Hej,
męczę się ostatnio z myślami jak rozbudować swój system na szerokim końcu…
Problem polega na tym, że pod koniec roku lub na początku przyszłego planuje kupno D700. Chcę robić głównie reportaże szeroko pojęte oraz portrety pojęte jeszcze szerzej ( i nie chodzi mi o to że chce wszystko robić szerokokątnym obiektywem ) Nie wiem jak ugryźć temat szerokiego kąta…
Lubię stałki i z ich powodu chcę, wolę pracować na 2 korpusach, dziś jest to D80 i D300s a będzie D300s i D700. Na D700 chcę żonglować stałkami 35, 50 i 85mm w zależności od rodzaju miejsc i akcji a na D300 chcę mieć przyspawaną Tokinę 11-16 2.8… tak to sobie wymyśliłem

Lecz ostatnio wpadł mi do głowy diabelski pomysł by może gdy już będę miał D700 pozbyć się D300s i za jego cenę plus cenę Tokiny116 kupić Nikkora 14-24 2.8…. Tylko wtedy pozbędę się możliwości pracy na 2 korpusach.

Nie ukrywam, że boję się trochę sytuacji gdy potrzeba mi będzie szerokiego spojrzenia a na body będzie siedziała 85mm… lub odwrotnie będę potrzebował przybliżenia a tu biegam z 14-24…

podsumowując lepiej mieć 2 body D300s, D700 czy tylko D700 ale z lepszym szerokim szkłem?

Przechodziliście może przez taki etap? Macie jakieś dobre rozwiązania? Jakie macie przemyślenie i doświadczenia?

jest to luźny temat więc zapraszam do spokojnej dyskusji i wymiany doświadczeń, spostrzeżeń

pozdrawiam