Szukaj
Wow ! Bardzo fajne
A przy okazji.... mozna wiedziec jak robi sie takie fotki dymu wlasnie?
Bardzo fajneMożesz coś powiedzieć jak to zrobiłeś?
![]()
wiedzą dzielę się zawodowo więc i tutaj nie będę robił żadnych tajemnic, zresztą to jedno z zadań dla adeptów na zaj. z fotografii.
Potrzeba kilka kartek czarnego kartonu, stojak (dowolny, mogą być szczypce do wizytówek) palnik gazowy lub świeca. Oczywiście aparat, statyw i lampa błyskowa. Cały "myk polega na tym by lampa podświetlała zapałkę z dołu i trochę z tyłu (wtedy efekt dymu jest najładniejszy). Aparat z lampą spinamy kablem synch. lampa wbudowana nie może oświetlić zapałki. (jeżeli nie macie takich możliwości to zast. fotocele, ale wtedy lampa wbudowana musi zostać obudowana kartonem tak by światło zostało skierowane na fc., a nie na plan z zapałką.
druga mina to świecenie lampy bł. mocno w obiektyw, by uniknąć flar czasem należy zbudować z kartonu (czarnego) dodatkowy tubus ochronny na obiektyw.
Parametry - zawsze doświadczalnie. Np. 1/500 f22, lampa manual 1/32 mocy (stosuję Brauna).
Jest też szkoła wołomińska gdzie czas (jak pozwoli synchro lampy) to nawet 1/4000 f2,8 światło doświadczalnie(zal od lampy).
Lewa krawędz zastawki "A" (patrz. od obiektywu) służy także do odcinania światła lampy by nie dawało światłą na tło. Zabawę najlepiej robić w zaciemnionym pokoju. - miłej zabawy.
ps. zapałki najlepiej tradycyjne z dużą siarką i suche.
może pomoże - błyskamy na palucha, po zapłonie zapałki, sami po kilku próbach załapiecie kiedy (paczka zapałek wystarcza średnio na kilka fajnych fotek.
pozdrawiam Ryszard Gałgan
każde zdjęcie można zrobić inaczej, lecz nie wiadomo czy lepiej
Jedyneczka i trójeczka - świetne.
Będę musiał sam spróbować, chyba prościej będzie z papieroskiem.
zdjęcia super (widziałem je już chwile po umieszczeniu ale nie miałem chwilki żeby skomentować)
na samym początku zastanawiałem się czy dymek nie był w PSuju dorobiony
dzięki za pokazanie warsztatu - duży plus za to! - wydaje mi się że pokazywanie warsztatu powinno wejść w nawyk, wkońcu forum ma też przekazywać wiedze (hm przydał by się oddzielny dział do tego)
.:[nikon][nikkor][tamron][m42][cokin][lowepro][manfrotto][gimp][ps4][ubuntu][7]:.
.:KORAB:.
To sie nazywa podpalacz
Kolego super fotki plus DUZY PLUS za objasnienia ...
o Rikardoooo o Wielki - podoba mi się, fajnie wykombinowales
boli mnie kolano czasem
Skontaktuj się z nami