Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Question Pytanie o upgr. PC opartego na Atlhonie 64 x2

Witam

mam obecnie komputerek oparty na procesorze Athlon 64 X2 4000+ / 4 GB RAM PC2-5300. Chciałem wymienić mu procek na taki dajmy na to 6000+/6400+. Płyta jest kompatybilna z tym procem.
    Pytanie jest - czy pamięć jest kompatybilna z tym "nowym" prockiem oraz czy Windzie 7 OEM nie bedzie szkodzić taka wymiana ?
    Pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Nie ma sensu wymieniać na modele 6000+/6400+ . Zapewne Twoja płyta obsłuży choćby Athlon II - te przynajmniej nie są tak energożerne jak te stare 6X00+ . Z drugiej strony średni sens wymieniać procesor na "trochę" szybszy. Może wstrzymaj się jeszcze chwilę i albo wymień całość, albo kup jakiegoś Phenom II X4 9XX .

Domyślnie

Z drugiej strony takiego Athlona 64 6000+ można kupić za grosze, chociaż zauważalnego przyrostu wydajności raczej nie uświadczysz. OEMowe licencje Microsoftu dopuszczają chyba trzykrotną wymianę bazowych komponentów (tak, żeby było legalnie). A później system i tak nie robi większych problemów. Generalnie taki procesor wymienisz, W7 sam się pokapuje, że coś się zmieniło i pójdzie dalej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Z drugiej strony takiego Athlona 64 6000+ można kupić za grosze

nie takie znowu grosze - w zależnosci od oferty to ceny sie kształtują na poziomie 180-280 pln, więc ciągle się wacham czy jednak nie pokusić się na np tak bardzo zachwalanego tutaj Penciaka i3 2100

Domyślnie

Piszę "grosze" w stosunku do jakiejkolwiek innej zmiany. Bo jak teraz chcesz się przerzucić na Intela, czy nawet jakiegoś nowszego AMD, to jeszcze musisz płytę zmienić, być może pamięci. A tak, to tylko wyciągasz proc, wkładasz drugi i działa, nawet ciut szybciej, niż obecnie.

Domyślnie

Te Athlon II i Phenom II powinny mu chodzić (nie wiem jaką ma tą płytę, ale nawet na starym AM2 powinno być OK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Te Athlon II i Phenom II powinny mu chodzić (nie wiem jaką ma tą płytę, ale nawet na starym AM2 powinno być OK)
    Athlon II i Phenom II potrzebuja AM2+ a na starym AM2 nie beda wykrywane, niektore plyty wymagaja tylko uaktualnienia biosu a niektore (te starsze) nie poleca i juz.....
    I tak chwala AMD, ze nie miesza z mostakami od tak dawna jak to robi Intel....co uznaje za jedyny minus Intela.

Domyślnie

ja bym szedł w intela jednak...
    sporo gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Athlon II i Phenom II potrzebuja AM2+ a na starym AM2 nie beda wykrywane, niektore plyty wymagaja tylko uaktualnienia biosu a niektore (te starsze) nie poleca i juz.....
    Miałem dawno, dawno temu tą płytę AM2 :
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m55s-s3_11

wg.:
    http://www.gigabyte.com/support-down....aspx?pid=2384

obsługuje nawet Phenom II X4 w wersjach z 95W TDP .

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Wstrzymać się jeszcze trochę, dozbierać pieniędzy na nowy sprzęt a stary sprzęt ładnie wyczyścić i do domu dziecka - niech mają radochę, jeszcze im posłuży.
    A tak odnośnie tematu to pytanie co robisz na tym komputerze i jaka moc jest Ci potrzebna. W typowych zastosowaniach domowych różnic pomiędzy AMD a intelem aż tak wielkich nie ma. Zmienisz sam procesor to za jakiś czas uznasz, że trzeba zmienić grafikę, potem dysk, pamięć i suma sumarum wyjdzie Ci cena nowego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów