wartościowe na GPW bo przyszedł na to czas, albo w kilka sztuk D700
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 09-08-2011 o 12:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    W ziemię trza inwestować, teraz w papiery wartościowe na GPW bo przyszedł na to czas, albo w kilka sztuk D700
    To nie są propozycje dla osób, które mają "troszkę" gotówki.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów