Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
    Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie windows W7 konserwacja

Mozę macie jakieś doświadczenia z konserwacją systemu W7. Niby wszystko łokej, ale po 2 miesiącach system nie ten sam co po instalacji i wbrew temu co czytam mam wrażenie, ze zamula się podobnie jak XP. W starym SO XP miałem jakieś takie programiki ze sklepu zielarskiego, jakiś RegClaner, CClener do czyszczenia rejestru, jakiś odkurzacz. Używałem tego systematycznie i na krotką metę przynosiło rezultaty. XP ożywał na kilka dni . W W7 widzę w rejestrze,że jest pourywanych mnóstwo wpisów bez danych. RegClener mimo, że się zainstalował to nie potrafi tego usunąć bo programik sprzed wielu lat jak o 64 bitowych SO chyba jeszcze nie myślano. Coś robicie w temacie dbania o W7 ?

Domyślnie

Na początek spróbuj parę rzecz zrobić ręcznie. Zobacz np. co odpala się wraz z systemem (polecenie msconfig w cmd), podejrzyj procesy podczas pracy Win (być może jakaś aplikacja, która nie powinna działa w tle.. etc...).
    Ja nigdy nie byłem zwolennikiem takich programików typu RegCleaner. Jeśli nie potrafiłem ręcznie powywalać śmieci z Win to robiłem reinstall całego systemu. Wychodzi szybciej niż szukanie przyczyn "mulenia".
    Ja mam mam instalkę Win7 64 jakoś chyba z półtora roku, też trochę muli i chyba niedługo przeinstaluje...

Domyślnie

Na takie coś najlepiej na początku wykonać obraz systemu.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

nie rozumiem was
    moja poprzednia instalacja (vista HP) miała 3 lata i nie ma jej tylko dlatego, że mi lapa ukradli. mój poprzedni XP chodzi do teraz u chrześniaka - będzie z 6 lat od ostatniej instalacji. generalnie zauważyłem, że kluczem do stabilności systemu są 2 sprawy - nieinstalowanie każdego śmiecia jaki się nawinie i odinstalowywanie programów przy użyciu revo uninstaler. niestety oprogramowanie jest pisane fatalnie czego jednym z efektów jest ilość śmiecia zostawianego w rejestrze i na dysku przez aplikacje.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Zgodzę się z siona - mam Vistę od ponad trzech lat i mimo że rakietą może nie jest (ale i nigdy nie był), to nie obserwuję zamuleń czy innych dziwnych objawów. Na wcześniejszych kompach (od Win95 po Win2000) taki efekt występował, ale już na poprzednim kompie z XP było tego mniej. Co pomogło? Właśnie nieinstalowanie przeróżnej maści shareware'ów, freeware'ów i przede wszystkim (tak mi się wydaje) gier. Zwłaszcza teraz już tego pilnuję, bo kompa wykorzystuję głównie do obróbki zdjęć i pracy.
    Chociaż zgodzę się, że system powinien jednak dawać sobie radę z tym, że użytkownik instaluje co chce i kiedy chce...
    Zawsze też pozostaje rozwiązanie proponowane przez T&T, czyli system z programami na osobnej partycji, dane na osobnej i okresowe przywracanie systemu z obrazu (chociaż wiadomo, tu znów problemem są aktualizacjie, patche itd.).
    W sumie szkoda, że W7 niewiele tu zmienia...

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

W starcie dosłownie nie ma nic, nic mi się nie uruchamia z systemem, tzn jest tylko antywirus. Programy które używam to absolutne minimum czyli PS CS4 oraz LR 2.4.1 przeglądarka FX, SpayBot, WORD, Java, winrar, flash player,. Nie gram, nic nie ściągam z netu, nie oglądam filmów, nie słucham muzyki na kompie. Cały świat w internecie w który zaglądam to poczta, inteligo i forum nikoniarze. Nie szwendam sie po sieci celem złapania syfów jakiś. Systematycznie aktualizuje W7 oraz robię defragmentacje dość często. Przeglądałem sobie rejestr jest w nim 688 wpisów z czego ponad 200 prowadzi do nikąd i taki świetny jest W7. RegClaner to genialny program jak się z głową używa to można idealnie sobie ustawić rejestr , że komputer śmiga jak po świeżej instalacji, do czasu zanim znów nie pojawia się urwane wpisy OLE. Niestety z biegiem czasu rejestr znów się nimi zamula. W XP se można to wyczyścić w W7 nie widzę czym i jak.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 20-07-2011 o 10:16

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie

Ja polecę jv16 powertools - http://www.macecraft.com/ za 29,95$ kombajn do konserwacji sytemu. Używam od ponad 3 lat i sobie chwalę.

PS. Trial jest w pełni użyteczną wersją.
    Ostatnio edytowane przez M_J ; 20-07-2011 o 10:21 Powód: dodatek
    N

Domyślnie

Możesz też spróbować http://www.windows7download.com/win7.../vrudgiem.html, podobno działa z Windows7. Jest też tu: http://www.tweaknow.com/RegCleaner.php

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jest na to rada i kompromis pomiędzy ciekawością badacza wersji próbnych i darmowych różnych programów, nazywanych przez niektórych "śmieciem", a purystycznym podejściem z wymogiem wydajności jak w dniu instalacji.

Otóż trzeba zainstalować dwa odrębne systemy, na dwóch odrębnych partycjach i wtedy na jednym czynić tylko to, co wymaga laboratoryjnej czystości systemu, a drugi traktować jak poligon doświadczalny.

Dobrze jest też zrobić kopię partycji systemowej zaraz po instalacji systemu + dodatki, by w razie potrzeby przywrócić stan z dnia instalacji.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 20-07-2011 o 11:54
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ja od dłuższego czasu stosowałem inną metodę, która była w 100 % skuteczna. Virtualna maszyna. Instalujemy system (lub przywracamy jego kopię) jako dodatkowy system, który uruchamiamy wtedy, gdy chcemy, pracując już w systemie a nie jak kolega proponuje instalując obok. Tak pracując np w Windows 7 możemy uruchomić drugiego Windows 7 nie wychodząc z niego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów