Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Fotografia burzy - jak?

Witam wszystkich.

Ostatnio we Wrocławiu była fajna burza - próbowałem jakoś to wykorzystać, ale niestety efekty były mało satysfakcjonujące. Wiadomo, że nie ma złotej recepty, ale może ma ktoś jakieś sprawdzone ustawienia/triki żeby zdjęcia były dobre?
    Posiadanie Nikona nie czyni fotografem. Czyni właścicielem aparatu marki Nikon.

Jestem właścicielem- na fotografa przyjdzie czas

Domyślnie

ja robię to tak, aparat na statyw, jeżeli jestem w domu to otwieram okno, jeżeli nie to najlepiej pod jakimś zadaszeniem aby nie napadało na sprzęt, zakładam jakięś szerokie szkło, np, fisheye, często również 35mm. Tryb pracy aparatu oczywiście M. Czas od 15-30s zależy z jaką częstotliwością walą pioruny, przysłona w okolicach f16-22, no i oto cała receptura.
    Najpierw się skup aby złapać burzę a później pracuj nad ciekawszymi kadrami.
    Z czasem wszystko wyczujesz i będziesz swobodnie operował ustawieniami.
    Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sytuację, pozdrawiam
    NIKON

Domyślnie

Ja robię pioruny z ręki. Czekam na wyładowanie i pstryk

Domyślnie

technik jest bardzo wiele, musisz sam spróbować co Ci najlepiej odpowiada.

Uważam, że z ręki lepiej robić gdy jest jasno, ponieważ ciężko zejść do czasu 30s przy dość dobrym świetle, natomiast w nocy nie widzę sensu, chyba że dla zabawy i własnej satysfakcji
    NIKON

Domyślnie

Tutaj jest bardzo fajny filmik instruktażowy

efekt końcowy:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeth Zobacz posta
    Tutaj jest bardzo fajny filmik instruktażowy

efekt końcowy:

o w mordę !
    NIKON

Domyślnie

No to może ja pokażę co tamtej nocy udało mi się "spłodzić". Niestety byłem tak zaaferowany tym, że jest upragniona burza, że robiłem zdjęcia na ISO 400 i f/8.... Kadry oczywiście beznadziejne, ale traktowałem to jako "laborki" dotyczące fotografowania burzy

Posiadanie Nikona nie czyni fotografem. Czyni właścicielem aparatu marki Nikon.

Jestem właścicielem- na fotografa przyjdzie czas

Domyślnie

jak na początek to uważam, że idziesz w dobrym kierunku, musisz sie bardziej skupić na robieniu zdjęć i troszkę pohamować emocje
    NIKON

Domyślnie

ja bym jeszcze przedmuchał trochę matrycę
    D200 | MB-D200 | T17-50/2.8 | N35/1.8 | N50/1.8 | SB-600

Domyślnie

Ja osobiście wolę robić takie foty wieczorem, ewentualnie w nocy. Aparat na statyw, czas od 20 do 30 sek. przesłona metodą prób i błędów, ostrość jak wolisz ja ustawiłem na manual i starałem się*w coś trafić. No i potem co jakiś czas cykam fotkę na x fotek y wyjdzie zadowalających. Tu efekt sprzed chyba 2 czy nawet 3 lat jeszcze z D50 http://piwanowski.provector.pl/foto/widoczki/ - ps. wiem przeostrzone, ale tak jak mówię*2-3 lata temu fotka robiona kiedy na chleb mówiłem bep.
    Serdeczności! A co do sprzętu to D5300 | Sigma 18-35 F1.8 Art | N10-20 | N70-300

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów