Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie stuki w nikkor 18-55mm dx vr

Witam,

Dzisiaj zostalem szczesliwym posiadaczem aparatu d3100 z obiektywem nikkor 18-55mm dx vr. po krotkiej zabawie zauwazylem, ze przy wlaczaniu aparatu oraz po wybudzaniu ekranu (tak jakby aparat przelaczal sie ze stanu czuwania w stan gotowy do dzialania), obiektyw wydaje 4 stuki w czasie jednej sekundy oraz obraz w wizjerze skacze. Czy to cos powaznego czy to normalne? vr jest wylaczony a mimo to stuki nie ustaly. zdjecia wychodza wporzadku, nie ma problemu z focusem, czy to kwestia wlaczania sie obiektywu czy to cos powaznego? moze ktos mial podobny problem?

Pozdrawiam
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez tkornas ; 27-07-2011 o 22:43

Domyślnie

wlasnie zaobserwowales dzialanie ukladu VR, dla pewnosci wylacz go i sprawdz czy jest lepiej

Domyślnie

VR jest wylaczony przelacznikiem na obiektywie, a mimo tego stuki nie ustaly. czy to jest normalne zachowanie?

Domyślnie

U mnie takie objawy (16-85mm) były objawami uszkodzenia mechanizmu VR w obiektywie.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drhardware Zobacz posta
    U mnie takie objawy (16-85mm) były objawami uszkodzenia mechanizmu VR w obiektywie.
    U mnie w 18-200 VR było identycznie jak zaliczył glebę. Skończyło się wizytą w serwisie.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Witam ponownie,

to samo usłyszałem w serwisie nikona, jednak po kilku dniach zabawy aparatem, w pewnym momencie objaw kompletnie ustał dziękuje za pomoc

Tomek

Uprawnienia umieszczania postów