Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Bladolicy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszetak Zobacz posta
    Wszystko fajnie,tylko ma się to nijak do róznicy rozmiarów łysego na twoim zdjęciu
    No przecież i ja (może nie dość wyraźnie) i krunz pisaliśmy, że nie ma różnicy rozmiarów tylko jest takie złudzenie, na co zwrócił uwagę klasyk.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Przeoczyłem sprawę-faktycznie.Dzięki Duder.Sorry za zamieszanie.
    Wrócmy do meritum...naprawdę fajna fota.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszetak Zobacz posta
    Z utęsknieniem czekam na twoją teorię.Po co zabierasz głos kolego w ogóle skoro nie wysuwasz kontrargumentu?
    Ja to biorę na chłopski rozum i opieram się dodatkowo na czymś co gdzieś tam kiedyś przyczytałem.
    Jeśli czytałeś, to wiesz, że księżyc nie może tak znacznie zmienić wielkości kątowej na firmamencie w interwałach 45-sekundowych, żeby to było gołym okiem widoczne. Optyczne powiększenie jest efektem psychologicznym związanym z otoczeniem jego tarczy, kiedy jest nad horyzontem. Tu go brak, więc ten czynnik odpada. Tzn. istnieje inne złudzenie optyczne, związane z nakładaniem na siebie wielu obrazów tego samego obiektu przesuniętych w fazie.

"Soczewka" atmosferyczna z różnych powodów mi nie leżała i dlatego napisałem o wątpliwościach. Po pierwsze ona zmienia, zdaje się, również proporcje "wysokości" i "szerokości" tarczy, czego tu nie widzę. Tego elementu nie jestem na bank pewien, ale się do niego przychylam. Ważniejsze jest natomiast to, że chociaż od razu sprawdziłem dane zdjęcia, żeby dowiedzieć się o dokładną godzinę ekspozycji i porównać z tabelami astronomicznymi (i nic nie znalazłem , bo EXIF wyczyszczony), to kolor tarczy księżycowej nie wskazywał na tę fazę wędrówki "łysego" nad linią horyzontu, w którym efekt soczewki byłby najwyraźniejszy.
    Ostatnio edytowane przez avenarius ; 11-07-2011 o 09:33
    Pozdrawiam!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów