Uchwyt na na szeroki kąt mozesz dostać u Cokina i to jest na jeden filtr.
Wygląda tak:
Szukaj
Jest i oryginał, na ebayu też gdzieś widziałem
http://www.warehouseexpress.com/buy-...logue/p1000765
kolesie w komentarzach piszą że winietuje, trzeba będzie pewnie sprawdzić organoleptycznie. Jeszcze mam pytanie do jakiego typu mocowania wchodzą filtry 100
Ostatnio edytowane przez kochamgory ; 12-07-2011 o 00:58
puszka, poduszka i kawałek łóżka
jesli do pojedynczych filtrow, to proponuje uchwyt o nazwie "wlasna reka".
co do precyzyjniejszych zastosowan badz dwoch filtrow - ja mam Hitechy 85
i uchwyt cokinowski uciety do dwoch slotow (gdzie i tak bardzo rzadko wychodze
ponad jeden filtr). jedyny moment, kiedy mi to wchodzi w kadr to ogniskowe
ponizej 20mm i kadry poziome. wtedy w miare mozliwosci zakladam uchwyt
bez pierscienia (po prostu "podwieszam" na obiektywie) albo tez trzymam w rece
ten uchwyt przed obiektywem.
ogolnie, to sie tak da. na przestrzeni lat uzywania polowek uzywam ich coraz mniej
a przypadki nakladania wiecej niz jednej sa coraz rzadsze, wiec sobie w ww. sposob
daje rade.
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Przy stosowaniu uchwytu na szerokich kątach trzeba pamietac, ze efekt winietowania może pojawic sie przy obracaniu filtra - czasem jest to konieczne np przy krajobrazach - gdy chcemy ustawić je skośnie. Sam efekt moze nie byc widoczny od razu w wizjerze, gdy mamy mniej niż 100% pokrycia.
Ja mam standardowy uchwyt do systemu P (przycięty własnoręcznie na 1 slot) i zapinam go do tokiny 12-24mm F4 i niestety włazi czasem ciemność w rogi, gdy muszę ustawić filtr połówkowy skośnie.
pozdrawiam
tomski
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 19-07-2011 o 17:43 Powód: orto.
Nikon http://greg77.com/
Takie wcisnięcie na siłę uniemożliwia niestety obracanie. Jestem w trakcie obmyślania i sporzadzenia prototypowego uchwytu systemu P z mocowaniem na bagnecie oslony p/słonecznej. Generalnie chodzi o to zeby uchwyt był mocowany głebiej, na bagnecie (co pozwoli przybliżyc płaszczyznę filtru do przedniej soczewki) i jednoczesnie mial mozliwosc obracania sie.
Skontaktuj się z nami