Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
[...] - zdjęcie jest bardzo dobre. Właśnie z przepałem i blikiem. Bez nich by go nie było. Potępianie w nim w czambuł tych rzekomych błędów jest po prostu żenujące.
Autor nie jest fotografem z wczorajszej łapanki. Zrobił tak właśnie z pełną świadomością. Blik tutaj nie jest błędem. Jest cechą optyki przetworzoną na środek wyrazu artystycznego. Potępiając blik, potępić należy gdzie indziej choćby bokeh - przecież to nieostrość, czyli wada. [...]
Niestety Wojtku nie jest tak słodko. Blik jest ułomnością obiektywów, którą być może kiedyś uda się wyeliminować za pomocą powłok antyrefleksyjnych, stosowane obecnie jeszcze tego nie potrafią. Całe zastępy mądrych głów myślą jak pozbyć się tej wady i ubieranie plamy na peryferiach obrazu w szaty "środka wyrazu artystycznego" jest nieporozumieniem (przy jak najdalej posuniętym obiektywizmie).

[...] Przepał - słońce ma być białym kółkiem o jasności 255/256, tak? Może jeszcze z gwiadką? Bo to jest Forum techniczne? A co na to nasza siatkówka? Przez okopconą szybkę chyba tak zobaczy. Z całą resztą krajobrazu w sadzy.
Przyjmijmy, że nasze oko jest wzorcem, aparat ze swoimi możliwościami do pięt mu nie dorasta. W sytuacjach takich jak przedstawiona na omawianym obrazie wymaga protez w postaci filtrów, wielokrotnej ekspozycji i innych takich. Tutaj tego nie było i masz efekt w postaci gigantycznego przepału nie tylko na słońcu (co jeszcze byłoby do strawienia), ale również w jego bliższych i dalszych okolicach. Czyli brak jakichkolwiek kolorów. Czy brak informacji na tak dużym obszarze zdjęcia może być "wyrazem środka artystycznego"? W/g mnie nie, ale oczywiście szanuję zdanie innych.

Andrzeju! Tyś to, nie chwaląc Cię, sprawił! Swoim pierwszym wpisem! [...]
A ja bym Wojtku proponował byś jeszcze raz ów wpis przeczytał.