Ostatnio, w innym wątku jęczałem w sprawie tej Sigmy. Też znalazłem ten test + jeszcze kilka innych, które pokazują, że jest ona w wielu aspektach lepsza niż N35/2, pomimo, ze na papierze jest słabo. Testowałem ją też w sklepie - za krótko, aby sobie wyrobić opinię, ale kilka wniosków mam - nie jest wcale taka zła na bokach, abberuje sporo, AF działał dobrze (nie wiem jednak czy nie miał BF/FF). No i wniosek ostateczny - ogniskowa jest super, światło super, kolory i plastyka zdjęć bardzo przyjemne, wg mnie najlepszy obiektyw na standard do robienia fotek na codzień (i na noc, bo przy tym świetle lampa staje się zbędna). Niestety ze względu na ogniskową i kąt widzenia do architektury konieczne jest dodatkowe szkło. Ma 95% wymieniam na nią swojego 18-70
PS1: Mam trochę fotek, mogę się podzielić, przy czym nie należy spodziewać się rewelacji - po prostu trochę zdjęć z ręki na różnych ogniskowych.
PS2: Szukam sklepu, gdzie możnaby wynaleźć S30/1.4 w miarę tanio i móc solidnie przetestować przed zakupem (a nawet móc łatwo zwrócić jakby coś nie halo). Jakby ktoś coś wiedział, z chęcią się również dowiem.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami