Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mojęcice / Wołów

Domyślnie Moje pierwsze Macro;)

Witam, Chciał bym wam przedtsawić Moje pierwsze zdjęcia Macro co o nich sądzicie

1.
    2.
    3.
    4.

Pozdro

Domyślnie

Pierwsze, co się rzuca w oczy, to centralne kady - nad tym mógłbyś popracować. Po drugie, lekka ciemnica, zwłaszcza na 4. Na 2 i 3 kadry takie nie-teges, od tyłu - lepiej byłoby zajść modeli od boku czy też od przodu. Ale generalnie ćwicz i wrzucaj tu kolejne fotki

Domyślnie

Kadry faktycznie centralne, na 1 i 2 zdecydowanie za ostre światło, na 3 najlepsze a na 4 jest za ciemno. Przez to ostre światło na 1 i 2 jest za duży bałagan w tle. W takim świetle proponuję lepiej odpoczywać a na zdjęcia chodzić o 3-4 rano

Domyślnie

Za poprzednikami - przede wszystkim warto popracować nad kadrami.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mojęcice / Wołów

Domyślnie

Dzieki za opinie , Jeszcze sporo nauki przede mna zeby zdjecia byly takie wypas jak innych no i przedewszystkim musze sprezecik zmienic a z tym poki co bedzie problem bo brak funduszy:/...Ale jak na Nikona D3100 z obiektywem 18-55 + Raynox DCR 250 i tak nie jest chyba zle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafiipl Zobacz posta
    Ale jak na Nikona D3100 z obiektywem 18-55 + Raynox DCR 250 i tak nie jest chyba zle
    Nie patrz na to w ten sposób - zdjęcia to nie sprzęt, który za nimi stoi. W makro rzeczywiście dużo może pomóc odpowiedni obiektyw, lampa z dyfuzorem, statyw, ale więcej zależy od odpowiedniego światła, wyboru kadru, skali odwzorowania, stosowania (lub nie) stackowania itd. Tutaj (i chyba w każdym innym rodzaju fotografii) więcej powinno się dziać w głowie fotografa, a środki techniczne mają tylko umożliwić realizację wizji

Ale fakt, fatalnie nie jest, były dużo gorsze debiuty makro na tym forum

Domyślnie

Różnica w świetle jest powalająca i jak widzisz tło jest ładniejsze Najlepsza jest 1, choć 3 też fajna tylko za ciemna. Myślę że tak wygląda lepiej :

Ogólnie trochę chyba za mała GO jest , f5.6 to na motyla zdecydowanie za mało. Zdjęcie 3 to chyba spory crop, mam rację ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mojęcice / Wołów

Domyślnie

Nom popracowalem nico nad Kadrami, i juz coraz lepiej zaczyna mi to wychodzic, no i przedewszystkim dzisiejsza seria byla retuszowana w Capture NX wiec wygladaja lepiej..Fakt twoje jest jasniejsze i nieco ladniej wyglada, ale moje mi sie zdaje bardziej naturalne, kwestia gustu..A co do Cropu to az tak bardzo go nei wycielem nico z dlolu i boki.

Domyślnie

Ostatnie motyki całkiem pozytywne .
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów