No racja, troszkę chaotycznie napisałem sorki. Właśnie sie umówiłem z kolegą forumowym, sprawdzimy temat ...
Dzięki za pomoc.
Szukaj
No racja, troszkę chaotycznie napisałem sorki. Właśnie sie umówiłem z kolegą forumowym, sprawdzimy temat ...
Dzięki za pomoc.
milczek77: Probowales sprawdzic uzywajac LV (opcja statyw czyli AF z kontrastu a nie fazy) ? To powinno dac odpowiedz czy to szklo mydlane, czy kwestia problemow z AF.
Jesli na LV wyjdzie mydlo - to mozesz smialo slac szklo do serwisu.
Jesli szklo wyjdzie "ostre" to moze byc problem z AF w szkle albo w puszce (he, alem wymyslil) - jesli na innych szklach tego problemu nie ma to wszystko jasne: obiektyw do serwisu.
Jesli takie lub podobne chece zdarzaja sie na innych szklach to moze czujniki AF w puszce przybrudzone.
Wszystkie testy rob ze statywu, bez lampy (w moim i nie tylko moim D700 AF wariowal z niektorymi szklami i wzorkiem z SB-900).
Nie uzywaj zadnych filtrow - nawet topowych (wlasnie mialem okazje na urlopie zobaczyc co to znaczy topowy B+W UV Nano MRC+ - mial byc jako ochrona obiektywu na stale, a bedzie tylko na deszcz i plaze bo jest roznica).
I jeszcze jedno - w moim przypadku regula ze bezpieczny czas to odwrotnosc ogniskowej sie nie sprawdza: lapki chyba sie trzesa za bardzo (choc niepijacy jestem) - bezpiecznie dla mnie to odwrotnosc pieciu ogniskowych.
Powodzenia.
Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.
Skontaktuj się z nami