Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
Nie mialem do czynienia z i5 osobiscie jeszcze, wiec nie wiem ile testach CS5 bedzie wyzej taktowalo, w tescie napisali "i5 2400 + TURBO" wiec zakladam ze cos to turbo tam dawalo, na stronie Intela pisze ze turbo taktuje do 3,4Ghz. Z ciekawosci poprostu jak bede mial i5 2500K niebawem, obnize go do 3,1Ghz i porownam wydajnosc z i3 2100 przy tym samym taktowaniu. Mysle ze wydajnoscia w PSie nie beda sie roznic zbytnio, jesli wcale.

Generalnie chodzi mi o to ze ludzie pisza "koniecznie i5" albo "tylko i7" a tak naprawde w realnym uzywaniu kompa, gdzie zadko ktory program uzywa wiecej niz 1-2 rdzenie, nie jest to az takie znaczace. Jesli ktos korzysta ze wszystkich rdzeni, wtedy absolutnie. Ale tak to tylko zbedny wydatek jest, i jak ktos jest na budzecie to o wiele lepiej jet ta roznice wsadzic w SSD czy szybsze dyski, wtedy ta roznica bedzie o wiele bardziej zauwazalna, w predkosci ogolnej kompa. A watek, jak by nie patrzec, polega na "mam tylko tyle $$$, co zlozyc najlepiej do PS/LR"
Ale to ma być komp do obróbki, tak? Więc tutaj dodatkowe rdzenie się nie będą marnować.