Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Nikon d90 + M42 + Pentacon

Witam,

posiadam nikona d90 i obiektyw pentacon 50 1.8. Chcialabym sie upewnic czy aby podlaczyc obiektyw do korpusu nalezy dokupic jedynie adapter bagnetowy czy cos jeszcze?

No i zauwazylam, ze prawie wszedzie adaptery sa jedynie wraz z soczewka, a czytajac na forach zauwazylam, ze to nie jest polecane. W zwiazku z tym moglby ktos polecic jakas strone, gdzie moglabym zakupic cos takiego bez soczewki?

Bylabym b. wdzieczna za wszelkie informacje
    Pozdrawiam
    Ania

Może to? http://www.fotoaparaciki.pl/index.ph...t&prod_id=3624
    Ostatnio edytowane przez bronzeeyes ; 20-07-2011 o 14:13

Domyślnie

Hej.
    Adapter bez soczewki czyli taki jak podałeś w poście będzie OK jednak nie umożliwi ci ostrzenia w nieskończoność. Adaptery z soczewkami to umożliwiają ale niestety jest spora utrata właściwości optycznych stąd ludzie tego nei polecają .
    Poszukaj w googlach forum na temat obiektywów na M42 tam posiedzisz kilka dni i wszystko będzie jasne

Domyślnie

e: kolega wyzej mnie uprzedzil..
    .

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tot1977 Zobacz posta
    Hej.
    Adapter bez soczewki czyli taki jak podałeś w poście będzie OK jednak nie umożliwi ci ostrzenia w nieskończoność. Adaptery z soczewkami to umożliwiają ale niestety jest spora utrata właściwości optycznych stąd ludzie tego nei polecają .
    Poszukaj w googlach forum na temat obiektywów na M42 tam posiedzisz kilka dni i wszystko będzie jasne
    No, kupi Canona .

Domyślnie

No to juz dla mnie wszystko jasne kupie bez soczewki, bo nie zalezy mi na nieskonczonosci

Bardzo dziekuje za odpowiedzi

Domyślnie

Nie pamiętam jużdokłądnie ale chyba mialem problemy aby złapać całą postać w kadrze bo już ostrości nie mogłem złapać.
    Jak chcesz sobie sprawdzić co i jak to zapraszam do gdyni, jutro jeszcze jestem ale przyszłe dwa tygodnie to praktycznie w rozjazdach
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Mnie tez nie zalezalo na nieskonczonosci ale do 2 metrow dlugo nie popstrykalem. Tak na dluzsza mete sie nie da , poniewaz to nie jest wygodne . Jesli ktos chce robic macro to bez znaczenia ale to wiadomo.

Uprawnienia umieszczania postów