Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: F80 vs S5pro

Domyślnie F80 vs S5pro

Jako że świeżo nabyłem F80 i mam s5pro zrobiłem sobie takie tam proste porównanie DR i ostrości.
    Oba sprzęty na nikkorze 50/1.4@f5,6, pomiar manualny i centralnie ważony.
    W f80 kodak 200uc (jakiś stary, chyba dwuletni gdzieś w szafie znalazłem), skanowane epsonem v330, s5 w raf-ach.

Na początek DR:
    1. Jpeg z s5pro:

2. S5pro raf wyciągnięty w s7raw:

3. F80 zeskanowany i pojeżdżony suwakami, oczywiście gdyby zeskanować dwa razy na światła i na cienie to efekt móbłby byc lepszy:

A teraz ostrość, popełniłem, niestety błąd metodologiczny bo fotografowałem z tej samej odległości zamiast, ten sam kadr, ale trudno.
    Skan 4800dpi

1. S5pro Pełny kadr:

2. F80 pełny kadr:

3. S5pro 100% bez wyostrzania:

4. F80 ten sam fragment (de facto crop 150%):

5. F80 crop 100% delikatnie podostrzony

Generalnie, jeśli chodzi o DR to w F80 nie jest źle, a podejrzewam że przy podwójnym skanowaniu może być co najmniej tak dobrze jak w s5.
    Trochę (ale tylko trochę) zawiedziony jestem ostrością i aberracją chromatyczną na f80, ale domyślam się że to też kwestia filmu i skanowania, velvia zeskanowana na 9600 powinna być zdecydowanie lepsza, ale do tego to muszę poczekać aż filmy przyjdą zamówione

Generalnie FF za 250zł - dla mnie bombeczka

Aha potraktujcie ten "test" trochę z przymróżeniem oka nie jestem laborantem...

Domyślnie

Chyba zły tytuł, F80 to tylko puszka, tutaj możemy odnosić się jedynie do porównania matrycy i softu od S5Pro i skanera+materiał na którym zostało to zarejestrowane. Zakładam że obiektyw ten sam więc ten element nam odpada. Według nie najsłabszym twoim ogniwem jest skaner. Osobiście ze dwa lata temu doszedłem do wniosku, że chcę z archiwizować swoje klisze (różne, na dodatek niektóre mające po 15 lat) i aby to dobrze zrobić to muszę to sam zrobić i do tego celu potrzebuję dobrego sprzętu. Wybór padł na coolscana V ED i był to świetny zakup. Jak widzę twoje aberracje na tekście z F80 to na 100% były by mniejsze skanując kliszę na innym sprzęcie. Kilka przykładów ode mnie z różnych lat, klisze też różne, sprzęt również (kto by to pamiętał ). Skanowane na coolscanie V ED.

i full size:
    http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/Analog/DSC_0009.jpg
    Bez problemu widać radzenie sobie z DR.

i full size:
    http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/Analog/DSC_0025.jpg
    To chyba z przed 10 lat
    i full size:
    http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/Analog/DSC_0026.jpg
    Tak wiem pysk mniej ostry ale nie było czasu i byłem w kladce z dzikim zwierzem
    i full size:
    http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/Analog/DSC_0049.jpg
    Zanim tą klatkę zeskanowałem, to miałem odbitkę, na której nie było nieba i myślałem że klisza się nie wyrobiła, ale jak widać to w labie im się nie chciało. Tutaj bez cudowania, zwykły skan.
    Osobiście bardzo lubię obrazek z kliszy.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Przygotuj się na hasła w stylu, że test jest OKD.
    A ja napiszę tylko, że mocno przymrużając oko wynika z tego porównania, że epson v330 słabym skanerem do małego obrazka jest.

Domyślnie

muszę przyznać, że robienie takich "testów" jest absolutnie bez sensu. Zaśmiecanie forum.
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert S. Zobacz posta
    muszę przyznać, że robienie takich "testów" jest absolutnie bez sensu. Zaśmiecanie forum.
    Najmocniej przepraszam, pędzę napisać "co noszę dzisiaj na ręku"...

Domyślnie

To jeszcze sobie pozaśmiecam:

F80 zeskanowane na 9600 i wyłączonej wszelkiej korekcji na skanerze (zniknęła aberracja):

S5pro wycięte z takiego samego kadru ja F80 (i de facto powiększeniu do 800x600) bez korekcji:

Tu różnice prawie zanikają, obraz z s5 jest po prostu bardziej kontrastowy, myślę że jest to kwestia ustawień skanera by było lepiej, no i na pewno filmu bo ten kodak to jakaś stara taniość była, jak przyjdą filmy właściwe to pewnikiem zaś pstryknę dla porównania na reali albo velvii

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seler Zobacz posta
    jak przyjdą filmy właściwe to pewnikiem zaś pstryknę dla porównania na reali albo velvii
    Masz zacięcie, mnie byłoby szkoda filmu po 40 PLNów za rolkę na fotografowanie gazety.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Masz zacięcie, mnie byłoby szkoda filmu po 40 PLNów za rolkę na fotografowanie gazety.
    Nie więcej niż jeden pstryk i tylko w celu zaspokojenia ciekawości "ile się z tego da wycisnąc"

Domyślnie

Weź tylko pod uwagę, że Twój skaner może nie pociągnąć takiego Veliviszona 50. Dołoży szum z własnego przetwornika i wyjdzie kupa. Slajdy lepiej puścić na kulkę albo minoltę. Choć ja na swoim V300 skanowałem Provię 100 i byłem zadowolony, ale tylko z miniaturki na potrzeby www. Powiększenia bym z tego skanu nie puścił. Za to bardzo dobrze mi się skanuje materiały czerni i bieli.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Nie no na pewno, przecież nie oczekuję od skanera za 450zł jakości jak z bębnowego, ale że lubie drapać gdzie mnie nie swędzi to sobie "testuję".

A przyokazji zauważyłem że chyba f80 trochę nietrafił z af-em bo napis bardziej z prawej jest lepszy:

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów