Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Aparat z dużym przebiegiem

Tak ostatnio przeglądam różne oferty na allegro i widzę, że zdarzają się aparaty z dużym przebiegiem w "okazyjnych" cenach.
    Teoretycznie jeżeli cena takiego aparatu powiększona o koszt wymiany migawki jest mniejsza niż pozostałych dostępnych to wszystko wydaje się być ok. Wymieniamy migawkę i mamy aparat "jak nowy".
    No i właśnie zastanawiam się co może się jeszcze posypać w takim aparacie oprócz migawki.
    Jakie przebiegi wytrzymuje matryca, układ AF, mechanizm przysłony itp ?
    czy jest w ogóle sens kupować aparat z przebiegiem np 400 tys ?
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Weź pod uwagę, że oprócz migawki przy każdym zdjęciu jeszcze kłapie lustro - mechanicznei jak najbardziej. Powiedzenie że wymieniamy migawkę i mamy aparat jak nowy - traktowałbym z mocnym przymrużeniem oka. BO co niby z całą mechaniką lustra? Nie zużywa się? A elektronika tez jest wieczna?

Choć z drugiej strony posypać to się może wszystko, w nowym czy starym... Mój stary aparat przeżył już kilka nowszych egzemplarzy moich kumpli, choć wcale nie chcę powiedzieć, że oni o swoje nie dbali, lub że ja się ze swoim cackałem ponad normę...

Wracając - dla mnie to cena musiałaby być naprawdę mocno i wyjątkowo atrakcyjna, żeby kupowć takie body. Z tym, ze ja ogólnei wolę dołożyć i kupić nowe, dla w miarę spokojnego snu (gwarancja, rękojmia, serwis i te rzeczy). Wiem, że to nie oznacza pewności, ale jednak wolę.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 26-07-2011 o 02:37
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

... tak mi się wydaje, że długa eksploatacja staje się też częstą przyczyną kłopotów z matrycą... jest szansa na większe zasyfienie... !

Domyślnie

chyba wszystko zależy od sposobu używania aparatu, nie można generalizować
    ja mam aparat w świetnym stanie, bardzo mało używany, którym natrzaskałem mnóstwo klatek,
    równie dobrze mogę sobie wyobrazić aparat, którym ktoś zrobił mało klatek, ale używał go na deszczu, pasku, zabierał wszędzie ze sobą przez kilka lat

Domyślnie

bardzo mało używany ale natrzaskane dużo klatek
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    bardzo mało używany ale natrzaskane dużo klatek
    dokładnie, określoną/dużą liczbę klatek można zrobić przez kilka godzin używania aparatu lub przez kilka lat...

Domyślnie

oprócz problemów z migawką, tak jak napisali poprzednicy zaczynają się problemy z mechanizmem lustra, elementy tłumiące drgania (wykonane z czegoś w rodzaju gumy, a może po prostu z gumy) zaczynają się odrywać po kawałku i przyklejać do matrycy, co jest związane z trudnymi do usunięcia "syfami" (przy rozgrzanej matrycy te syfy się mocno przyklejają do filtra dolnoprzepustowego). Może też zacząć niedomagać mechanizm popychacza przysłony. Z własnych doświadczeń, zdarzyło mi się kupić dwa razy tego typu aparaty, w żadnym z tych przypadków nie był to opłacalny zakup.

Domyślnie

To jest tak jak kupowanie zajeżdżonego auta z milionowym przebiegiem. Wymienię sobie silnik i będzie jak nowy. Nonsens.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

To coś jak byś przejachał bez przerwy bardzo ostrożnie 200000km. Prawie zerowe zużycie autka.
    D800

Domyślnie

ale ja nie twierdzę, że to zerowe zużycie, chodzi mi tylko o fakt, że stan licznika nie zawsze oddaje stan zużycia aparatu
    jak już porównujesz do samochodów, to nie zaprzeczysz, że jest różnica pomiędzy przejechaniem bez przerwy bardzo ostrożnie 200000km na zamkniętym torze, a przejechaniem powiedzmy połowy tego po wyboistych drogach, wyprawą na pustynię, biegun północny, garażowaniem pod chmurką itd. przebieg będzie mniejszy ale czy to oznacza lepszy stan?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów