Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Magnifax 4

Domyślnie Magnifax 4

Negatywy już wywołane. Technika w miarę, skromnie opanowana.

Teraz czas krok naprzód wykonać. Powiększalnik i cała reszta. Jeśli chodzi o całę resztę to raczej bezproblemu.

Jeśli chodzi o powiększalnik to na polu boju pozostały opemus 5, 6, durst 6xx oraz magnifax 4 - z dużym naciskiem na ten ostatni (bardzo dużo pozytywnych opinii).

W jakiej sensownej cenie powienem się zamknąć za to cacko?

Aktualnie na aledrogo http://allegro.pl/powiekszalnik-magn...734852115.html

Ceny dursta to już kosmos Wersji 6xx to jeszcze nie spotkałem.

Opemusa np. 6, podobnie jak dursta, też ciężko spotkać.

Opemus 5. http://allegro.pl/powiekszalnik-opem...733814364.html
    Cena z całą pewnością nie dojdzie do 900zł. Stąd dylemat czy warto dopłacać do magnifaxa 4?

Domyślnie

Ja używam Opemus'a 6 i mogę polecić. Całkiem dobrze się na tym pracuje. Durst hmmm... fajnie by mieć
    D700 D300s+MB-D10 F80 S10-20f/3.5 Z16f/2.8 N24-70f/2.8 S30f/1.4 N35f/2.0 N50f/1.4 N70-200f/2.8 SB600 SB900

Domyślnie

Co do cen nie pomogę, ale:
    1. wybierając Magnifaxa i Opemusa - biorę Magnifaxa:
    najważniejszą cechą w stosunku do Opemusa jest pionowa kolumna - kadrując nie trzeba z całą maskownicą latać po stole.

Domyślnie

W aukcjach, które podałeś Magnifax ma znacznie lepszą 50tkę Rodenstocka. Do tego głowicę*filtracyjną, więc jeśli będziesz chciał robić na papierach zmiennogradacyjnych jest znacznie prościej. To co mówi wilk, Opemus ma kolumnę*idącą po skosie, a Magnifax pionową. Opemus ma, o ile pamiętam rozmiar negatywu do 6x6, Magnifax do 6x9 (do tego formatu masz też obiektyw). Polecam Magnifaxa
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

ja na odwrót
    uważam, że jeśli nie wyjdziesz poza 6x6 opemus w zupełności wystarczy
    to bardzo dobry powiększalnik, mniejszy, lżejszy od magnifaxa

żeby było jasne:
    magnifax jest świetny, ale znacznie większy, przez co może byc upierdliwy

co do skośnej kolumny opemusa to owszem, trzeba korygować położenie maskownicy, ale nigy nie odczuwałem tego jako dyskomfort - tak czy tak z reguły kadrujemy każda klatke nieco inaczej
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kux Zobacz posta
    ja na odwrót
    uważam, że jeśli nie wyjdziesz poza 6x6 opemus w zupełności wystarczy
    to bardzo dobry powiększalnik, mniejszy, lżejszy od magnifaxa

żeby było jasne:
    magnifax jest świetny, ale znacznie większy, przez co może byc upierdliwy

co do skośnej kolumny opemusa to owszem, trzeba korygować położenie maskownicy, ale nigy nie odczuwałem tego jako dyskomfort - tak czy tak z reguły kadrujemy każda klatke nieco inaczej
    bo to zawsze będą indywidualne upodobania użytkowników
    Miałem oba i z własnych obserwacji wybrałbym M, ale dla innego może się okazać lepszy O - oba są dobre, ze wskazaniem na M

Domyślnie

Zdecydowanie moge polecić Magnifaxa a przepracowałem w życiu ponad 20 lat na róznych powiekszalnikch ,oczywiscie jak kupiłem Dursta to nic innego mnie juz tak nie kręciło.
    Magnifax to bardzo dobry sprzęt i mogę go polecic , oczywiscie inna sprawa to szkiełka i tu nie oszczędzaj kupuj tylko najlepsze a ostrość będziesz miał w każdym miejscu na papierze identyczną - do ustawiania ostrości oczywiscie na ziarno jest potrzebna specjalna lupa powiększalnikowa ale i te są do kupienia.
    Życzę wielu przyjemnie spędzonych godzin w ciemni.
    D700 i kilka szkiełek
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Smile

6 zdecydowanie by wystarczyła a jeśli nie ma 6 to bierz Magnifaxa. Ja z 6 z colorem spędziłem wiele wspaniałych dni i nocy
    Fx, D300/ mb-d10/ N 14-24/ N24-70/ N70-200/ S150-500/ sb-x/ S8mm/f3.5 Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów