Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Korekcja kolorów postaci

Jako amator po raz kolejny proszę o ocenę.

NX2

NEF: http://www.speedyshare.com/files/29364663/DSC_5391.NEF
    Ostatnio edytowane przez piatkowski ; 10-07-2011 o 12:48 Powód: nef
    Nikon D3100 + N18-55 VR + N55-200 VR + N35mm f/1.8G + Helios M44-4 f/2.0

Domyślnie

2. Ogólnie z prawej strony kadru wchodzi mocna flara (blik). Nie wiem czy zrobiłeś to świadomie ale na puszce masz ustawione 0,7 EV o wiele bardziej korzystnie jest rozjaśnienie kadru jak jego zaciemnienie w dalszym procesie obróbki, teraz jest mgiełka, mydło oraz przepalone niebo nie jestem ekspertem od obróbki ,, korekcja kolorów postaci'' interpretuję to że chciałbyś tylko dokonać korekty w samej postaci bo reszta kadru jest ok? trochę nie jestem w temacie wybacz.
    D700+50mm f1.8G+Di866

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian3202 Zobacz posta
    Nie wiem czy zrobiłeś to świadomie ale na puszce masz ustawione 0,7 EV o wiele bardziej korzystnie jest rozjaśnienie kadru jak jego zaciemnienie w dalszym procesie obróbki
    Mylisz się, i to bardzo mocno. Tak było kiedyś, za czasów fotografii analogowej. Materiały przechowywały dużo więcej danych w cieniach, dlatego najważniejsze było dobrze ująć jasne partie zdjęcia, a cienie można było wyciągnąć. W fotografii cyfrowej jest odwrotnie. Wynika to z budowy sensora. W cieniach jest zdecydowanie mniej danych aniżeli w światłach, dlatego dużo lepiej jest odzyskiwać prześwietlenie, niż niedoświetlenie. Zauważ, ratując światła, nic złego z obrazem się nie dzieje, a wyciągając cienie, wyłazi szum - właśnie z braku dostatecznej ilości danych.

Przepraszam za OT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KWs Zobacz posta
    Mylisz się, i to bardzo mocno. Tak było kiedyś, za czasów fotografii analogowej. Materiały przechowywały dużo więcej danych w cieniach, dlatego najważniejsze było dobrze ująć jasne partie zdjęcia, a cienie można było wyciągnąć. W fotografii cyfrowej jest odwrotnie. Wynika to z budowy sensora. W cieniach jest zdecydowanie mniej danych aniżeli w światłach, dlatego dużo lepiej jest odzyskiwać prześwietlenie, niż niedoświetlenie. Zauważ, ratując światła, nic złego z obrazem się nie dzieje, a wyciągając cienie, wyłazi szum - właśnie z braku dostatecznej ilości danych.

Przepraszam za OT.
    Czy jesteś tego pewien?

Ja zawsze staram się nie dopuścić do przepału, bo z tego już się nic nie wyciągnie, chyba że się ma coś w stylu S5PRO.

EDIT: Poza tym czy za analoga nie naświetlało się na cienie właśnie?
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

to tak na kolorowo bez flary
    Ostatnio edytowane przez bucefal14 ; 12-07-2011 o 00:11

Domyślnie

może tak

Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

no to może tak... Choć właściwie to podoba mi się też wersja oryginalna...

Domyślnie

Wg mnie wersja nimnull jest najlepsza.
    Nikon D700 / Marzę o lepszych obiektywach / Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

moze tak

D800 / AF 16mm f/2.8D / AF-S 24-70 f/2.8G ED / AF-S 85 mm f/1,8G / SY 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC

Domyślnie ?????????

N-D300s / N-17-55 / N-50 1:1.4G / N-70-200 VR II

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów