Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Domyślnie Odp: FM3A vs Contax G2

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    wolałbym używaną leicę niż nowego Ikona
    Żeby użerać się z kretyńskim zakładaniem filmu? Bo optyka jest na dość zbliżonym poziomie (choć różnice oczywiście są - na bardzo wysokim poziomie abstrakcji), a sam korpus Zeissa jest nie wiem, czy nie lepszy...

Skoro akurat trwa dyskusja o dalmierzach to pozwole sobie zapytać czy Leica M i Zeiss Ikon nie mają wspólnego bagnetu?

Obserwując ceny to bym chyba wybrał Mamiya 7. Przy takich cenach samego sprzętu koszty filmu nie powinny na nikim robić więkrzego wrażenia.
    D200 | FM3a | C645

Są jeszcze Voigtlandery Bessa... :-)

Cytat Zamieszczone przez whatsilenceknows Zobacz posta
    Są jeszcze Voigtlandery Bessa...
    Więc mój domysł był słuszny, to wspólny bagnet? Tak mi coś świtało że i Cosina coś ma w ofercie, niedawno był jeden Voigtlander na naszej giełdzie.
    D200 | FM3a | C645

Cytat Zamieszczone przez xMAREKx Zobacz posta
    Skoro akurat trwa dyskusja o dalmierzach to pozwole sobie zapytać czy Leica M i Zeiss Ikon nie mają wspólnego bagnetu?

Obserwując ceny to bym chyba wybrał Mamiya 7. Przy takich cenach samego sprzętu koszty filmu nie powinny na nikim robić więkrzego wrażenia.
    Mają. O optyce wspomniałem dla porządku. A co do Mamiyi, to się zgodzę

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Żeby użerać się z kretyńskim zakładaniem filmu? Bo optyka jest na dość zbliżonym poziomie (choć różnice oczywiście są - na bardzo wysokim poziomie abstrakcji), a sam korpus Zeissa jest nie wiem, czy nie lepszy...
    Jeśli tak piszesz, to tak musi być.
    Nie miałem ani tego, ani tego w ręku.
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    No tak... Ale wolałbym używaną leicę niż nowego Ikona. (ot dywagacje, bo dla mnie to i tak bardzo drogie )
    podobny problem miałem
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Fajny wątek... Jest jeszcze Konica Hexar...
    A co do kretyńskiego zakładania filmu w Leica, to idzie się przyzwyczaić. Wiem od kolegi...

Pozdrawiam

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Miałem kiedyś Zorkę 2/ 3/ ? w której film zakładało się prawdopodobnie w podobny sposób. Korpus należało odwrócić, odłączyć całkowicie tylna sciankę, a film wkładało sie w szczelinę. Ten model Zorki był wzorowany na przedwojennej Leice, miał obiektyw chowany do środka, przypuszczam że stąd to utrudnienie z zakładaniem filmu.
    W celu wykonania zdjęcia obiektyw wysuwało się i blokowało przez minimalny jego obrót.
    Ostatnio edytowane przez wlopis ; 09-04-2008 o 11:27
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów