Szukaj
Jeśli do kształcenia to 35/1,8 do nauki patrzenia i wybierania kadrów i 85/1,8 do portretu. Stałki zmuszają do kombinowania, a kombinowanie jest dobre :]
Nikon D40 -> D90, Nikkormat EL2 + S18-35/1.8 + 35/1.8 + 18-55 II + 80-200 f/4.5 + Orestor 2.8/100 + Series E 100mm f/2.8
śluby to odrobina portretów i trochę ciasnych wnętrz. tamron 17-50/2.8 jest bardzo lubiany ale 35/1.8G i 85/1.8D to cholernie fajne szkła w nikonie, 50tka powiadają że za krótka do ciasnego portretu a za wąska do wnętrz.
Co za podejścieMam zacząć wskazywać obiektywy w których w niższej cenie otrzymujesz o wiele lepszy obiektyw niezależnego producenta? Jeżeli ludzie trzymali by się systemu to nawet Zeiss by na chleb nie zarobił
Ja mam Tamrona 17-50 właśnie kupionego i jest świetnym szkłem. Nie zmienia to faktu że mam inne szkła systemowe z których jestem zadowolony mniej lub więcej.
Swoją drogą podany przez Ciebie zestaw jest rozsądny, chociaż sam mam i wspomnianego przeze mnie Tamiego i Nikona 35 1.8 - po prostu Tamrona używam gdy mam ze sobą całą torbę sprzętu lub gdy nie muszę z samym aparatem łazić kilometrami, a stałkę zakładam jak zależy mi by aparat był lekki i schował się w zwykłą torbę, a szeroki kąt się nie przyda, ew mam chęć na f/1.8.
Ostatnio edytowane przez micz87 ; 18-07-2011 o 21:04
Więc co mam kupić do 1500zł dwa szkła jedno do portretów drugie do reporterki, wiadomo aby było dobre w pomieszczeniach itp takie w miarę uniwersalne :P Za jakiś czas napewno zacznę uzupełniać ale trzeba zacząć od czegoś.
50 mm 1,8d i 35 1,8gnp
a tak w sumie nie wiem, czy nie kupiłbym na razie tylko tego tamiego ale w wersji z vc.....
A nie będzie brakować mi zooma w tym ? Na jakąś fotkę ptaszka który będzie przelatywał nad moim domem![]()
"A nie będzie brakować mi zooma w tym ? Na jakąś fotkę ptaszka który będzie przelatywał nad moim domem"
Poniższe nie jest wcale takie głupie w zaistniałej sytuacji...
"może lepiej trzymać się systemu - 18-105 plus 35/1,8"
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Do robienia ślubów przydałaby sie też lampa. Nissina Di622 mozna juz za 300 zł kupić. 18-105 to jest naprawdę dobry obiektyw. ostry, ładnie rysujący. No niby ciemny ale z lampą to nie ma znaczenia. do tego doskonała 35 1.8. I jest dobrze. 50 1.8 pod cropa jest trochę bezuzyteczne. do portretów za krotkie a do czego innego za wąskie.. Ja bym został więc z 18-105 i 35, kupił lampę a potem dokupił polecaną tutaj 85 1.8 do portretów (to szkło pod fx więc na d90 bedzie ok 125mm). Tyle ode mnie
D700/N35/N85/N50/S12-24/NissinDi622+Canon QL17 GIII+Sigma DP1s http://rabpop.blogspot.com/
a ja bym kupil na miejscu kolegi planujacego sluby robic
kupil ksiazke
ps.
D7000 filmy fajne kreci, ma dwie karty, wiec moglbys dorobic jeszcze robiac video. Na jednej karcie zdjecia robisz, a w tym czasie na druga film nagrywasz. Szybciej na swoje wyjdziesz.
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Skontaktuj się z nami