Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Obiektyw do D5000

Cześć, aparat już mam 1,5 roku jak nie lepiej.
    Postanowilem dokupic do niego obiektyw, problem w tym ze wolalbym sie zapytac, dogadac niz kupic jakies niewiadomo co. Moj typ fot to samochody,portrety,scenerie. Wiem, ciezko to polaczyc.
    Myslalem nad 35mm/50mm. Nie wiem, ktore bedzie lepsze, zalezy mi na rozmyciu, z tego co wyczytalem to 50 bedzie bardziej "rozmyta"? Myslalem tez o tym, zeby kupic ktorys z obiektywow, sprzedac wtedy mojego kita 18-55 VR dolozyc i kupic jakis zmiennoogniskowy. Moj obecny budzet to 1100-1200zl.
    Pozdrawiam goraco.

Roli88
    Gość

Domyślnie

sprzedając kita 18-55 to za bardzo kasy Ci nie przybedzie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sokolniki Las

Domyślnie

18-55VR jest na tyle dobrym i przydatnym obiektywem, że go sobie zostaw.
    Rozmycie, powiadasz. To zależy od przysłony, jaką dysponuje obiektyw. Jak chcesz za małe pieniądze dobry obiektyw, to kup przejściówkę m42->nikon i kup heliosa. Zamkniesz się w 100 zł.
    Jeśli chcesz zooma, to za tą kaskę 70-300VR, lub 55-300VR.
    D3000 + Nikkor 18-55 VR + Nikkor 70-300 VR.

Domyślnie

A powiedz czego Ci brakuje w 18-55.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    A powiedz czego Ci brakuje w 18-55.
    Przecież napisane jak wół: rozmycie lepsze potrzebne Do autora wątku:samochodów, portretów, krajobrazów(chyba Ci o to chodziło) jedną stałką nie obskoczysz. Trzeba będzie pójść na kompromis. Może tamron 17-50 Ci podejdzie, mieści się też w twoich widełkach(używka).
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 12-07-2011 o 23:08

Domyślnie

Obskoczy, obskoczy. Kwestia podejścia, umiejętności itd. 35/1.8 + 18-55 + solidna nauka i ćwiczenia i zrobisz wszystko (albo będziesz wiedzieć, co potem kupić). Ewentualnie, jeśli 35 jest "za krótkie", to 50/1.8G lub 50/1.4G.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Nie sprzedawaj kita, na jego sprzedaży nie można liczyć na znaczący przypływ gotówki. Możesz go zostawić do studyjnych portretów (przesłona 5.6 i jakieś ładne wymodelowane światło i już jest gites), a do krajobrazów i samochodów (ale tak bardziej statycznie, prawda) zainwestuj w porządny szeroki kąt, np. Samyanga - bardzo jasny, f.1.4

Domyślnie

Polecam AF-S 35/1.8 DX

Popatrz sobie na zdjęcia z różnych szkieł poniższe dwa przykładowe:
    AF-S 35/1.8 DX http://www.flickr.com/search/?w=all&...F1.8+DX&m=text

AF-S 50 mm f/1.8G http://www.flickr.com/search/?w=all&...2F1.8G+&m=text
    Ostatnio edytowane przez horn3t ; 14-07-2011 o 14:42 Powód: poprawienie literówki :)

Domyślnie

a po ki diabeł mu szeroki kąt, ja bym brał 50 i zostawił kita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pavilion Zobacz posta
    Cześć, aparat już mam 1,5 roku jak nie lepiej.
    Postanowilem dokupic do niego obiektyw, problem w tym ze wolalbym sie zapytac, dogadac niz kupic jakies niewiadomo co. Moj typ fot to samochody,portrety,scenerie. Wiem, ciezko to polaczyc.
    Myslalem nad 35mm/50mm. Nie wiem, ktore bedzie lepsze, zalezy mi na rozmyciu, z tego co wyczytalem to 50 bedzie bardziej "rozmyta"? Myslalem tez o tym, zeby kupic ktorys z obiektywow, sprzedac wtedy mojego kita 18-55 VR dolozyc i kupic jakis zmiennoogniskowy. Moj obecny budzet to 1100-1200zl.
    Pozdrawiam goraco.
    Ja bardziej lubię 35. Też ładnie rozmywa.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów