Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: sb28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snake Zobacz posta
    Witam wszystkich.
    Mam pytanie: skąd wziąć manual pl do ww. lampy. Czy na stronie Nikona jest taka instrukcja dostępna, a jeśli firma robi łaskę i udostępnia, to ile trzeba wziąć kredytu, żeby ją sobie kupić? Pozdrawiam.
    jeżeli chcesz te instrukcję by dowiedzieć się jak używac tę lampę - to możesz się zawieść na tej instrukcji, o ile chcesz ja mieć do swojego D70.
    ta lampka była przed epoką cyfry i zapewne nie jest napisne co będzie gdy załozysz do cyfraka - a gubi większość swoich funkcji, w tym wszystkie te bardziej zaawansowane.
    tak w ogóle będą chodziły funkcje manualne oraz A.
    nie chodzi nawet palnik - zoom nie jest obsługiwany, nie chodzi TTL, nie masz doświetlania do światła zastanego (bo jest to przy ttl) nie masz z kolei w D70 trybu FP - ale gdybyś miał to też by nie działał, nie działa chyba nawet równoległa zmiana ISO w body i w lampie.
    jednym słowem - robi sie bardzo prosta ale silna manualna lampa z opcją A - własnej automatyki - zresztą bardzo skutecznej. Instrukcja w takim przypadku jest niepotrzebna.
    Co innego jak chcesz te lampę mieć na analogowym nikonie - to jej poszukaj, wtedy się dużo dowiesz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

dzięki Jacek_Z za reakcję. głownie chodzi mi o współpracę z F100 i F90x. z D70 już próbowałem, ale ciągle brak mi niektórych informacji. dzwoniłem do Nikona, ale nie mają nawet pdf-a ! (dziadostwo).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snake Zobacz posta
    dzięki Jacek_Z za reakcję. głownie chodzi mi o współpracę z F100 i F90x. z D70 już próbowałem, ale ciągle brak mi niektórych informacji. dzwoniłem do Nikona, ale nie mają nawet pdf-a ! (dziadostwo).
    A czego nie wiesz? SB-25/SB-28 to prawie identyczne modele, pod względem funkcjonalnym.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

czyli wystarczy manual do sb-26?

Domyślnie

W połączeniu z eng. ins. od sb-28 powinno być ok. Układ przycisków jest inny, ale możliwości praktycznie te same.
    Tu też po "łangielsku", ale dużo "pikczersów" jest.
    http://tinyurl.com/bfr6h
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

dzięki szymony, mam angielski manual, jakoś sobie radzę, ale polska język to polska język. widzę, że nie doczekam się pełnej polskiej instrukcji, trudno ale i dziwno. pozdrawiam.

Domyślnie

Po długiej nieobecności ponownie zapisałem się do klubu i widzę, że mogę się przydać. Używam lampy SB28 z nikonem F80 i mam papierową instrukcję do niej, bo bez niej rzeczywiście ciężko wykorzystać jej możliwości. Jeśli sprawa jest nadal aktualna, to mogę jak nie w tym, to w przyszłym tygodniu podesłać kserkopię kserokopii i to nie najlepszej jakości (ale czytelną z malutkimi wyjątkami). Czekam na wiadomość, bo na darmo nie chciałbym marnować papieru (całość to 24 kartki A4 dwustronnie).
    Pozdrawiam ZZ

Domyślnie

wyslalem PW

PS: dzieki puchbeary za info
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

dzięki Domis za info. pozdrawiam.

Domyślnie Prosz.

Nie wiem czy usz masz. Jeśli nie to proszę - http://www.volny.cz/igorpodly/docki9/sb28_pl.pdf

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów