Close

Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 111920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 223

Domyślnie

To odpowiem pytaniem: a jak użyjesz LR z D7000 to co wtedy?
    Nie uzyskasz takiego samego obrazka.... przewaga jest na wielu płaszczyznach - ludzie ograniczają się do pisania o szumie a to tylko jedna składowa oceny generowanego obrazu... Z D7000 są ładniejsze w odbiorze kolory a pliki wymagają mniejszej ingerencji... oczywiście jak ktoś jest dobry w obróbce to doprowadzi do zbliżonego efektu...warunkiem jest iso max1600 a raczej niższe... Na wyższym zawsze będzie zauważalna różnica. Mam teraz D300s i jestem tego świadom że zrezygnowałem ze znacznie lepszej matrycy... nie oszukuję siebie - Ty też się nie oszukuj... Zrobiłem zmianę bo mam swoje wymagania i wg moich kryteriów dla mnie lepszym wyborem jest D300s. Nie oznacza to że jest we wszystkim lepszy od D7000 bo zdecydowanie nie jest...
    Ostatnio edytowane przez siwyozzman ; 28-11-2013 o 13:09

Domyślnie

Wg. moich bezpośrednich porównań między puchami na szumach D7000 wychodził nie więcej, niż o 1EV lepiej od D300s. DR pewnie trochę większy, ale dla amatora jest to chyba różnica nie mająca wielkiego znaczenia. Kolor to natomiast rzecz bardzo względna i zależna od gustów.
    Wielkie znaczenie ma natomiast AF. Biorąc pod uwagę, że D7000 z 24-70 (a jest to fakt, kolega tak ma) potrafi spudłować przy portrecie w studio, to niestety, ale w życiu bym się nie zdecydował na to body. O północy na Krakowskim Rynku z 200 zdjęć przywieźliśmy 20 ostrych.

D300s to rewelacyjny aparat i trzeba mu przyznać, że niechętnie się starzeje. AF i ergonomia z D700 mówią same za siebie. I nawet względem tego FXa ma kilka ciekawych udogodnień, których mi brakuje (cicha migawka, dwa sloty kart).

Ja aktualnie swojego sprzedaję, ale tylko i wyłącznie z powodów finansowych, gdybym mógł sobie na to pozwolić, na pewno zostałby ze mną.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Wielkie znaczenie ma natomiast AF. Biorąc pod uwagę, że D7000 z 24-70 (a jest to fakt, kolega tak ma) potrafi spudłować przy portrecie w studio, to niestety,
    Niestety mój egzemplarz D7000 też potrafił w idealnych warunkach nie trafić nikkorem 17-55 co mnie strasznie denerwowało... delikatne rozproszone światło, centralny punkt AF, kontrastowy element do celowania i.... pudło
    O problemach z kalibracją, serwisem, świetle żarowym nie będę się rozpisywał...zaryzykowałem egzemplarz z niby "dobrej" serii/ takich nie ma/ i niestety na własnej skórze przekonałem się że to aparat nie dla mnie... Zrobiłem nim sporo fajnych ostrych zdjęć ale musiałem z nim walczyć - była zadra pomiędzy nami Pogoniłem go
    D300(s) daje radość fotografowania - D7000 czasem mi tą radość zabijało....

Domyślnie

Bardzo dobrze odpowiedziales co racja to racja, tylko zastanawia mnie w takim razie jak ludzie robia dobra zdjecia starymi korpusami jak posiadaja stare matryce hehe a mimo tego mnostwo jest takich zdjec, a nie wierze ze kazdy uzywa FF, albo jest taki super z obrobki raw. Moze mi odpowiesz jeszcze czy ta nowa matryca dorownuje obrazkowi, kolorom z canona?( tak wiem, ze nikt nie lubi tego porownania i nie chce nikogo denerwowac, bo niby wszytsko mozna osiagnac w LR) niby mozna, ale i tak te kolory canona sa inne wiec tak pytam profilaktycznie

Domyślnie

Pewnie nie jest to samo ale wg mnie D7000 dużo bliżej do canona jeżeli chodzi o kolorystykę, odcień skóry...zdecydowanie lepiej niż w starszych korpusach działa AWB. Nieraz byłem w szoku jak przy żarówkach zdjęcia miały przyjemny niezażółcony odcień... teoretycznie nie musimy tego wymagać od aparatu bo taka temperatura barwowa wykracza poza jego automatyczne działanie... jednak D7000 to w wielu sytuacjach potrafi. Nie umiem tego opisać ale już na wyświetlaczu aparatu widać różnice na korzyść D7000. Przetwarzanie obrazu poszło w Nikonie bardzo do przodu i to jest fakt szkoda tylko że mechanika się "uwstecznia" Znak czasu - wszystko łata się softem - jak w telewizorach z podłymi matrycami LCD... kup jeden z tych dwóch korpusów i sam się przekonaj... nie będziesz zadowolony - sprzedasz i kupisz ten drugi... najlepiej samemu się przekonać...
    Ostatnio edytowane przez siwyozzman ; 28-11-2013 o 13:59

Domyślnie

Oj cos czuje, ze jak nie kupie d7k to chyba nie uwierze, ze takir problemy sa faktycznie z tym AF:/ dlaczego nie pisza o tym w zadnych testach, artykulach, filmikach na youtube z japonczykami testujacymi te puszki? Nieuwazacie, ze byloby glosno o tym? A puszki caly czas sa sprzedawane i maja duze branie.

Domyślnie

Bo od tego mamy to forum, multum wypowiedzi za i przeciw. Każdy może sobie sam wnioski wysunąć co dla niego jest ważniejsze czy postęp obarczony błędami czy sprawdzone konstrukcje z "dawnej" epoki.
    Żaden producent nigdy takich statystyk Ci nie zrobi, bo bym musiał business zwijać, liczy się dziś tylko sprzedaż.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Docxx napisał o tym ze nie ma zdrowych tylko nieumiejętnie przebadani
    Nie miałem problemów jak Fatman - czyli całkowicie nieprzewidywalne zachowanie na przemian z działaniem perfekcyjnym. Mój D7000 działał przewidywalnie - wiedziałem że przy żarówkach trzeba regulować AF /juź po kalibracji w serwisie.../ producenci zastrzegają że takie kłopoty mogą się zdarzać, tak samo pojedyncze nietrafienia - tak jakby aparat miał zaszyte w sofcie że czasem ma nie trafić niezależnie od warunków... Jakoś w D70s i D300s nie zauważyłem podobnych zjawisk... Jeszcze jedno - wysyłałem body do serwisu dwa razy... nie zamierzam Cię zniechęcać do zakupu - może będziesz miał więcej szczęścia albo nie będzie Ci to przeszkadzało, albo nie będziesz tego zauważał...Z całym szacunkiem - ludzie mają coraz mniejsza wiedzę techniczną żeby nie powiedzieć wprost - są głupsi - można im wcisnąć wszystko... i tak za rok dwa kupią następny aparat...
    Też mi się wydawało niemożliwe żeby takie fajne "wszystkomające" body na dodatek w dobrej cenie było tak niedopracowane... przynajmniej w kwestii AF. Przekonałem się na swojej skórze...
    Chyba wpiszę sobie stopce: "Nikon skończył się na D3s"
    Ostatnio edytowane przez siwyozzman ; 28-11-2013 o 14:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siwyozzman Zobacz posta
    Chyba wpiszę sobie stopce: "Nikon skończył się na D3s"
    Dopisz jeszcze D300s.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

A moze to jest normalny objaw w tym modelu? W Canonie AF tez zawodzi i to bardzo, nikon mogl zmienic swoja technologie i pojsc w innym kierunku przez co pogorszyl sie AF. Jak to sie mawia "Canona cenimy za kolory, nikona za AF" a teraz powiedzenie bedzie trzeba zmienic tak nawiasem mowiac, bylem cholernie juz napalony na ta puszke

Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 111920212223 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów