Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: nikkor 35-50-85

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    35 zrobi się zdjęcie z tego samego miejsca co 85, tylko będzie to crop. Prawie 6 razy mniej Mpix i większa GO. Ale się zrobi.
    85 nie zrobi się zdjęcia z tego same go miejsca co 35, bo nie zmieści się w kadrze.
    Ale ten crop z 35-ki to już chyba nie będzie taki ładny obrazek jak z 85-ki nie crop ?

Domyślnie

OK. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Czyli jak rozumiem dla mnie (D7100) najlepszym wyborem do portretu byłaby 50-ka
    Nikt, oprócz Ciebie nie będzie wiedział, czy Ci ta ogniskowa pasuje. Proponuję wybrać się do AB Foto czy FJ i podpiąć sobie 35mm, 50mm i 85mm - popstrykać kilka zdjęć sprzedawcom i w domu obejrzeć.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Nikt, oprócz Ciebie nie będzie wiedział, czy Ci ta ogniskowa pasuje. Proponuję wybrać się do AB Foto czy FJ i podpiąć sobie 35mm, 50mm i 85mm - popstrykać kilka zdjęć sprzedawcom i w domu obejrzeć.
    Nie trzeba. Po tym teście wybieram 85-kę: http://forum.nikoniarze.pl/showpost....20&postcount=1

Domyślnie

35mm pod DX, czyli 50mm pod FX toogniskowa standardowa, czyli z definicji najbardziej uniwersalna ogniskowa. Mnie generalnie smuci fakt że osoby które wydają sporo an body, tutaj D7100 nie mają zielonego pojęcia o ogniskowych, obiektywach, kątach widzenia obiektywów itd. Już o niektórych samplach nie mówię, kadry centralne często występujące poruszenia. Nie mówię że w tym przypadku ale coraz cześciej widze na tym forum foty osób ze sprzętem za grubą kasę, na żenująco niskim poziomie. A N35 pod DX warto mieć, czy się to komuś podoba czy nie :P, jest niezbędny jak lampa zewnętrzna
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dho'ine Zobacz posta
    35mm pod DX, czyli 50mm pod FX toogniskowa standardowa, czyli z definicji najbardziej uniwersalna ogniskowa.
    Jakie to znasz definicje standardu? Ja znam dwie i żadna z nich nie mówi o tym, że to jest ogniskowa uniwersalna.
    Standard to obiektyw o ogniskowej takiej, że daje kąt widzenia taki jak ludzkie oko. Albo bardziej technicznie - to ogniskowa równa (lub bliska) temu jaka jest przekątna klatki formatu.
    Nic tam nie ma o tym czy jest to ogniskowa uniwersalna.

Oczywiście jest to ogniskowa bardzo często (najczęsciej) spotykana, praktycznie każdy obiektyw kitowy ma w zakresie zooma ogniskową standardową.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-12-2013 o 16:06
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A czy to nie jest logiczne że standard jest najbardziej uniwersalny?
    Wg mnie ciężko żeby UWA był najbardziej uniwersalny czy też może ultrazoom.
    Uważam że moje racja jest mojsza niż Twojsza
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Domyślnie

Moja racja będzie na wierzchu najbardziej uniwersalne są ultrazoomy. Taki 18-200 (miałem, polecam)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Swietny materiał pogladowy dla laika ( dla mnie )
    Sporo mi uzmysłowiły te " rosnące trampki "
    Dzieki ze Ci sie chciało

PS.: to robione na małej klatce , tak ? z uwzglednieniem przeliczenia ?
    Ostatnio edytowane przez krecik333 ; 02-08-2011 o 10:40
    [ D5000 +N50 1.4 AF-S +N18-55kit +2xSB28 -- głównie portrety - studio i plener ]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez angus Zobacz posta
    Trochę nagmatwałeś z tym pisaniem.
    Nic nie jest nagmatwane.

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Chyba nie ma drugiego takiego szkła, które nie wyzwalałoby tylu skrajnych opinii. Jedni je uwielbiają a inni nie lubią...

Hmm... jeżeli chodzi o mnie to zaliczam się do pierwszej grupy. Otóż 35-tka zagościła u mnie na body na stałe (jak na stałkę przystało ), i na razie z niego nie schodzi. MZ bardzo fajne szkiełko.
    No tak, ale u Ciebie na D5100 to jest ekwiwalent ~50mm, którą Jacek też posiada.
    Ja 50mm najrzadziej używam, tak sobie leży i czeka zawsze
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    No tak, ale u Ciebie na D5100 to jest ekwiwalent ~50mm, którą Jacek też posiada.
    Posiadam, ale mało używam. Choć są jeszcze rzadziej używane szkiełka, bo ja wcale nie wymieniłem wszystkiego. Np 300/4.

faktycznie istotna uwaga - ja je podpinam pod FX, na DX trzeba brać pod uwagę, że te same kąty będą dawały szkła o 1,5x mniejszej ogniskowej.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów