Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: Ulicznica

Domyślnie

Spłycanie czy pogłębianie, to już kwestia interpretacji, a ta jest po stronie odbiorcy. Po stronie twórcy jest wrażliwość, dowcip, skojarzenie, impuls, a one najczęściej nazbyt głębokie nie są -- w sensie przemyślenia, w sensie wydumania -- są intuicyjne, są odruchowe, są ot tak, co nie znaczy, że nie mają w sobie całego tego bagażu, który przez owe skojarzenia, dowcip, impulsy czy wrażliwości się przejawiają.
    Odbiorom dumać -- jeśli jest nad czym, a tu się da -- twórcom tworzyć.

Owszem, są i dzieła wydumane i przemyślane na dziesiątą stronę, ale to zupełnie inna dyskusja.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donkiszot Zobacz posta
    Po stronie twórcy jest wrażliwość, dowcip, skojarzenie, impuls, a one najczęściej nazbyt głębokie nie są -- w sensie przemyślenia, w sensie wydumania -- są intuicyjne, są odruchowe, są ot tak (...)
    I dlatego, z tych 'niezbyt głębokich' powodów, powstają takie rzeczy:

(powyższe przykłady są mi najprostsze do skojarzenia i przywołania, zarówno z racji znajomości twórczości autora tychże, jak i swoistej oczywistości nawiązań, odpowiednio do Eschera, mojego ukochanego Magritte i Dalego; dopraszam się jednocześnie o brak nadinterpretacji, ale i o nie umniejszanie autorowi 'Ulicznicy', przynajmniej do czasu, aż się nie wypowie, lub aż nie znajdzie tego utraconego)
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 29-04-2014 o 01:20

Domyślnie

Osobiście nie odnajduję nawiązań w tych nawiązaniach, reporterki wszak u Wojtka nie zaobserwowałem jak dotąd. Co do powodów, zgoda.

Domyślnie

Nie chodzi o reporterke. Zacytowany obrazowo HCB, mimo ze robil zdjecia 'reporterskie' nigdy nie przestal nawiazywac do malarstwa, od ktorego zaczynal. Przynajmniej ja jego tworczosc w ten sposob odbieram, a nie na zasadzie 'o, patrz, dzieciak skacze przez kaluze! I do tego tancerka w tle!'. Pomijam Wojtka przygody z malarstwem, ktore jedynie zasygnalizowal na swojej stronie i ktorych nie znam, zreszta nie o to chodzi - te cztery powyzsze zdjecia nie zostaly zrobione bez powodu i bez kontekstu. Nie sa nieprzemyslanymi pstrykami. I do sedna - mamy rozne zdanie co do kwestii przemyslenia wykonywanych zdjec i co do stosunku 'odruchowosc/swiadomosc'.

Za brak polskich znakow oczywiscie przepraszam.

Domyślnie

Idąc tym tropem można powiedzieć: i to zdjęcie, i to zdjęcie, więc w sumie to to samo. Dla mnie podejście chwila, a sytuacja, to jednak dwie różne rzeczy. Owszem, z tej samej przyczyny mogą powstać, ale jednak efekt jest radykalnie inny w odbiorze, w moim odbiorze. Jak: powąchaj jak pachną te pomidory -- a lato było piękne tego roku, a: zapach pomidorów, w szklarni, o poranku, gdy słońce i wiatr.

Czy różne? Po tych kilku słowach nie ośmieliłbym się ocenić.

Domyślnie

No więc...
    No więc ja na to wszystko nic, gdyż obawiam się wspomnianego rozbicia przy przeskoku z ego na IQ.
    Ale za to Was, Maćku i Mateuszu, przyrównam do niezapomnianych autorów "Sondy".
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Niestety Wojtku, nie wiem jakiej sondy.

Domyślnie

Voyager? Nie.
    A może lambda? Też nie.

Zdzisław Kamiński i Andrzej Kurek zginęli, gdy miałeś nie przymierzając tyle co Twój synek teraz.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Obawiam się, że niegodnym przyrównania.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów