Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Domyślnie

Uchwyt na na szeroki kąt mozesz dostać u Cokina i to jest na jeden filtr.
    Wygląda tak:
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Jest i oryginał, na ebayu też gdzieś widziałem
    http://www.warehouseexpress.com/buy-...logue/p1000765
    kolesie w komentarzach piszą że winietuje, trzeba będzie pewnie sprawdzić organoleptycznie. Jeszcze mam pytanie do jakiego typu mocowania wchodzą filtry 100
    Ostatnio edytowane przez kochamgory ; 12-07-2011 o 00:58
    puszka, poduszka i kawałek łóżka

Domyślnie

kolesie w komentarzach piszą że winietuje, trzeba będzie pewnie sprawdzić organoleptycznie
    ...toż ciekawostka
    100 to Typ P.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

jesli do pojedynczych filtrow, to proponuje uchwyt o nazwie "wlasna reka".

co do precyzyjniejszych zastosowan badz dwoch filtrow - ja mam Hitechy 85
    i uchwyt cokinowski uciety do dwoch slotow (gdzie i tak bardzo rzadko wychodze
    ponad jeden filtr). jedyny moment, kiedy mi to wchodzi w kadr to ogniskowe
    ponizej 20mm i kadry poziome. wtedy w miare mozliwosci zakladam uchwyt
    bez pierscienia (po prostu "podwieszam" na obiektywie) albo tez trzymam w rece
    ten uchwyt przed obiektywem.

ogolnie, to sie tak da. na przestrzeni lat uzywania polowek uzywam ich coraz mniej
    a przypadki nakladania wiecej niz jednej sa coraz rzadsze, wiec sobie w ww. sposob
    daje rade.

Domyślnie

Przy stosowaniu uchwytu na szerokich kątach trzeba pamietac, ze efekt winietowania może pojawic sie przy obracaniu filtra - czasem jest to konieczne np przy krajobrazach - gdy chcemy ustawić je skośnie. Sam efekt moze nie byc widoczny od razu w wizjerze, gdy mamy mniej niż 100% pokrycia.

Ja mam standardowy uchwyt do systemu P (przycięty własnoręcznie na 1 slot) i zapinam go do tokiny 12-24mm F4 i niestety włazi czasem ciemność w rogi, gdy muszę ustawić filtr połówkowy skośnie.

pozdrawiam
    tomski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomski Zobacz posta
    Ja mam standardowy uchwyt do systemu P (przycięty własnoręcznie na 1 slot) i zapinam go do tokiny 12-24mm F4 i niestety włazi czasem ciemność w rogi, gdy muszę ustawić filtr połówkowy skośnie.
    sprobuj zakladac bez pierscienia, tzn. wciskajac bezposrednio na bagnet oslony. o ile pamietam, to po takim zabiegu trzeba naprawde ekstremalnych obrotow, zeby uchwyt wlazl w kadr.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 19-07-2011 o 17:43 Powód: orto.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kochamgory Zobacz posta
    Jest i oryginał, na ebayu też gdzieś widziałem
    http://www.warehouseexpress.com/buy-...logue/p1000765
    kolesie w komentarzach piszą że winietuje, trzeba będzie pewnie sprawdzić organoleptycznie. Jeszcze mam pytanie do jakiego typu mocowania wchodzą filtry 100
    Siedzisz na miejscu to zainwestuj w system Lee....nie pozalujesz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    sproboj zakladac bez pierscienia, tzn. wciskajac bezposrednio na bagnet oslony. o ile pamietam, to po takim zabiegu trzeba naprawde ekstremalnych obrotow, zeby uchwyt wlazl w kadr.
    Takie wcisnięcie na siłę uniemożliwia niestety obracanie. Jestem w trakcie obmyślania i sporzadzenia prototypowego uchwytu systemu P z mocowaniem na bagnecie oslony p/słonecznej. Generalnie chodzi o to zeby uchwyt był mocowany głebiej, na bagnecie (co pozwoli przybliżyc płaszczyznę filtru do przedniej soczewki) i jednoczesnie mial mozliwosc obracania sie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomski Zobacz posta
    Takie wcisnięcie na siłę uniemożliwia niestety obracanie. Jestem w trakcie obmyślania i sporzadzenia prototypowego uchwytu systemu P z mocowaniem na bagnecie oslony p/słonecznej. Generalnie chodzi o to zeby uchwyt był mocowany głebiej, na bagnecie (co pozwoli przybliżyc płaszczyznę filtru do przedniej soczewki) i jednoczesnie mial mozliwosc obracania sie.
    uzywalem tego na Tokinia 12-24 mkI (nie tej nowszej) i jak sie uchwyt sam z siebie lekko zlamal (powinien), to dalo sie obracac tak 10-15 stopni na boki i to mnie osobiscie wystarczalo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Siedzisz na miejscu to zainwestuj w system Lee....nie pozalujesz.
    Tylko jaki typ mam wybrać systemu Lee, bo tanie to, to nie jest a nie chciałbym popełnić gafy. Zależy mi na komforcie pracy, a nie kombinowaniu w nie winietowanie.
    puszka, poduszka i kawałek łóżka

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów