Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Nikon d3000 problem

Witam serdecznie , posiadam NIKON D3000 , obiektyw 18-55 dx . Ostatnio robilem fotki za miastem , nagle aparat przestal reagowac tzn nie moglem robic zdjec na auto-focus , przy przelaczanym trybie "A" na obiektywie nie mam mozliwosci robienia zdjec . Slychac jedynie prace silniczka jakby pisk ale obiektyw sie nie obraca . Wczesniej nie mialem problemow tego typu. posiadam tylko jeden obiektyw wiec nie moge sprawdzic czy to wada obiektywu czy aparatu . Z kolei na przelaczony trybie "M" na obiektywie aparat dziala .

Domyślnie

Wygląda bardziej na winę obiektywu. Próbowałeś odpiąć i podpiąć go na nowo? Mi kiedyś zgłupiał i aparat nie widział podłączonego szkła.

Domyślnie

idz do sklepu, np Jessops
    podepnij inne szklo
    i bedzie wiadomo czyja to wina...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

tak probowalem , ale nic z tego , obiektyw nie reaguje na prace silniczka . jutro skocze do sklepu , moze mi udostepnia inny obiektyw ... mam nadzieje ze to wina obiektywu a nie body

Domyślnie

Spróbuj delikatnie przekręcić pierścień ostrzenia gdy będzie ustawiony na autofocusa i będzie piszczał. Po prostu się zacina. Metoda "siłowa" może nie jest najgenialniejszym pomysłem na świecie :P ale się sprawdza, mnie zdarzyło się to 2-3 razy i tak sobie radziłem ( a nie mogłem za bardzo czekać na serwisowanie bo np. trafiło mi się to w środku koncertu ).
    Nikon D80|N50f:1.8|N55-200f:4-5,6|T17-50f:2.8|Metz 48 AF-1
    Praktica L|Carl Zeiss Pancolar 50mmf:1.8|Jupiter37A 135mmf:3.5
    Kiev88|Wołna80:2.8

Uprawnienia umieszczania postów